Itt a nagy avokádó tedd, ne tedd!

2020. október 21.
Krémes textúra, élénk zöld szín, ráadásul egészséges tele zsírsavakkal – ez teszi az avokádót az egyik legnépszerűbb gyümölccsé. Ha bizonytalanok vagyunk, hogyan és mivel fogyasszuk, és mit ne tegyünk soha az avokádóval, most segítünk.

Bár nem őshonos növény nálunk az avokádó, így szállítása környezetvédelmi aggályokat vethet fel, ráadásul termesztése kapcsán is időről időre felmerülnek etikai problémák, ha olyan termést keresünk, amely fair trade módon termesztett, ökológiai gazdálkodásból származik, illetve inkább egzotikus különlegességként, semmint mindennapos ételünkként fogyasztjuk, valószínűleg megengedhető az avokádó vásárlása időnként, mivel egészséges mivoltához és sokoldalúságához nem fér kétség. 

avokado-guacamole-gasztronomia-fozes

Hogyan érdemes fogyasztani?

Ha tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a pirítóson túl hogyan használhatjuk ételeinkhez az avokádót, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni.

  • Sütve még krémesebb. „Kevesen tudják, de a sütés felpuhítja az avokádó rostjait, ettől extrán krémes és vajas lesz” – mondta George Pitchkhadze séf, aki azt javasolja, hogy miután megsütöttük a félbevágott gyümölcsöt, hintsünk rá nagyszemű sót és néhány csepp lime-levet.
  • Guacamole, a klasszikus. „Nagyon könnyű elkészíteni a hagyományos mexikói guacamolét, nem kell hozzá semmi más alapanyag, csak az avokádó, só, bors, lime-lé és esetleg egy kevés vöröshagyma. Törjük össze a hozzávalókat, hintsünk rá chilipelyhet és friss koriandert, és már ehetjük is” – mondta Julie Harrington séf és dietetikus.
  • Érett avokádóból csokoládékrém. Az egyszerű csokikrémhez krémesítsünk össze két érett avokádót két evőkanál kakaóporral és két evőkanál csokoládéval. Adjunk hozzá tejet, csipet sót és édesítőt ízlés szerint.
  • Vegán avokádóshake. Egy érett avokádót 250 ml zab- vagy kókusztejjel, 2 evőkanál lime-lével és ízlés szerinti édesítővel turmixoljunk le. „Olyan, mint a hagyományos shake, csak finomabb és egészségesebb” – mondta a dietetikus.

Olvastad már?

Mit ne tegyél soha az avokádóval?

Bár valóban rettentő sokoldalú gyümölcs, mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni az avokádó felhasználásakor, mert beleszaladhatunk olyan hibákba, amik tönkreteszik a kész ételt vagy italt.

  • A banán és avokádó nem jó páros. Mivel mindkettő krémes, puha gyümölcs, jó ötletnek tűnhet egy turmixban párosítani őket. Ám rengeteg vízre vagy tejre van szükség, hogy fellazítsuk a végeredményt, ami a végső ízhatásból is sokat elvesz.
  • Salátákra ne törjük össze. Ha zöld salátára akarjuk felhasználni az avokádót, inkább szeletekben tegyük. A tört, pépesített avokádó ugyanis eláztathatja az egészet. 
  • Az avokádó és a krumpli üti egymást. A krumpli nem elég jellegzetes ahhoz, hogy megfelelő kontrasztot adjon az avokádónak, emiatt a sültkrumpli mellé sem lesz nagy élmény az avokádós mártogatós. 
  • Az avokádós pirítós veszélyei. Bár rendkívül divatos étel, ha nem megfelelően készítjük el, nem feltétlenül leszünk lenyűgözve a végeredménytől. Emellett egy idő után unalmassá is válik, ha nem vetünk be izgalmas fűszereket vagy némi tojást a reggelink felturbózására.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash