Ezzel a meglepő trükkel előzhető meg a sörhas

2023. március 02.
A rettegett sörhas mindkét nemet érintheti, és korántsem csak a sör fogyasztásától alakulhat ki. Szerencsére a megfelelő életmóddal könnyedén megelőzhető a nemkívánatos állapot.
  • Sörhasról általában a kidudorodó has és/vagy a csípőnél szélesebb derék esetén beszélünk.
  • A jelenség akkor fordul elő, amikor a zsigeri zsír felhalmozódik az egyszerű cukrok, például a desszertek vagy a sör fogyasztásától.
  • Segíthet csökkenteni a sörhasat, ha több rostot eszünk és legalább napi hét órát alszunk.

Sörhasról tulajdonképpen akkor beszélünk, amikor a zsigeri, vagy viszcerális zsír felhalmozódik a has területén. Ez a zsírréteg nem pedig közvetlenül a bőr alatt, hanem a szervek körül jön létre, ha pedig sok van belőle, kifelé nyomja a hasfalat, létrehozva a jellegzetes pocakot. Nevét onnan kapta, hogy elsősorban olyan egyszerű szénhidrátok (praktikusan cukor) fogyasztása áll mögötte, amit elsősorban alkohollal és édességekkel viszünk be a szervezetbe. Bár tipikusan férfiak kapcsán emlegetjük, a sörhas sajnos nőknél is előfordul.

Bár a sörhasról gyakran viccelődve beszélünk, az állapot korántsem veszélytelen: a nagy derékbőség közvetlenül összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a demencia, az asztma, az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák, valamint más krónikus egészségügyi problémák fokozott kockázatával.

Megelőzésére és a már fennálló állapot kezelésére nincsenek egy csapásra működő varázsmódszerek, a megfelelő életmóddal azonban jól kordában tartható a pocak mérete. Az első és legfontosabb természetesen az alkoholfogyasztás korlátozása. Az alkohol nemcsak felesleges kalóriákkal járul hozzá a sörhashoz: lassítja a zsíranyagcserét, mivel a szervezet az alkohol lebontásával van elfoglalva, és még éhesebbé is tesz, ami miatt alkohol fogyasztása után gyakrabban nyúlunk egészségtelen nassolnivalók után.

Sokat segíthet a rostfogyasztás növelése is. A rostnak számos egészségügyi előnye van, és csökkentheti a sörhashoz kapcsolódó krónikus betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Ezenkívül a rostot tartalmazó élelmiszerek, például a gyümölcsök és zöldségek laktató, alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyek nem járulnak hozzá a hasi zsír felhalmozódásához. A nőknek 25 gramm, míg a férfiaknak 38 gramm a napi ajánlott rostmennyiség.

Végül talán meglepő, de az alvásunkkal is sokat tehetünk a sörhas ellen. Egy 2022-es tanulmány kimutatta, hogy azok, akik nem alszanak eleget, 11%-kal több zsigeri zsírral rendelkeznek, mint azok, akik többet aludtak. Az ideális éjjeli alvás 7-9 óra, ha sikerül ehhez tartanunk magunkat, akkor garantáltan nem csak a hasunk lesz hálás!

Forrás: Insider Fotó: Getty Images