Így teszi tönkre az alváshiány az arcbőrödet

2023. március 02.
A hangulatunktól és étkezési szokásainktól kezdve egészen a megjelenésünkig mindenre hatással lehet, ha nem pihenünk eleget.
Így teszi tönkre az alváshiány az arcbőrödet

Felborul a bőr pH-egyensúlya

Ha nem alszunk eleget, a bőrön kiszáradhat és csökkenhet a pH-értéke. Ez bőrpírhoz, kiütésekhez, rosaceához és pattanásokhoz vezethet, ráadásul elveszíthetjük azt a szép fényt is, amely a jól kipihent megjelenéshez szükséges. Érdemes enyhén savas szinten tartani a bőrünket, így hidratáltak maradhatunk és csökkenthetjük az arcunkon lévő baktériumok számát is.

Sötét karikáink lesznek

Ha nem alszunk eleget, a szemünk alatti erek kitágulnak. És mivel itt sokkal vékonyabb a bőr, az öregedés jeleit is hajlamos előbb mutatni. Hideg borogatással csökkenthetjük a duzzanatot, elegendő folyadékkal pedig javíthatunk a kitágult ereken és csökkenthethük a puffadást.

Felpuffadnak a szemeink

Duzzadt szemeket okozhat az alváshiány, de allergia, orrdugulás, kiszáradás és rossz nyirokkeringés is.

A bőr elveszítheti rugalmasságát

A túl kevés alvás bőrünk elvékonyodását is eredményezheti. Az alvás első néhány órájában termelődnek növekedési hormonjaink, amelyek a kollagéntermelésért és a bőr rugalmasságáért is felelősek. Ha nem alszunk jól és eleget, a ráncaink hamarabb jelennek meg, mint arra egyébként számíthatnánk.

Forrás: Daily Mail, Fotó: Getty Images