8 furcsa dolog, amit te is csinálsz alvás közben

2023. május 23.
Életünk egyharmadát alvással töltjük, mégis rengeteg a megválaszolatlan kérdés azzal kapcsolatban, hogy mi is történik velünk pontosan éjszakánként. Az alvás meglehetősen mozgalmas időszak a szervezetünk számára: íme nyolc dolog, amit sokan csinálunk, anélkül, hogy tudnánk róla.
8 furcsa dolog, amit te is csinálsz alvás közben

1. Belső óra

Lehet, hogy alszol, de a hipotalamuszod nem, mert közben ő folyamatosan a cirkadián ritmusod egyensúlyban tartásán munkálkodik. Ez nem csak abban segít, hogy fáradtnak érezd magad és felszabaduljon szervezetedben a melatonin, hanem a reggeli PER nevű fehérje utánpótlásáról is gondoskodik, ami fokozatosan ébreszt fel téged, gyakran közvetlenül az ébresztőórád előtt.

2. Álmodban beszélsz

Véletlenszerű hangokat, de akár kerek egész mondatokat is kimondhatsz alvás közben. A felnőttek körülbelül 5 százaléka beszél álmában. Leggyakrabban férfiaknál és gyerekeknél fordul elő, és általában láz, alváshiány, stressz, szorongás vagy depresszió okozhatja. De ne aggódj, valószínűleg nem éjszaka fogod elárulni legféltettebb titkaidat – a legnagyobb problémád maximum abból származhat, hogy a partneredet nem hagyod aludni.

3. Fogcsikorgatás

A legtöbben alvás közben csikorgatják a fogukat, legalábbis néha-néha, és egészen addig nem is tudnak róla, amíg a fogorvosuk nem hívja fel a figyelmüket a fogkopás jeleire. Ezt általában stressz, szorongás, harapási rendellenesség vagy alvási apnoé okozhatja.

4. Csak a szex

Néhányan sokkal jobban szórakoznak álmukban, mint gondolnák. Egy kanadai tanulmány szerint az emberek körülbelül 8 százaléka szenved szexszomniában, ami alapvetően az alvajárás intim változata: álmukban szexelnek valakivel anélkül, hogy tudatosan is érzékelnék, és ez gyakran csak a partnerük beszámolója alapján derül ki. A férfiak nagyobb valószínűséggel tapasztalják ezt az állapotot, mint a nők, és általában stressz, gyógyszerek, alkohol vagy alvásmegvonás miatt jelentkeznek a tünetek.

5. Evés és ivás alvás közben

Az alvajárók között akadnak olyanok, akik esznek és isznak is anélkül, hogy felébrednének rá. Azok az emberek, akikkel ilyen történik, általában egyszer esznek egy éjszaka alatt, méghozzá magas kalória- vagy magas zsírtartalmú ételeket, amelyeket egyébként nem igazán fogyasztanak.

6. Megtisztul az agyad

Miközben pihensz, az agyad komoly takarító munkát végez: megtisztítja magát néhány emléktől, miközben megerősít és átszervez másokat. Eközben fizikailag is megtisztul az agy-gerincvelői folyadék segítségével, amely eltávolítja a felesleges, méreganyagként működő fehérjéket.

7. Alvásparalízis

Az izmaid minden éjszaka lefagynak egy időre, ami valójában teljesen normális és egészséges. A REM-fázis alatti gyors szemmozgás közben az agyad az álmaiddal van elfoglalva, hogy megvédje magát attól, hogy fizikailag is reagálj a látottakra (például sikíts vagy kapálózz), ezért az izmaid elernyednek. Az emberek körülbelül 40 százalékánál fordul elő, hogy a REM-fázis végén fejben felébrednek, az izmaik viszont képtelenek mozogni, ami felkavaró, kimondottan félelmetes élmény is lehet.

8. Fogyás

Estére valószínűleg kimerült lehetsz, ennek ellenére a tested még mindig keményen dolgozik: minden este körülbelül egy kilót veszítesz a légzés közben elpárolgó vízgőz által.

Forrás: Mental Floss, Fotó: Getty Images