- Általános nézet, hogy a hideg tartja frissen a salátát, leveles zöldeket, ám néha egy meleg fürdő az, amire szükségük van.
- A szupermarketektől származik ez a háztartási trükk, amivel feléleszthetjük a fonnyadt salátát.
- Aznap érdemes megcsinálnunk a meleg vizes áztatást, amikor fogyasztani akarjuk a salátát.
Azt mindig is tudtuk, hogy a boltoknak, szupermarketeknek vannak bizonyos trükkjeik, amikkel frissen tartják a zöldségeket. A leveles zöldek, saláták esetében például ez a meleg vizes áztatás, ahogy azt Tracie McMillan újságíró leleplezte, mikor az amerikai Walmart zöldséges részlegén dolgozott.
Áztassuk meleg vízbe a zöldséget
Ahhoz, hogy megmentsük a már kissé fonnyadt leveles zöldeket, salátákat, nem kell más, mint egy tál meleg víz. A kézmeleg hőmérséklet a legjobb, mert ebben még nem főnek meg a zöldségek.
Nagyjából 30 percig hagyjuk ázni a vízben a leveles zöldet, majd szárítsuk meg és tegyük a hűtőszekrénybe.
A legjobb, ha a fogyasztás napján végezzük el a meleg vizes fürdetést, így ismét friss salátaleveleket ehetünk ahelyett, hogy kidobtuk volna a szemétbe.
A trükkel csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást
Az ételmaradékok kidobása és az élelmiszer pazarlása hatalmas probléma a világban. A megvásárolt étel több mint fele végzi a szemétben (jobb esetben a komposzton). A statisztikai adatok szerint egy átlagos magyar évente nagyjából 65 kilogramm élelmiszert dob a szemétbe. A kárba veszett élelmiszer kárba veszett vizet, energiát és más, általában korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokat jelent.
Ha a kissé fonnyadt, de még fogyasztható salátát kidobás helyett inkább ezzel a trükkel újraélesztjük, megmenthetjük a kidobástól, hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyi méregdrágán vásárolt élelmiszer végzi végül a gyomrunk helyett a kukában.
Forrás: Simplemost, fotó: Unsplash