Így múlik el a szerelem – három ok, ami a párkapcsolatok kihűléséhez vezethet

2023. január 15.
„Alig tudok boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatról a környezetben és a praxisomban” – mondta el dr. Piczkó Katalin pszichiáter, akit ezen felismerés sarkallt arra, hogy ingyenes minisorozatot tegyen közzé az eltűnő szerelemről, hogy így segítsen a magyar pároknak. A kisvideókban ismert színészek tűnnek fel, a jelenetekben pedig visszaköszönnek mindazok a játszmák és apró manipulációk, amelyekkel kapcsolatainkat romboljuk.

A korábbi években kötött házasságok csaknem fele, és a komoly párkapcsolatok nagy része is szakításba vagy frusztrációkkal teli együttélésbe torkollik. De vajon mikor múlik el a szerelem, amit a kapcsolat elején olyan intenzíven éreztünk? „Azt, hogy mikor nem kötném időhöz. Provokatívan azt szoktam mondani, hogy nem a másikba vagyunk szerelmesek, hanem a belső ideáljainkat vetítjük rá. A másik fél személyisége csak több hónap, egy-két év után körvonalazódik, és akkor dől el, hogy tényleg meg tudjuk-e szeretni, el tudjuk-e őt fogadni” – mondta dr. Piczkó Katalin pszichiáter, a Szeretetkert program megálmodója.

harom-ok-parkapcsolat-kihules

A pszichiáter szerint nagy vonalakban három típusos probléma fordulhat elő a kapcsolat alakításakor:

  1. „Az első az, ha a szabályokat, döntéseket nem egyetértésben hozzuk meg, illetve, ha csak az egyik fél szükségletei elégülnek ki. Ilyenkor az egyik fél alkalmazkodik folyamatosan” – mondta a pszichiáter. Az egyensúly megingása, az alá-fölé rendeltség gondokat okozhat.
  2. „További problémák forrása, ha a gyermek születése után nem találnak vissza a párok az anya-apa szerepekből a férfi-nő energetikájukhoz. Ilyenkor szerelem helyett legfeljebb barátság kapcsolja őket össze” – tette hozzá dr. Piczkó Katalin.
  3. A harmadik eset, ha belemegyünk romboló játszmákba, és az eldurvuló veszekedések során olyasmit vágunk egymás fejéhez, ami aláássa az önbecsülésünket” – magyarázta dr. Piczkó Katalin. „Amikor a párok már lenullázták a másik önbizalmát, könnyen felbukkanhat egy harmadik fél, aki visszahozza a régi magabiztosságot, és ettől roppant vonzóvá válik.”

A pszichiáter úgy látja, a magyar párok között egyre nagyobb a nyitottság, hogy tudatosan dolgozzanak kapcsolatukon. Gyakran az érintettek belülről nem látják a fától az erdőt, ezért egy külső hatás világíthat rá a romboló folyamatokra.

„A színházi előadások azért jók, mert bevonhatók azok a partnerek is, akik párterápiára nem hajlandóak elmenni. A Szeretetkert című interaktív párkapcsolati előadás-sorozat néhány tanulságos jelenetét – például az eltávolodást – rendeztük mini videósorozattá, amelyet bárki ingyen megtekinthet a párjával vagy egyedül. Az életszerű jelenetekben mindenki magára ismerhet, ez pedig a változás kiindulópontja lehet” – mondta dr. Piczkó Katalin. A Nyomozzunk együtt, hova tűnik a szerelem című sorozatban olyan színészek tűnnek fel, mint Jordán Adél, Schell Judit, Kerekes József és Szervét Tibor.

harom-ok-parkapcsolat-kihules

Dr. Piczkó Katalin

Dr. Piczkó Katalin 1988-ban végzett a szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, 4 évig férfi pszichotikus osztályon dolgozott, majd pszichiátriából szakvizsgázott. 1990-től 4 évig Pécsen járt pszichoterápiás képzésre. Katalin számos szakmai minősítéssel, valamint 20 éves tréneri, felnőttképzési tapasztalattal is rendelkező képzett coach, mentor. A pszichiáter nemcsak Szeretetkert applikációban, hanem azonos című könyvében, kártyajátékában, valamint színházi előadásban is foglalkozik a kiegyensúlyozott párkapcsolatokkal, annak változásaival, fejlődésével vagy éppen a stresszkezeléssel.