Fáj, viszket, hólyagos: hogyan kezeljük a napégést otthon?

2023. június 22.
Örületbe tud kergetni az érzés, amikor napégés miatt sajognak testrészeink. Néhány egyszerű módszerrel azonban enyhíthetünk fájdalmainkon, akár az otthon kényelméből is.
A legjobb, ha megelőzzük a napégést. De mit tegyünk, ha mégis megtörtént a baj?
 • Napégés ellen rengeteg hatásos módszer van, sokszor mindent megtalálunk otthon a fájdalom enyhítésére.
 • Természetes anyagokat használva is felvehetjük a harcot a napégés ellen.
 • Amennyiben tüneteink túlmutatnak egy átlagos napégésen, mindenképpen keressük fel
  orvosunkat.

A napégés normális, sőt hétköznapi eseménynek tűnhet, de kockázatai túlmutatnak az átmeneti fájdalmon, bőrpíron és duzzanaton. Az ultraibolya (UV-) sugárzásnak való túlzott kitettség tartós bőrkárosodást okozhat, és növelheti a bőrrák, például a melanóma kialakulásának kockázatát, így a leégés azonnali kezelése kulcsfontosságú.

Néhány otthoni gyógymód segíthet enyhíteni a napégés okozta kellemetlenségeket és támogathatja a bőrt a gyógyulási folyamat során, de a nem megfelelő kezelések további irritációt eredményezhetnek. A legjobb kezelési mód azonosítása érdekében íme nyolc bőrgyógyász által ajánlott, napégés elleni házi gyógymód, amelyet érdemes kipróbálni.

Mi az a napégés?

„A leégés a nap UV-sugárzása által okozott károsodásra adott gyulladásos reakció” – mondja Dr. Jeremy Brauer bőrgyógyász. – Az UV-sugárzás két típusa különösen veszélyes: az ultraibolya A (UVA) és az ultraibolya B (UVB.) Az UVB-sugarak károsítják a bőr külső rétegeit, és elsősorban a leégésért felelősek, de az UVA-sugarak is okozhatnak sejtkárosodást, és idő előtti öregedéshez vagy bőrrákhoz vezethetnek.”

„Miután az UV-sugarak károsítják a bőrt, a szervezet további sejteket toboroz, hogy megjavítsák az érintett bőrsejteket, vagy újakat hozzanak létre” – magyarázza Dr. Brauer. „Ez a folyamat okozza a napégéshez társuló gyulladást és bőrpírt.” A napégés okozta fájdalom általában a túlzott expozíciót követő első 6 és 48 óra között a legintenzívebb.

A leégés típusai

A leégés különböző súlyossági fokozatokban fordulhat elő. Dr. Brauer szerint a leégés két leggyakoribb típusa a következő:

 • Elsőfokú leégés – ezek az égési sérülések a bőr külső, hámrétegének nevezett rétegét károsítják. Az elsőfokú leégés általában bőrpírt, gyulladást és érzékenységet okoz.
 • Másodfokú leégés – ezek az égési sérülések mind a hámréteget, mind az alatta lévő, dermisznek nevezett réteget érintik. A fájdalom, elszíneződés és duzzanat mellett a másodfokú égési sérülések hólyagosodást, lázat és hidegrázást is okozhatnak.

Nagyon ritka esetekben előfordulhat harmadfokú leégés is, amely a bőr minden rétegét érinti, és idegkárosodást okozhat.

A legjobb, ha megelőzzük a napégést. De mit tegyünk, ha mégis megtörtént a baj?

A legjobb, ha megelőzzük a napégést. De mit tegyünk, ha mégis megtörtént a baj?

A legjobb házi gyógymódok a napégés kezelésére a bőrgyógyászok szerint

A legtöbb napégés általában néhány héten belül magától is begyógyul, de a gyógyulási folyamatot vény nélkül kapható támogatással is segíthetjük. Ha már biztonságba húzódtunk a nap elől, akkor a következő házi gyógymódok némi enyhülést nyújthatnak.

Aloe Vera

Az aloe vera egy fűszernövény, amely potenciálisan segíthet fenntartani a bőr nedvességét és elősegítheti a gyorsabb sebgyógyulást. Az aloe hűsítő hatást is nyújthat, ami felgyorsíthatja a napégés gyógyulási folyamatát, mondja Dustin Portela bőrgyógyász szakorvos. Az extra hatékonyság érdekében Dr. Portela azt javasolja, hogy az aloét alkalmazás előtt hűtsük le. A legjobb azonban óvatosnak lenni az alkoholt tartalmazó aloe-keverékekkel vagy termékekkel, amelyek további irritációt okozhatnak. A szakértők a növényből származó tiszta aloe verát ajánlják.

Hidrokortizon krém

Néhány vény nélkül kapható hidratáló vagy krém is támogathatja a leégett bőrt. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) olyan krémek használatát javasolja, amelyek hidrokortizont tartalmaznak, egy vény nélkül kapható kortikoszteroidot, amely segíthet megnyugtatni a viszkető bőrt.

Kerüljük az olyan termékeket, amelyek összetevői között benzokain is található, mivel ez további bőrirritációt vagy akár allergiás reakciót is okozhat egyeseknél. A hidrokortizon és más kortikoszteroidok magasabb koncentrációban vényköteles készítményként kaphatók.

Szója

Az AAD szerint a szóját tartalmazó hidratáló krémek is hatékony enyhülést nyújthatnak. Az International Journal of Molecular Sciences 2018-as tanulmánya szerint bizonyos növényi olajok, köztük a szójaolaj, gyulladáscsökkentő hatással lehetnek a bőrre és elősegíthetik a sebgyógyulást.

Hűsítő borogatások

A hűvös borogatás egyszerű és hatékony módja a leégett bőr megnyugtatásának, mondja Dr. Portela. A borogatás elkészítéséhez áztassunk egy ruhát hideg vízbe, csavarjuk ki a felesleges folyadékot, majd helyezzük a ruhát az égési sérülésre. A vizet jéggel is lehűthetjük az áztatáshoz, de a jeget nem szabad közvetlenül az égési sérülésre helyezni.

Hűvös fürdők

„Nagyobb égési sérülések esetén előnyösebb lehet a hűvös fürdőben való áztatás. A hűvös fürdő elkészítéséhez töltsünk meg egy kádat hideg (nem jéghideg) vízzel, és áztassuk magunk, amíg megkönnyebbülést nem érzünk” – tanácsolja Dr. Portela. „Ezeket a kezeléseket szükség szerint naponta többször is megismételhetjük” – teszi hozzá. Ne maradjunk azonban túl sokáig a vízben, és kerüljük a durva szappanok használatát, hogy megelőzzük a kiszáradást vagy az irritációt.

Hidratáljuk a nedves bőrt

Amikor hűsítő borogatás vagy fürdés után megszárítkozunk, hagyjunk egy kis vizet a bőrön, és kenjük be hidratálóval. A hidratáló krém segíthet a vizet a bőrbe zárni, ami enyhítheti a szárazságot és elősegítheti a bőr hidratálását. A szakértők szerint a legjobb, ha kerüljük a gélt, alkoholt vagy túlzott illatanyagot tartalmazó hidratáló krémeket.

Extra folyadék

„Napégés után a szervezetnek extra folyadékra van szüksége, hogy segítse a gyógyulási folyamatot” – mondja Dr. Portela. „A leégés a nedvességet a bőr felszíne felé vonzza, ami kiszáradáshoz vezethet. Az extra víz fogyasztása elősegítheti a hidratáltságot a bőr gyógyulása során, valamint segíthet a szárazság és a viszketés kezelésében.”

Recept nélküli fájdalomcsillapítók

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az ibuprofén, segíthetnek csökkenteni a bőr duzzanatát vagy vörösségét, és potenciálisan csökkenthetik a fájdalmat az égés gyógyulása során. Dr. Brauer szerint használhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat a leégés okozta kellemetlenségek enyhítésére, amennyiben háziorvosunk másképp nem rendelkezik. Ne feledjük, hogy a megfelelő adagoláshoz kövessük a címkén található utasításokat.

Mikor kell orvoshoz fordulni napégés esetén?

Másodfokú, hólyagosodást okozó leégés esetén a legjobb, ha szakemberhez fordulunk. „A hólyagosodás növelheti a bőrfertőzések kockázatát a gyógyulási folyamat során” – magyarázza Dr. Portela. „Ilyenkor hasznos lehet bőrgyógyászhoz vagy sürgősségi ellátáshoz fordulni.”

Dr. Portela és Dr. Brauer szerint akkor is a tanácsos orvoshoz fordulni, ha a következőket tapasztaljuk:

 • Láz
 • Szokatlan fázás
 • Fájdalom vagy duzzanat, ami korlátoz a mindennapi tevékenységeinkben

Ezenkívül fontos, hogy kerüljük a hólyagok kipukkasztását vagy vakarását, mivel mindkettő növelheti a fertőzés kockázatát!

Napégés-megelőzési tippek

A leégésből eredő fájdalom, duzzanat, kellemetlen érzés és potenciális bőrkárosodás elkerülésének legegyszerűbb módja, ha teljesen elkerüljük a napozást. Az UV-sugarak egész évben károsíthatják a bőrt, még a hűvös vagy felhős napokon is, ezért a legjobb, ha az időjárástól függetlenül mindig betartjuk a helyes fényvédő-használati utasításokat.

A leégés megelőzése és a bőrkárosodás elkerülése érdekében:

 • Minimalizáljuk a közvetlen napsugárzást reggel 9 és délután 3 óra között (amikor a napsugarak a legerősebbek)
 • Viseljünk védőruházatot, például hosszú ujjú inget, nadrágot vagy hosszú szoknyát, illetve speciális UV-védelmet nyújtó ruházatot
 • Használjunk legalább 30-as vagy magasabb fényvédő faktorú (SPF) naptejet
 • A fényvédő krémet a flakonon található ajánlásnak megfelelően alkalmazzuk újra
 • A szabadban tartózkodjon árnyékban, például fák vagy esernyők alatt.

A megelőző intézkedések elengedhetetlenek a fájdalmas leégés megelőzéséhez, valamint a bőr egészségének megőrzéséhez és a rákos megbetegedésekkel szembeni védelemhez. A Skin Cancer Foundation szerint már öt leégés megduplázza a bőrrák súlyos formájának, a melanómának a kialakulásának kockázatát.

Fotó: Getty Images, Forrás: Forbes USA