5 módszer, hogy biztonságosan kezeld a hámló bőröd napégés után

2022. július 16.
A napégés utáni hámlás a bőr öngyógyító folyamatának része. Ugyanakkor ha ilyen fázisba kerül a bőrünk, jó, ha tudjuk, hogy nem csak egy kis enyhe bőrpírt szereztünk be, ez már a súlyos nap okozta károsodás jele.

Irritált, viszkető és nem is éppen szép látvány a hámló bőr, ugyanakkor ez a bőrünk öngyógyításának része, ha csúnyán leégtünk nyaralás alatt. Bármilyen erős késztetést is érzünk rá, hogy lehúzzuk a hámló bőrdarabokat, semmiképp se tegyük, és ne is piszkáljuk, csipkedjük vagy vakarjuk. 

„Ne húzzuk le a hámló bőrdarabokat, mert ezzel fertőzéseknek tehetjük ki a bőrünket” – figyelmeztetett dr. Shari Lipner, a Weill Cornell Orvostudományi Egyetem bőrgyógyász professzora. Ha levakart vagy lehúzott bőrfelszín alatt még valószínűleg nem gyógyult be az égés után a bőr alsóbb rétege, a barrierünk még nem képes megvédeni minket a veszélyes kórokozóktól. 

bor-hamlas-napeges

De mit tegyünk, tehetünk akkor, hogy gyorsabban helyre jöjjön a bőrünk? „Valószínűleg magától elmúlik a hámlás, ha regenerálódott a napégés után a bőr. Ez akár hetekbe is telhet, attól függően, mennyire volt súlyos a leégés” – mondta a bőrgyógyász. Ha enyhülés keresünk, az alábbi módszerek segíthetnek, és megakadályozhatják, hogy engedjünk a lehúzás csábításának.

1. Hideg

A hideg pakolás vagy zuhany ugyan nem állítja meg a hámlást, ám ha a napégésünk még abban a fázisban van, amikor nagyon forró a bőrünk, duzzadt és húzódik, a hűvösség enyhítheti a kellemetlen panaszokat. 

Ugyanakkor soha ne alkalmazzunk jegelést a napégés helyén, mivel a túlzott hideg tovább károsíthatja az amúgy is rossz állapotban lévő bőrünket.

2. Aloe vera- és szójaalapú bőrtápláló krémek

A megfelelő bőrtápláló krémek felgyorsíthatják a gyógyulást és csökkentehtik a hámlást. Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház kozmetológus-bőrgyógyásza és kutatási igazgatója az aloe vera-tartalmú géleket javasolja, melyek hidratálják a bőrt és csökkentik a gyulladást. 

Az Amerikai Bőrgyógyászok Akadémiája a szójaalapú hidratálókat is javasolja a napégés kezelésére, mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint, így hatékonyan veszik fel a harcot a napégés következtében felszabaduló szabad gyökök ellen. 

3. Orvosi méz

Az antibakteriális orvosi méz különbözik attól, amit az élelmiszerboltban vásárolhatunk és megeszünk. Abban azonban hasonlít, hogy a cukortartalma hatékonyan harcol a kórokozók ellen, segít megelőzni a fertőzések kialakulását és gyorsítja a gyógyulást. Azért fontos, hogy orvosi mézet vásároljunk a napégés kezelésére, mert ez megfelelően steril, így biztonságos módszer a károsodott bőr gyógyítására – egyenesen a bőrfelszínre kenve vagy egy gézlapon ráterítve.

4. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek

A nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint például az ibuprofen, enyhíti a fájdalmat és bőr kellemetlen érzeteit. „A tablettát vízben feloldva akár pasztát is készíthetünk belőle, melyet az érintett bőrfelületre kenhetünk, hogy helyileg kezeljük a fájdalmat. Hasonlóan a hatnak a gyulladáscsökkentő krémek is” – mondta dr. Lipner.

5. Zabos fürdő

A zabpehelynek is gyulladáscsökkentő hatása van, enyhítheti a duzzanatot és fájdalmat. A zabpelyhes fürdő emelett segít a bőrnek a nedvességet megtartani, így felgyorsítva a gyógyulást a napégés után. Aprítógépben őröljük finom porrá a zabpelyhet, majd langyos vízhez adjunk egy csészényit belőle, és áztassuk 10-15 percig, mielőtt beszállunk.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!