A PCOS-ben szenvedő nőknél nagy a korai halálozás esélye

2023. június 22.
Egy friss kutatás eredményei szerint a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőknek 47 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy fiatalon meghaljanak rák, endokrinológiai, tápanyag, anyagcsere vagy szív- és érrendszeri betegségben.
A PCOS-ben szenvedő nőknél nagy a korai halálozás esélye
  • A statisztikák szerint a fejlett világ országaiban a nők mintegy 10 százalékát érinti a PCOS.
  • Eddig is tudtuk, hogy komoly szövődményeket okozhat a betegség, ám egy friss kutatás eredményei szerint még súlyosabb következményei lehetnek a policisztás ovárium szindrómának.
  • A PCOS-ben szenvedő nőknél jelentősen nagyobb az esély arra, hogy korábban meghalnak rák, endokrinológiai, tápanyag, anyagcsere vagy szív- és érrendszeri betegség miatt. 

Magyarországon körülbelül 500 ezer nőt érint a PCOS. A policisztás ovárium szindróma megzavarja a menstruációs ciklust, fokozott szőrnövekedést okozhat, inzulinrezisztencia és diabétesz kialakulásához vezethet. De nagy az esély a depresszió és nőgyógyászati rákbetegségek kialakulására is a PCOS szövődményeként.

Ám ennél is komolyabb következménye lehet a PCOS-nek, derült ki egy friss kutatás eredményeiből, hogy a betegségben szenvedő nőknél jelentősen nagyobb az esély arra, hogy korábban meghalnak rák, endokrinológiai, tápanyag, anyagcsere vagy szív- és érrendszeri betegség miatt, mint az ugyanannyi idős, de nem PCOS-es nők.

47 százalékkal növeli a korai halál esélyét a PCOS

9839 PCOS-ben szenvedő nőt vontak be az 1969. és 2019. között lezajlott követéses vizsgálatba. A kontrollcsoportban 70705 egészséges nő volt. Míg a kontrollcsoportban ez idő alatt 1003 halálozás történt, a PCOS-ben szenvedő nők közül 1177 halt meg, ami 47 százalékkal több kockázatot jelent. 

A PCOS a test több szervében okozhat szövődményeket, ami hozzájárul a korai halálozáshoz

A PCOS a test több szervében okozhat szövődményeket, ami hozzájárul a korai halálozáshoz

A tanulmány készítői részletesen is kifejtették, hogyan növelte meg a korai halálozás esélyét a PCOS.

  • 67 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szív- és érrendszeri betegség a PCOS-ben szenvedő nőknél
  • 38 százalékkal nagyobb az esély a rákos betegségekre
  • háromszor akkora eséllyel haltak meg a diabétesz vagy tüdőfertőzés miatt a PCOS-ben szenvedők

Ez azt jelenti összegezve a tanulmány szerint, hogy általánosságban nagyobb esélye van annak, hogy valaki korábban meghal, ha PCOS-ben szenved, mint az egészséges nőknek.

Dr. Terhi Piltonen, a finn Oulu Egyetemi Kórház és az Oului Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője lemondta: „nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a diabétesz, tüdőt érintő fertőzések és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére a PCOS-ben szenvedő nőknél, hogy csökkentsük a korai halálozás kockázatát”.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash