A petefészekciszta 7 jele: figyelj oda rá!

2022. október 20.
Folyamatosan fel vagy puffadva? Képzeljük el úgy a petefészekcisztát, mint pattanást a reprodukciós rendszerünkön: alapvetően és általában jóindulatú, időnként fájdalmas és iszonyatosan idegesítő.
  • A ciszták folyadékkal vagy kötőszövettel teli kis zsákok. Alapvetően nem okoznak panaszt a petefészkeken sem, nem rosszindulatúak, sőt, maguktól fel is szívódhatnak.
  • Egy nő havi ciklusában szinte mindig képződik ciszta a petefészkeken, ami a menstruáció alatt fel is szívódik.
  • Ha viszont nem szívódik fel a ciszta, olyan nagyra növekedhet, hogy panaszokat okoz. De az is komoly problémát jelent, ha nagyon sok kisebb ciszta alakul ki a petefészkeken. Ez utóbbi a policisztás ovárium szindróma (PCOS).

A petefészkeink – azok a reprodukciós szervek, ahol a petesejtek találhatók és érnek, mielőtt kilökődnének a tüszőkből és megtermékenyülhetnének – alapvetően pontos menetrend szerint működnek. De néha ciszták – folyadékkal vagy szövettel telt kis zsákok – képződnek rajta, amik alapvetően nem okoznak panaszt, nem rosszindulatúak, sőt, maguktól fel is szívódhatnak. És van, amikor nem így történik.

Most akkor mik azok a petefészekciszták?

„A petefészekciszták többsége jóindulatú, tüsző eredetű ciszta, ami kialakul és felszívódik a ciklus során. Nem igényel orvosi beavatkozást” – mondta dr. Taraneh Shirazian, a New York-i Langone Egészségügyi Szolgálat szülész-nőgyógyász szakorvosa. Az esetek nagy részében észre sem vesszük a cisztákat. A legtöbb nőnél szinte minden hónapban alakul ki ciszta, ami felszívódik a menstruáció alatt. 

petefeszek-ciszta-7-jel

A petefészekciszta egyik gyakori jele a hasi fájdalom, ami csak az egyik oldalon érződik

De van olyan, hogy a ciszta túl nagyra nő, túl sok ciszta képződik, vagy csak nem szívódik fel magától. Ilyen esetben lehet szükség sebészi beavatkozásra, hogy ne rákosodjon el vagy okozzon olyan tüneteket, melyek fájdalmasak lehetnek. Ha egy ciszta – vagy ciszták – panaszokat kezd okozni, azt biztosan megérezzük. És ha nem kezelik, kiszakadhat, vagy olyan nagyra nőhet, hogy kárt tesz a petefészekben vagy a petevezetékben. Ez pokoli fájdalmakat okoz, és csak a petefészek eltávolításával kezelhető. 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem kell megvárnunk, míg súlyos tüneteket okoznak a ciszták. Már korábban is tapasztalhatunk intő jeleket, melyeket jobb kivizsgáltatni szakorvossal.

1. Erős alhasi fájdalmat érzünk.

A leggyakrabban az alhasban és csak a medence egyik – vagy jobb, vagy bal – oldalán okoz fájdalmat a petefészekciszta. A fájdalom állandó, nem múlik el. Érezzük edzés közben, szex közben, és a menstruáció után is megmarad. Ha a fájdalom kibírhatatlanná fokozódik, az már a súlyos állapot jele lehet, ne várjuk meg.

2. Erős puffadást tapasztalunk.

A puffadás gyakori állapot, de néha a petefészekciszta is okozhatja, ha a mérete olyan nagyra nő. A legtöbb nőnél nem találkoznak az orvosok 10 centiméteresnél nagyobb cisztákkal, hiszen már ez is komoly panaszokat okozhat, ám volt olyan eset az orvostudomány történetében, amikor görögdinnye nagyságú petefészekcisztát távolítottak el valakiből. „Van olyan nő, aki hízásként könyveli el, ám az alhasi fájdalom és a puffadás a hasban növekvő ciszta következménye. Ha a hízás csak a hasunkat érinti, nem tudunk olyan okot mondani, ami kiválthatja a hízást, az intő jel” – mondta dr. Eloise Chapman-Davis, a New York-i Presbiteriánus Kórház Weill Cornell Orvosi Központjának onkológus nőgyógyásza.

3. Nincs étvágyunk.

A petefészekciszta miatt érezhetjük úgy, mintha valamilyen nehéz dolog lenne a gyomrunkban. „A ciszta jelentős tömeget tehet ki, ami teret vesz el a belső szerveinktől, nyomhatja azokat” – mondta dr. Shirazian. Van, aki arról számol be, hogy a szoruláshoz hasonlatos érzeteket okoz, ám ez, hacsak nincs mindkét petefészken ciszta, csak a test egyik oldalán érződik. „Ha rendben van a napi székelési rutinunk és mégis fennáll ez az érzet két-három hétig, célszerű utánajárni, nem petefészekciszta okozza-e a panaszokat” – javasolta a nőgyógyász.

4. Fájdalmas a szex.

A szexnek soha nem kellene fájdalmat okoznia, ezért ha ezt tapasztaljuk, akkor valami nincs rendben. Ha csak az egyik oldalon érzünk fájdalmat behatoláskor, akkor van esély rá, hogy petefészekciszta állhat a hátterében. „Vannak ciszták, melyek nagyobbak, a méh felőli oldalon találhatók, sőt, akár a méhszáj közelében is lehetnek. Ezért okozhat fájdalmat a mély behatolás” – magyarázta a nőgyógyász.

5. Úgy érezzük, folyton pisilni kell, de végül nem sikerül.

Sok nő említi a tünetek között a folyamatos vizelési ingert. „Ha a petefészekciszta nyomja a húgyhólyagot, úgy érezhetjük, hogy pisilni kell – mondta a nőgyógyász. – Vannak, akiknél ez azzal is társul, hogy nehezebben ürül ki a hólyag, mivel a ciszta blokkolja a húgycsövet – vagy nyomja.”

6. Folyamatos hát- vagy lábfájás.

Számtalan más oka lehet a lábfájásnak vagy hátfájásnak, ám ha az orvos minden mást kizárt, érdemes utánajárni, nem petefészekciszta okozza-e a panaszokat. Ez szintén akkor fordulhat elő, ha a ciszta túl nagyra nő. „Nincs olyan nagy hely a medencénkben, mint azt gondoljuk, így ha a ciszta túl nagy – attól függően, hol helyezkedik el a medencében –, okozhat a lábban vagy a hátban fájdalmat, mivel nyomja az idegeket, melyek a medence hátulján futnak” – mondta a szakorvos. 

7. Vérzést tapasztalunk a menstruáción kívül.

A petefészekciszta felboríthatja a hormonháztartásunkat. A policisztás ovárium szindrómával (PCOS) küzdő nőknél több tucat ciszta is képződhet a petefészkeken, így gyakori náluk a rendszertelen vérzés. Ennek hátterében az ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron hormonok egyensúlyának felborulása áll. Ha emellé a PCOS más gyakori tüneteit – hízás, termékenységi problémák és akné – tapasztaljuk, mindenképp célszerű orvoshoz fordulnunk.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images

Olvass tovább!