Ottalvós táborba küldenéd a gyereked? Ezt kell tudnod!

2023. június 30.
A nyári ottalvós tábor csodás és különleges lehetőség a gyerekeinknek, hogy kapcsolatokat építsenek, új képességekre tegyenek szert és gyakorolják az önállóságot. Nem árt azonban néhány dologra őket és magunkat is felkészítenünk.
Ottalvós táborba küldenéd a gyereked? Ezt kell tudnod!
  • Amikor már elérnek egy bizonyos kort a gyerekek, az ottalvós tábor nyári rituálé a legtöbb családban.
  • A szülők gyakran abban a reményben küldik gyerekeiket ottalvós táborba, hogy ők is ugyanazokat a pozitív élményeket tapasztalják meg, amit ők éltek át kiskorukban.
  • Nem árt azonban felkészülni a szülőknek és a gyerekeknek néhány dologra az ottalvós tábor előtt.

Vannak gyerekek, akik repesve várják, hogy elindulhassanak az ottalvós táborba. Mások egyáltalán nem akarnak menni. És sok gyerek vegyes érzelmekkel viseltetik a tábor iránt. A szakemberek megosztottak néhány jótanácsot a szülőkkel a nyári táborral kapcsolatban, mielőtt útra bocsátanák gyereküket.

Készen áll a gyerekünk az ottalvós táborra?

Aviva Levine Jacobs pszichológus, rendszeresen táboroztat gyermekeket. Ő azt javasolja a szülőknek, alaposan figyeljék meg a gyerekek reakcióját, mikor felhozzák otthon a tábor témát. „Amikor az ottalvós tábor szóba kerül, az látszik a gyerekeken, hogy érdeklődnek, akarnak menni? – teszi fel a kérdést a szakember. – Annyi féle tábor van, minden érdeklődési körű és korú gyerek számára. Egy bizonyos téma, például a lovaglás, festés, falmászás, jobban megragadhatja a gyerekek érdeklődését.”

Ám ahhoz, hogy egy gyerek ottalvós táborba menjen, nem elegendő az, hogy érdekli. Muszáj, hogy az önállóság meglegyen. Egyedül fürdés, öltözködés, evés és „ami a legnehezebb: készen álljon arra, hogy nem az otthonában alszik” – mondta a pszichológus. – Aludt már a barátainál? Nem volt semmi gond? Az jó jel arra nézve, hogy az általános iskolás korú gyermekünk valószínűleg tudná kezelni azt a helyzetet is, amit egy ottalvós tábor jelent.”

Ha még nem állnak készen – ez teljesen független az életkortól, attól, hogy a társai már mennek-e ottalvós táborba vagy a szülők ennyi idősen már voltak-e -, tartsuk ezt tiszteletben és halasszuk el az ottalvós tábort egy évvel.

„Egyszer egy szülő amiatt aggódott, hogy a gyereke majd képtelen lesz egyetemre menni, ha még táborba sem akar elmenni – mesélte Levine Jacobs. – De ez csupán annyit jelent, hogy egy 11 éves gyereknek nem volt jó érzése az egész ottalvós táborral kapcsolatban és nem érdekelte. Ennyi.”

Hogyan készítsük fel a gyereket az ottalvós táborra?

Ha eldöntöttük, hogy a gyerekünk idén ottalvós táborba megy, rengeteg dolgot tehetünk, hogy a gyerekünk felkészültnek érezze magát, és pozitív értelemben izgatottnak.

Ahhoz, hogy egy gyerek ottalvós táborba menjen, nem elegendő az, hogy érdekli

Ahhoz, hogy egy gyerek ottalvós táborba menjen, nem elegendő az, hogy érdekli

  1. Beszélgessünk vele sokat arról, mit vár a tábortól, biztassuk rá, hogy kérdezzen tőlünk és idősebb gyerekektől is.
  2. Vele együtt nézzük át a tábor által küldött listát azokról a dolgokról, amiket vinni kell. Közösen csomagoljunk.
  3. Segítsünk úgy pakolni, hogy a lehető legkisebb eséllyel történjen baleset, folyjon ki valami vagy keveredjen el.
  4. Rejtsünk el bíztató üzeneteket a csomagban, írjunk kézzel írt levelet minden napra, amit a tábor alatt bonthat ki. Kerüljük azonban ezekben a túlzott érzelgősséget, azzal elbizonytalaníthatjuk a gyerekünket.

A leggyakoribb hibák, amit a szülők elkövetnek

Mielőtt bármit befizetnénk a táborral kapcsolatban, legyünk biztosak benne, hogy a gyermekünk készen áll és valóban menni akar abba a bizonyos ottalvós táborba. Emlékeztessük magunkat: ez nem rólunk szól. Ez a gyermekünk élményeiről, nem arról, hogy minket érdekel valami vagy sem. Minél kevésbé vonjuk bele magunkat.

Ne mutassuk ki azt sem, ha túlzottan aggódunk vagy szorongunk a tábor miatt. Ez felerősítheti az ő saját félelmeiket az ottalvós táborral kapcsolatban, ha vannak. 

A szakember szerint nem biztos, hogy a legjobb módszer, ha megegyezünk a gyerekekkel: hazahozzuk őket korábban, ha nem érzik jól magukat. „Gyakori, hogy a szülők azt mondják, ha 5 napig kibírod és még mindig rosszul érzed magad, hazahozunk. A gyerekek szavukon fogják a szüleiket még akkor is, ha alapvetően már a második napon remekül érezték magukat és beilleszkedtek – mondta Levine Jacobs. – Inkább azt erősítsük a gyerekünkben, hiszünk abban, hogy készen áll egy ilyen kalandra. Beszéljük meg, hogyan érhetnek el minket és kaphatnak tőlünk bátorítást, ha szükségük van rá közben.”

Egy másik nagy hiba a pszichológus szerint, ha túl sokat kommunikálunk a gyerekekkel a tábor ideje alatt. Ez erősítheti a honvágyat a gyerekekben, holott alapvetően jól éreznék magukat.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash