Metrófelső – A zaklatás elleni önvédelmi módszer nem új, de most felfigyeltek rá

2023. július 11.
A TikTokon néhány hete felkapták egy nő videóját. Ebben arról mesél, hogy amikor metróra száll, felvesz az ujjatlan ruhája fölé egy inget – amit ő metrófelsőnek nevez –, hogy elkerülje a szexuális zaklatást a tömegközlekedésen. A videó nagy port kavart, pedig a metrófelső egyáltalán nem divatkérdés vagy újdonság.
Metró felső, a zaklatás elleni önvédelmi módszer
  • Ha használjuk a TikTokot, nagy valószínűséggel az utóbbi hetekben mi is belefutottunk a metrófelső (#subwayshirt) hashtaggel ellátott videókba.
  • Bár a közösségi oldalak most kapták fel a jelenséget, hogy a nők a nyári ruhájuk fölé egy plusz inget kanyarítanak, ha tömegközlekedésre szállnak, a módszer egyáltalán nem új.
  • A szomorú az, hogy erre 2023-ban még mindig szükség van.

A TikTok mikrotrendgyár. A hírfolyamban azok a videók egyre többször tűnnek fel, amiket többen néznek meg, így az algoritmusnak hála pillanatok alatt felkapottá válhat egy-egy konkrét téma. Erre mondjuk, hogy virálisan terjed.

A jó idő beköszöntével a #subwayshirt (metrófelső) hashtaggel ellátott videók elkezdtek feltűnni a közösségi oldalon, majd mára a figyelem középpontjába kerültek nem csak a TikTokon, de az Instagramon is. A trend azonban egyáltalán nem új, és közel sem divatkérdés.

A metrófelső mindig is létezett

Ha használjuk a TikTok-ot, nagy valószínűséggel az utóbbi hetekben mi is belefutottunk a metró felső (#subwayshirt) hashtaggel ellátott videókba. A nők és lányok azt magyarázzák el ezeken a filmeken, miért egészítik ki nyári öltözéküket egy bő pólóval vagy inggel, ami elfedi a karjukat, dekoltázsukat: elkerülni a tömegközlekedésen a nyilvános szexuális zaklatást.

A módszer közvetlen válasz arra a problémára, hogy a nők még mindig fenyegetve érzik magukat a nyilvános helyeken, ebben az esetben a tömegközlekedési eszközökön. 

Egy 2022-es francia felmérés is alátámasztja, hogy cseppet sem javult a helyzet az elmúlt években, ami a nőkkel szembeni nyilvános szexuális zaklatásokat illeti. A nők 63 százaléka nem érzi magát biztonságban a nagyvárosokban. 

@monicasanluiss

don’t forget your subway shirts this summer!! 😩😩 #nyc #nycsubway #nyclife

♬ original sound – Monica

Valószínűleg minden nő ismeri az érzést, aki valaha utazott tömegközlekedésen. Megtapasztalta a nemi alapú és szexuális zaklatást egy busz, metró vagy villamos szűk terében. „Baráti jó tanács minden nőnek New York-ból: ne felejtsd otthon a metrófelsődet – mondja a TikTok-ra feltöltött videójában egy amerikai felhasználó. – Bár 40 fok van odakint és egyáltalán nem passzol a mai ruhámhoz, de akkor is fel kell venni a metrófelsőmet, hogy megvédjen a tömegközlekedésen azoktól a bizonyos elemektől.”

Több százan osztották meg azóta a saját metrófelsőjükről készült videót, hogy kifejezzék szolidaritásukat és felhívják a figyelmet a nyilvános szexuális zaklatásra

Nem divatozás a metrófelső

A TikTok miatt úgy tűnhet, hogy a metróra felvett bő ing vagy póló trendi. De egyáltalán nem divatozás, hiszen azért létezik, mert a nőknek tartaniuk kell attól, hogy szexuális utalásokat és megjegyzéseket tesznek rájuk a tömegközlekedési eszközökön, netán tettlegesen zaklatják őket.

Ráadásul a metrófelső egyáltalán nem új módszer. Amióta létezik tömegközlekedés, a nők azóta viselnek testüket elfedő ruhadarabokat, hogy a lehető legkisebb eséllyel váljanak szexista és szexuális zaklatás áldozatává.

@minasecrete

Possible de s’habiller comme on veut ? #subwayshirt #chemiseoversize #harcelementderue #pourtoi #foryoupage #fypシ

♬ Fashion show sound that enhances the model!(221809) – UNchan

Ahogy a TikTokon egyre szélesebb körben terjed a metrófelsővel kapcsolatos téma, egyre nehezebb a zaklatások elleni figyelemfelkeltés medrében tartani, hogy ne menjen el a divat irányába. „Csajok, meleg van, ne felejtsétek otthon a metrófelsőt! Legyetek szépek, szexik és tartsátok távol a perverzeket” – írta videója mellé az ironikusnak szánt kommentet egy felhasználó. 

Eddig több mint 5,5 millióan lájkolták, nézték és osztották meg a #subwayshirt videókat a TikTok-on. Ez is mutatja, hogy a probléma valóban létezik, és nem csak divat.

Forrás: Marie Claire France, fotó: Getty Images