Ennyi borravalót kell adnunk a világ különböző országaiban – Térképpel!

2023. július 15.
Nem csak annak érdemes utánajárni utazás előtt, hogy a vakációnk célországában milyen remek helyeken ehetünk és ihatunk, hanem annak is, illik-e borravalót adni és ha igen, mennyit.
Borravaló térkép
  • Szerencsére egy térképen megtalálhatjuk, a világ különböző pontjain mennyi borravalót illik adni a vendéglátóhelyeken.
  • Nem minden országban kell borravalót adnunk, például Japánban nem szokás.
  • A legtöbb országban 10 százalék a borravaló mértéke, de vannak helyek, ahol 15 vagy 20 százalékot illik fizetni a számlán felül.

Magyarországon általában 10 százalék a borravaló, sőt, néhol a szervizdíj benne van már a számlában. Ilyenkor ezt jelzik is. Más országokban viszont – például Japánban – egyáltalán nem szokás pluszpénzt adnunk az étterem, koktélbár kiszolgáló személyzetének. 

A HawaiianIslands most egy térképre rakta a világ országait, hogy utazás előtt csak rá kelljen néznünk, milyen a borravalóhoz való viszony vakációnk célországában.

Hol, mennyi borravalót szokás fizetni?

A térképen átböngészhetjük, vakációnk célországában mennyi borravalót illik adni

A térképen átböngészhetjük, vakációnk célországában mennyi borravalót illik adni

Európa legtöbb országában 10 százalék a borravaló mértéke. Ez azt jelenti, hogy az elfogyasztott étel-ital árának 10 százalékát szokás pluszban odaadnunk a pincéreknek, pultosoknak. Ha tehát 5000 forint értékben rendelünk, akkor 500 forint borravalót illik fizetnünk. A felmérés szerint a világ 66 országában hasonló a helyzet, beleértve tehát Európát. 

Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában a legmagasabb a borravaló mértéke, 15-20 százalék, mivel itt a borravaló beleszámít a pincérek fizetésébe. Az ázsiai országok többségében, így Kínában, Japánban és Dél-Koreában, valamint Ausztráliában nem szokás borravalót adni.

Szállodában is kell borravalót adni? 

Általában elvárják, hogy a szállodákban is adjunk 1-2 dolláros vagy eurós borravalót a londinernek, amiért viszi a táskánkat. Amerikában ez az összeg is magasabb, itt 5 dollárt szokás adni. Svédországban, Hollandiában, Belgiumban és Norvégiában viszont nem kell külön fizetnünk a szállodában borravalót, ahogy a távol-keleti országokban sem. 

A taxisoknak még kevesebb helyen szokás pluszpénzt fizetni. A világ 88 országában legalábbis ezt tapasztalták. Amerikában ellenben 15 százalék borravalót illik adni a taxisnak, míg Spanyolországban, Portugáliában és Kanadában ez 10 százalék.

Fotó: Unsplash, HawaiianIslands