5 vészjósló mondat, amit a partnerednek soha nem szabadna mondania neked

2023. július 24.
Pszichológus szakértők szerint komoly bajt jelez, ha a partnered rendszeren a fejedhez vágja az alábbi mondatok valamelyikét.
6 jel, ami elárulja, ha a pasi borzalmas az ágyban

„Te megőrültél!”

Dr. John Gottman pszichológus szerint létezik négy fő viselkedési minta, amelyek egyértelműen azt jelzik, hogy a kapcsolatunk hamarosan zátonyra fog futni – ezeket szokták az apokalipszis lovasainak nevezni. A szakértő szerint az apokalipszis 4 lovasa közül az egyik a megvetés: ha egy kapcsolatban felüti a fejét a megvetés, a felek jellemzően haraggal, undorral és ellenséges érzésekkel telve vannak jelen. A fenti mondat tökéletes példája a megvetésnek. Ez a fajta negatív kommunikáció szélsőségesebb, mint a szokásos kritika, mivel a a másik jellemét támadja – nem csak a viselkedését -, és a támadó fél „erkölcsi felsőbbrendűségi pozíciót” próbál felvenni. 

Ha a partnered ezt a mondatot mondja neked, jusson eszedbe, hogy valószínűleg a saját érzéseit vetíti ki rád, mert ő maga érzi úgy, hogy nem ura a helyzetnek. 

„Veled valami nincs rendben!” vagy „Mi baj van veled?”

Ez is a megvetés kategóriájába tartozik. Ez újabb olyan megjegyzés, ami valószínűleg a partnered lelkiállapotát tükrözik, és semmi köze ahhoz, hogy mi van veled. Tehát, amikor valaki ilyesmivel próbálkozik, tarts tükröt, és tükrözd vissza a szavait, például a következő mondatokkal: „Velem nincs semmi baj, de azon tűnődöm, hogy veled van-e valami baj. Jól vagy?”

„Te soha nem csinálsz (illessz be ide egy konkrét panaszt)!”

Lehet, hogy egy óvatlan túlzásról van szó, és a partnered észre sem veszi, mekkora kárt okoz ezzel az odavetett megjegyzéssel – de a szakértők szerint a soha egyike annak a két szónak (a másik a mindig), amit soha nem szabadna kimondanod egy vitában a pároddal. A soha szócska egy rendkívül elutasító magatartást, illetve a másik ember erőfeszítései iránti megbecsülésének hiányát közvetíti. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nem is igaz (mert néha azért elmosogatsz, ugye?).

 „Ó, igen? Emlékszel, amikor te…?”

A régi sérelmek felhánytorgatása egy nézeteltérés során nem számít túl konstruktív megoldásnak. Amikor az egyik fél egy új vita során a másik múltbéli hibáit kezdi felhozni, azzal csak összezavarja a dolgokat, és hamarosan már azt sem fogják tudni, miről is kezdtek el aktuálisan vitázni. Ennek ellenére a szakértők szerint nyugodtan fel lehet hozni azokat a viselkedésmintákat, amelyek zavarnak, de csak akkor, ha a dolgok nyugodtak, és egyik fél sincs feldúlt állapotban.

„Ez a legnagyobb hülyeség, amit valaha hallottam”

Ez a rendkívül sértő és elutasító mondat csak egy újabb példája a megvetésnek.

Forrás: Purewow Fotó: Getty Images