Ha ezt az 5 dolgot megváltoztatod, új emberré válsz

2023. július 29.
Sok olyan helyzet adódik az életben, amikor megkérdőjelezzük korábbi döntéseink helyességét, feltesszük a kérdést, vajon elég jó emberek vagyunk? A pszichológus elmondta, milyen dolgokat változtassunk meg ahhoz az életünkben, hogy új emberré váljunk.
Ha ezt az 5 dolgot megváltoztatod, új emberré válsz
  • Azonnal érezhetjük a hatását az életünkben, ha változtatunk a pszichológus által javasolt dolgokon.
  • Az első és legfontosabb dolog, hogy elfogadjuk, az élet véges és mind meghalunk egyszer.
  • A történéseket nem irányíthatjuk, a gondolatainkat és tetteinket viszont igen.

Roppant hasznos fejlemény, hogy az utóbbi években egyre nagyobb hangsúly helyeződik a mentális egészségünkre és a pszichológia fontosságára. Segíthet például abban is, hogy megválaszoljuk azokat a létezésünkkel, életünkkel kapcsolatos kérdéseket, melyek új irányba vihetik egész életünket. 

Minél hamarabb megtaláljuk a válaszokat, annál boldogabb és kiteljesedettebb életet élhetünk. Sofía Mozzerina pszichológus elárulta azt is, melyik az az 5 dolog a mindennapjainkban, melyekkel szinte azonnal más, új és jobb emberré válhatunk.

1. Fogadjuk el, hogy mind meghalunk egyszer

Nem titok, hogy az élet véget ér. A sztoikus bölcsek filozófiájának is ez volt a kiindulópontja. Ám ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan a halállal kellene foglalkoznunk. A pszichológus azonban arra biztat: „már azelőtt tudatosítsuk az életünk végességét, hogy elkerülhetetlenül szembe kelljen néznünk a halál közelségével”.

Ma a városokban a temetőket igyekeznek minél jobban elrejteni az emberek szeme elől. A régi időkben ez nem így volt. A temető a város látványának szerves része volt, az európai városokban még ma is fellelhető néhány ilyen temető-park. Őseink nap mint nap keresztülsétáltak rajtuk dolgukra igyekezvén, ami emlékeztette is őket egyben arra, hogy ez része az életnek. 

Azért olyan fontos tudatosítanunk, hogy az élet véges, mert így hálával fogadjuk, amit ma kapunk és elérünk.

2. Csak a gondolataink és tetteink azok, amiket irányíthatunk

Néha hajlamosak vagyunk elfelejteni azt is, hogy a világot nem irányíthatjuk, csupán azt, hogyan gondolkodunk, reagálunk a helyzetekre és mit teszünk. Ha ennek tudatában éljük a mindennapjainkat, sokkal kisebb lesz a szorongás, stressz amiatt, amikor azt érezzük, kicsúszik az irányítás a kezünkből.

3. Fontosak a célok az életben

„Mindenkinek megvan a maga saját küldetése a Földön. Mindenki egyedi, különleges és nem helyettesíthető mással. Pont emiatt mindenkinek más a célja, feladata és ahogy végrehajtja ezt, az is teljesen egyedi” – magyarázta Viktor Frank egzisztencialista filozófus, hozzátéve, emiatt fontos az, hogy megtöltsük az életünket célokkal, melyeknek jelentősége van.

Baj akkor lehet, ha valaki beleveti magát olyan ügyekbe, melyekben saját vagy még inkább mások véleménye szerint sikeres lehet, anélkül, hogy megpróbálná megfejteni, ez valódi megoldás lesz-e az élet problémáira és tényleg van-e elegendő erőforrása ezekre a dolgokra.

4. A jelenben kell élnünk, nem a múltban vagy a jövőben

Csak úgy élhetjük meg a jelen pillanatait, ha nem a múlton rágódunk vagy a jövőtől félünk

Csak úgy élhetjük meg a jelen pillanatait, ha nem a múlton rágódunk vagy a jövőtől félünk

A múlt néha a bolondját járatja velünk, mert nem hagy nyugodni, míg a jövő miatt sokat aggódhatunk. „Muszáj, hogy az élet adott pillanatait éljük meg, élvezzük a jelent, különben nem is élünk igazán – tanácsolja a pszichológus. – Nem szabad olyan célokat kitűznünk, amiket valamilyen jövőbeni esemény teljesüléséhez kötünk. Amikor majd megházasodok, ha végeztem az egyetemmel – ezek nem teljesülnek sosem.”

5. Felelősek vagyunk a döntéseinkért, az életünkért

Nem csak irányíthatjuk a gondolatainkat, tetteinket, de felelősek is vagyunk a döntéseinkért. Rájöttünk, hogy elkéstünk, halogattunk valamit, mert féltünk a felelősségtől? „A félelem megbénítja az embert, megfosztja a döntési képességétől. Csak sodródunk, és próbáljuk elkerülni, hogy a saját életünk irányítását a kezünkbe vegyük” – mondta a pszichológus. 

Ha megváltoztatjuk az élethez való hozzáállásunkat, az érzelmeink irányítását, megértjük, mi történik és elfogadjuk, hogy felelősek vagyunk a döntéseinkért, nagy lépést teszünk az önmegismerés útján.

Forrás: Marie Claire Espanol, fotó: Unsplash, Getty Images