Ez az alvópóz megszüntetheti a refluxot

2023. július 29.
Az állapotot, amikor a gyomor tartalma időről időre visszaszorul a nyelőcsőbe, refluxnak hívjuk. Vannak, akik egyáltalán nem érzik a reflux tüneteit, mások viszont gyomorégést, torokszorítást tapasztalhatnak. A gyógyszer és a diéta mellett a helyes alvópóz is segíthet enyhíteni a tüneteket és elkerülni a GERD szövődményeit!
A megfelelő alvási pozíció sokat segíthet a reflux tüneteinek csökkentésében.

Ha a gyomorégés gyakorivá válik, akkor lehetséges, hogy gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) áll fenn, amely krónikus probléma. Ha nem kezelik megfelelően, a GERD szövődményekhez vezethet a nyelőcsőben és azon kívül.

Sok refluxos azt tapasztalja, hogy a tünetei lefekvéskor súlyosbodnak. Sokan csak a gyógyszeres terápiára, illetve a refluxdiétára fókuszálnak a betegség kezelésekor, azonban a megfelelő alvástechnika is rengeteget javíthat a tüneteken! 

A GERD-del élők nehezen tudnak elaludni és aludni, ami végső soron rontja az alvás minőségét. Ennek eredményeként gyakori, hogy fáradtan ébrednek. „Mivel a GERD tünetei nagyon gyakoriak éjszaka, az éjszakai tünetek csökkentésére szolgáló technikák a GERD hosszú távú szövődményeinek csökkentését is segítik” – magyarázta Dr. Pitman az amerikai Forbesnak.

Hogyan aludjunk, ha refluxosak vagyunk? 

Bár a GERD nappali kezelésének módszerei az éjszakai tüneteket is enyhítik, van néhány kulcsfontosságú dolog, amelyet este, elalvás előtt megtehetünk, hogy csökkentsük a GERD tüneteit alvás közben.

Bal oldalon alvás

„Mivel a gyomor a bal oldalon van, a nyelőcső pedig a test közepe felé, a bal oldali alvás lehetővé teheti, hogy a gyomornedv a gyomor oldalán gyűljön össze ahelyett, hogy visszafolyna” – tanácsolja Dr. Pitman.

A fej megemelése

Az, ha a fejünk és a mellkasunk fentebb van a párnán, mint a testünk, további enyhülést jelenthet. Így a gravitáció megakadályozza, hogy a gyomor tartalma felfelé mozduljon el a nyelőcső felé. Ehhez körülbelül 30 centiméter eltérésre van szükség a fejrész és a törzs között. Speciális refluxpárnával könnyebben és kényelmesebben kivitelezhető ez a mutatvány. 

Korai, könnyű vacsora

Ha csak lehetséges, az utolsó étkezés és az alvás között hagyjunk minimum három órát, így egy olyan periódusban kerülünk ágyba, amikor már kevesebb sav termelődik. 

Fotó: Getty Images, Forrás: Forbes Health

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés