Akár veszélyes is lehet, ha hétvégén tovább alszunk

2023. június 24.
Igazi luxus a hétköznapok rohanásában, ha szombaton és vasárnap sokkal tovább aludhatunk. Viszont jó, ha tudjuk, hogy ezzel nemhogy nem hozzuk be a korábbi napok lemaradásait az alvásban, de még akár veszélyes is lehet az egészségünkre.
Akár veszélyes is lehet, ha hétvégén tovább alszunk
  • A lustálkodós szombatok és vasárnapok egyáltalán nem olyan pihentetők a testünknek, mint azt gondoljuk.
  • A kor előre haladtával egyre nagyobb kockázatot jelent az egészségünkre, ha tovább alszunk hétvégén.
  • 13 százalékkal növeli meg a szívroham kockázatát a következő héten a szombat-vasárnapi tovább alvás.

A lusta szombat-vasárnap reggel hétfőn a szívünk egészségébe kerülhet. Egy friss kutatás eredményei szerint azok, akik szeretnek ráhúzni az alvásban hétvégenként, azoknál sokkal nagyobb a szívroham kialakulásának esélye a következő héten. A kor előrehaladtával a kockázat egyre nagyobb.

A kutatók szerint 13 százalékkal növeli meg a hét első munkanapján a szívroham esélyét, ha hétvégén nem a szokott időben kelünk, hanem tovább maradunk ágyban. „A szervezetünk ilyenkor kiesik a szokott ritmusából, ami kifejezetten káros az egészségünknek” – mutatott rá a tanulmány szerzője, Dr. Matthew Pase, a Monash Egyetem alváskutatója. 

Bármilyen fájdalmasan is hangzik, érdemes ugyanúgy 8-kor kelnünk szombaton vagy vasárnap is, a szervezetünk hálás lesz érte. A szív egészségén kívül ráadásul más érv is szól emellett.

1. Megóvhatjuk a szívünket, ha nem alszunk tovább hétvégén sem

Egy 2020-as összegző tanulmány szerint a rendszertelen alvásritmus kétszeresére növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Már egy óra csúszás ide vagy oda is számít!

2. Csökkenti a rák kockázatát, ha ugyanakkor kelünk hétvégén is

A már említett kutatásból kiderült, hogy 36 százalékkal növeli meg a rákbetegségben való halálozást hét éven belül az, ha hétvégente lustálkodunk. Ennek oka az lehet, hogy a szervezet belső órája nagy szerepet játszik a sejtmegújító folyamatokban. Ha ez félrecsúszik, akkor alakulnak ki a rákos sejtek.

3. Javítja az agyműködést és az agy egészségét

Az agy egészségének is jót tesz, ha hétvégén sem alszunk tovább, mint hétköznap

Az agy egészségének is jót tesz, ha hétvégén sem alszunk tovább, mint hétköznap

Ha nem alszunk eleget, mindannyian morcosak vagyunk. Ám ha 8 órát végigaludtunk, és 7 óra körül felébredünk, a szervezetünknek nincs több lustálkodásra szüksége.

4. Megőrizzük az egészséges testsúlyunkat

Az alvás szorosan kapcsolódik a hormonokhoz. Ha hétvégén tovább fennmaradunk és reggel tovább alszunk, a kortizol és inzulin hormon termelése teljesen felborul a testünkben, ami miatt hajlamosak vagyunk még este későn is nassolni.

5. Ha mindig ugyanakkor kelünk, csökkenhetnek a menopauza tünetei

A kiegyensúlyozott alvásrutin különösen a menopauza és klimax idején nagyon fontos a nőknél. Ez hozzájárul, hogy a változókorban is a lehető legstabilabbak maradjanak a hormonjaink. Így csökkenhetnek a hőhullámok, izzadás és a hangulatingadozások.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash