Az alvási szokásaidtól is függ a fogyásod, mégpedig ezért

2023. július 01.
Ha kideríted, melyik alvásprofilba tartozol, sokkal könnyebben megszabadulhatsz a plusz kilóktól!
Az alvási szokásaidtól is függ a fogyásod, mégpedig ezért

Biztosan te is hallottál már a bagoly és a pacsira alvási típusokról: bagolynak azokat szokták hívni, akik későn fekszenek és későn kelnek, miközben a pacsirták bioritmusa pont fordítva működik, ők a korán fekvők és korán kelők. Egy Olivia Arezzolo nevű ausztrál alvásszakértő kicsit tovább gondolta ezt a rendszert, szerinte ugyanis az embereket valójában nem kettő, hanem négy alvásprofilba lehet sorolni. Olivia szerint a saját profilod megismerésével és a hozzájuk kapcsolódó szabályok betartásával nemcsak az alvásod lehet kiegyensúlyozottabb, de akár még egészségesebbé is válhatsz, sőt a plusz kilóktól is megszabadulhatsz.

De lássuk is, te vajon melyik profilba tartozol!

Farkas

A farkasok este funkcionálnak a legjobban, hajlamosak sokáig fennmaradni, reggel pedig későn kelni. „Könnyen ébren maradnak akár hajnali 1-ig is, de arra figyelniük kell, hogy este már ne egyenek vagy igyanak túl sokat, különben nem csak az alvásuk lesz rossz, de a kilók is elkezdhetnek felszaladni rájuk. Azok a farkasok, akik sokat esznek este, átlagosan 11-szer többször ébrednek fel alvás közben, mint akik odafigyelnek az étkezésre” – mondja Arezzolo.

Hogy mit tehetsz farkasként az egészséged és a súlyod megőrzése érdekében? Fontos, hogy hagyj időt a szervezed számára az emésztésre és a pihenésre, ezt pedig úgy tudod a legjobban megtenni, ha este egy bizonyos óra után már egy falatot sem eszel.

Delfin

A delfinek gyakran küzdenek inszomniával, azaz álmatlansággal, az alvásuknak pedig nincs kialakított rutinja. Van olyan nap, amikor csak négy órát alszanak egy éjszaka, máskor meg akár tízet is. Ez a hektikus életmód természetesen a mindennapjaikra is hatással van… „Hullámzik az energiaszintjük. Egy ideig majd kirobbannak, olyan energikusak, amit egy hirtelen összeomlás követ. Nagyon oda kell figyelniük arra, mennyi cukrot esznek. Az összeomlást követően ugyanis gyakran cukorral próbálják meg feltornázni az energiaszintjüket” – magyarázza Olivia. Az alvásszakértő szerint a négy típus közül a delfinek hajlamosak a leginkább az olyan egészségügyi problémákra, mint a szorongás, depresszió, álmatlanság, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás.

Hogy mit tehetsz delfinként az egészséged és a súlyod megőrzése érdekében? Az egyszerű cukrok helyett válassz összetett szénhidrátokban és fehérjében gazdag ételeket, amik meg tudják adni a szervezeted számára a szükséges energiát.

Tippek, hogy jól aludjunk télen is

Oroszlán

Az oroszlánok igazi korán kelők! Gyakran kipattan a szemük már reggel öt vagy hat órakor, este 10 órára viszont már alig bírnak ébren maradni. Olivia szerint ez a típus reggel a legenergikusabb, ráadásul az oroszlánok a legproduktívabbak az összes profil közül. További jó hír, hogy a jól kialakított alvási és étkezési szokásaiknak hála, az oroszlánokra jellemző a legkevésbé az elhízás. „Derűsek, mindig pozitívak és gyakran nagyon egészségtudatosak. Született vezetők, akik szeretik, ha van egy rutin az életükben és általában nagyon intelligensek is.”

Hogy mit tehetsz oroszlánként az egészséged és a súlyod megőrzése érdekében? Oroszlánként nagyon jó alapokkal indulsz, így hát Arezzolo szerint mindössze arra érdemes odafigyelned, hogy reggel vidd be a legtöbb kalóriát, a nap további szakaszában pedig kicsit fogd vissza magad.

Medve

A medve a leggyakrabban előforduló típus, Arezzolo szerint az emberek 55 százaléka ebbe a profilba tartozik. A medvék alvás-ébrenlét ciklusa kiegyensúlyozott: általában 7 óra körül ébrednek, és mivel ilyenkor még fáradtnak érzik magukat, gyakran kávéval indítják a napot. Délelőtt 10 órára kezdenek felpörögni, az energiájuk dél körül van a csúcson, és gyakran előfordul, hogy délután 3-kor egy hirtelen fáradtság tör rájuk. A medvék ilyenkor szoktak magukba önteni egy nagy bögre kávét, vagy egy doboz energiaitalt, de az is nagyon gyakori, hogy cukros ételekkel kezdik tömni magukat. Ez pedig természetesen náluk is hízáshoz vezethet. „A medvék nagyon szerények, szorgalmasak, akik készek keményen dolgozni. Mindig lehet rájuk számítani, szívesen dolgoznak csapatban, és irányítani is jól tudnak.”

Hogy mit tehetsz medveként az egészséged és a súlyod megőrzése érdekében? Arezzolo szerint medveként arra kell odafigyelned, hogy mindig legyen nálad valami egészséges rágcsálnivaló, ami segíthet túljutni a napközben rád törő holtponton. 

Forrás: The Sun Fotó: Getty Images