A kánikula ronthatja a tüneteket: tízből nyolc nő szenved a változókorban hőhullámoktól

2023. július 29.
A nyári forróság kivétel nélkül mindenkit megvisel, ám a menopauza időszakában hőhullámokkal küzdő nőket az átlagosnál jóval kellemetlenebbül érintheti. Megjelenése tízből nyolc változókorú nőt érint, és akár évekkel a tényleges menopauza előtt jelentkezhet. A hőhullám okairól és enyhítéséről kérdeztük Dr. Baló Tímeát, az RMC Clinics endokrinológus és diabetológus szakorvosát, aki érdekes összefüggésekre mutatott rá az életmód és a klimax tünetei között. A nyári melegben 5 hasznos tippet érdemes átgondolni.
A kánikula ronthatja a tüneteket: tízből nyolc nő szenved a változókorban hőhullámoktól

A nők átlagosan 45-50 éves koruk között tapasztalják a menopauza első jeleit. A hormonális változással járó életszakasz során fokozatosan leáll a petefészkek ciklusos működése, ami olyan kellemetlen tünetekkel járhat együtt, mint a hajhullás, hangulatingadozás, alvászavar vagy a nyáron fokozottan zavaró hőhullám. Ez leginkább a test felső részén, az arcon, nyakon és mellkason tapasztalható, valamint gyakran jár együtt kipirulással. 

„A hőhullámok hátterében elsősorban a menopauzára jellemző hormonszintváltozások, különösen az ösztrogénszint csökkenése áll, mely valószínűleg befolyásolja az agyban lévő hőszabályozó központ működését. Emellett szerepet játszhat a hőszabályozásban résztvevő szerotonin és más neurotranszmitterek szintjének változása is mondta Dr. Baló Tímea endokrinológus és diabetológus, aki azt is hozzátette, egyes életmódbeli tényezők – mint a dohányzás, a koffein- és alkoholfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek szedése – ronthatnak a panaszokon.

A nők 75-80 százaléka tapasztal hőhullámokat a változókorban, amelynek intenzitása, gyakorisága és időtartama egyénenként eltérhet. Erőssége a klimax elején a legsúlyosabb, de hőhullámok megjelenhetnek már a pre- és a perimenopauza időszakában is, tehát akár évekkel a tényleges menopauza előtt. 

Ilyenkor nyáron a meleg és a magas páratartalom hatására erőteljesebben jelentkezhetnek a hőhullámok, mivel ezzel arányosan a testhőmérséklet is növekszik, ami triggerelheti a szervezet hőszabályozását.  Az izzadás és a hirtelen kipirulás kánikulával párosítva rendkívül kényelmetlen időszakot jelent a klimaxoló nők számára, akiknél hetekig, de akár évekig is jelentkezhet ez a tünet.

5 tipp, amivel enyhíthető nyáron a menopauza okozta hőhullám

  1. Válasszunk vékony, lenge, jól szellőző anyagokból készült ruhát. A hosszú pamut és lenvászon darabok, amelyek nem simulnak a bőrhöz, csökkenthetik a melegérzetet, és védenek a közvetlen napsugárzástól is.
  2. A vízpótlás rendkívül fontos nyáron, ami a menopauza okozta hőhullámokat is képes enyhíteni. Ugyanakkor ne csak igyuk, lehetőség szerint vegyünk napközben hűsítő zuhanyt vagy használjunk testpermetet.
  3. A táplálkozásra is érdemes a klimax időszakában – főként nyáron – odafigyelni. „A mediterrán étrendet követő nők körében kisebb a hőhullámok előfordulásának gyakorisága, míg a szénhidrátban és zsírban gazdag étkezés, forró, fűszeres ételek, édesítőszerek ronthatják a tüneteket” tanácsolja az RMC Clinics endokrinológus és diabetológus szakorvosa.
  4. Bár a menopauza járhat súlygyarapodással, nyáron érdemes kerülni az intenzív testmozgással járó gyakorlatokat és szabadidős tevékenységeket, mivel ezek fokozott testhőemelkedéshez, izzadáshoz vezetnek, ezzel erősítve a hőhullámokat. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a rendszeres mozgás mindenképp ajánlott a klimax időszakában. A nyári melegben ezt mindig hűvösebb helyiségben végezzük, és válasszunk olyan gyakorlatokat, amelyek nem emelik meg túlzottan a pulzusszámot. 
  5. A menopauza testi és lelki tüneteinek enyhítéséhez elengedhetetlen a támogató közeg, és ajánlott az orvosi konzultáció, ugyanis a tünetek enyhíthetők. Az ösztrogénhiány tüneteinek enyhítésére biztonságos lehetőség a hormonpótló terápia. A terápiát az utolsó menstruációs vérzéstől számítva 10 éven belül el kell kezdeni, kizárólag 60 év alatti pácienseknél. A kezelés megkezdése előtt részletes kivizsgálás szükséges, mely magában foglalja a vénás trombózis, a stroke és az emlő – illetve egyéb nőgyógyászati daganatok rizikóbecslését is. Amennyiben ezekre vonatkozó fokozott rizikó nem áll fenn, a kezelés megkezdhető. Ilyen esetekben a hormonpótlás segít a hőhullámok, hangulatingadozás, alvászavarok, libidócsökkenés és hüvelyszárazság megelőzésében és nem jelent nagyobb kockázatot, mint a fogamzásgátlás.

Fotó: Getty Images