Mi ez a fehér réteg a csokin? Meg szabad enni?

2023. augusztus 05.
Ugye láttunk már olyat, amikor olyan lesz egy csoki felszíne, mintha kivirágzott volna? Az élelmiszer-biztonsági szakértő most mindent elmondott a fehér rétegről.
Csoki felszínén fehér réteg
  • Nem csak a táblás csoki felszínén alakulhat ki fehér, penészhez hasonló réteg, bármilyen csokival előfordulhat.
  • Ehető marad a csoki a nem túl bizalomgerjesztő réteg ellenére is?
  • A zsír és a cukor is kiütheti a csokoládét.

Jó hír, hogy a fehér kiütés a csokin abszolút biztonságos és ehető. „Bár nem tűnik túl étvágygerjesztőnek a fehér kiütés a csokoládén, semmi köze a penészhez – mondta Michael Laiskonis élelmiszer-biztonsági szakértő. – Biztonsággal fogyasztható a csoki továbbra is.”

Két oka is lehet annak, ha fehér réteg keletkezik a csokoládén. A cukor és a zsír is kicsapódhat a felszínén. Mindkét esetben csupán a látványt, ízt és az állagot befolyásolja a virágzás, ettől még ehető marad. A szakember azt is elárulta, hogyan előzhetjük meg, hogy fehér réteg csapódjon ki a csokoládén.

Ha a cukor miatt lett fehér réteg a csokin

Olyankor alakul ki fehér réteg a csoki felszínén a cukor miatt, ha a cukor elválik a többi alkotóelemtől. Emiatt úgy tűnik, mintha poros lenne a csokoládé. Ha nedvességgel érintkezik a csoki, akkor csapódhat ki a cukor. Ez tárolási, szállítási problémák miatt alakulhat így. Mivel az apró kristálycukorszemcsék különválnak és ismét kikristályosodnak és nagyobb részecskékké állnak össze, ha a cukor kicsapódik, a csoki sokkal morzsálódósabb állagúvá válik.

A fehér réteg a zsír vagy a cukor kicsapódása miatt alakulhat ki a csoki felszínén

A fehér réteg a zsír vagy a cukor kicsapódása miatt alakulhat ki a csoki felszínén

Ha a zsír miatt alakul ki fehér réteg a csokin

A kakaóbab zsírtartalma természetes módon 50 százalék körül van. Ezt nevezzük kakaóvajnak. Ha ez elválik a többi alkotóelemtől, fehér réteg csapódik ki a csokoládé felszínén. A rossz temperálás a gyártás során, a hőmérsékletváltozás válthatja ki a zsír miatti fehér réteg kialakulását. Ilyenkor maga a csokoládé puhábbá válik és könnyebben morzsálódik.

Hogyan akadályozhatjuk meg a fehér réteg kialakulását?

A leghatásosabb módszer, ha szobahőmérsékleten vagy hűvös helyen (de nem hűtőszekrényben) tároljuk a csokit, védve a nedvességtől. Persze arra nincs ráhatásunk, hogy a boltban hogyan tárolják, szállítják, de otthon már ügyelhetünk a körülményekre, ha azt akarjuk, hogy ne csak ehető, de gusztusos maradjon a csokoládénk és ne csapódjon ki fehér réteg a felszínén.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash, Getty Images