- Dr. Thivi Maruthappu bőrgyógyász és tápanyagszakértő, a bőrbetegségeket a táplálkozás oldaláról közelíti meg.
- A legtöbb bőrbetegség esetén vannak olyan ételek, melyek enyhíthetik a tüneteket.
- Az ekcéma enyhítésére például fogyasszunk rendszeresen kefírt.
Ahogy egyre többet tudunk a bélflóra és az egészségünk kapcsolatáról, bebizonyosodott, hogy a bőrproblémák és az elfogyasztott ételek között is szoros összefüggés van. Dr. Thivi Maruthappu bőrgyógyász szakorvos, tápanyagszakértő a bőrbetegségek kezelésénél mindig nagy hangsúlyt fektet a megfelelő ételek bevezetésére páciensei étrendjébe.
„Úgy vélem, hogy a bőr egészségében egyaránt fontos a külső és belső munka – mondta Dr. Maruthappu. – Ha azt akarjuk, hogy a bőrünk a lehető legragyogóbb legyen, nem csak az a fontos, milyen szérumokkal kenjük és lemosóval tisztítjuk. Ugyanennyire számít az is, mit eszünk, mennyi stressz van az életünkben és azt hogyan kezeljük.”
A bőr egészségének is sarokköve a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend. Viszont bizonyos konkrét bőrproblémák esetén a megfelelő ételek fogyasztása segíthet a tünetek megszüntetésében, enyhítésében. „Például vannak olyan ételek, melyek kifejezetten hozzájárulnak az ekcéma fellobbanásához, mások viszont segítenek megszüntetni a tüneteket – magyarázta a bőrgyógyász. – Sokkal nagyobb szerepe van a bőr egészségében a bélrendszer egészségének, mint gondoltuk eddig. Az összefüggés a kettő között nagyon szoros.” Dr. Maruthappu elmondta, mit kell ennünk rendszeresen, ha az alábbi bőrproblémákkal küzdünk.
1. Kefir az ekcémára
A kefir tulajdonképpen fermentált tej. Ez nagyon jó probioitikum, hasznos a bélflóra jó baktériumainak. „Azt javaslom az ekcémával küzdő pácienseimnek, hogy javítsanak a bélrendszerük mikrobiom rendszerén, mivel ez adhat kellő támogatást a szervezetüknek, hogy ne lángoljanak fel az ekcéma tünetei.”
2. Királygyümölcs az öregedés ellen
Magyarországon kevéssé ismert dél-ázsiai gyümölcs a mangosztán vagy királygyümölcs. A puha húsú termés nagyon magas antioxidáns-tartalmú. Növényi hatóanyaga segít a szabadgyökök semlegesítésében és csökkenti az úgynevezett AGEs vegyületek termelődését. Utóbbiak felelősek a kollagénszint csökkenéséért és a bőr megereszkedéséért.
3. Fahéj az akné ellen
„Sok nőnél okoz problémát a hormonális akné felnőtt korban is, főleg a menstruációs ciklus egy bizonyos szakaszában. Az édességek utáni sóvárgás nagyon erős ilyenkor, ám a vércukorszint emelkedése hozzájárul a pattanások kialakulásához – magyarázta a bőrgyógyász. – Az egyik módja annak, hogy ezt kivédjük, ha fahéjas dolgokat eszünk. Például fahéjas csokis sütit. Ez a fűszer ugyanis segít a vércukorszint szabályozásában.” (Itt írtunk róla, miért és hogyan érdemes fahéjat raknunk a kávénkba is.)
4. Meggylé a fáradt, karikás szemekre
A meggy (és meggylé) természetes módon tartalmaz melatonint. Ez a szervezetünk alvást szabályozó hormonja. Ha elalvás előtt meggylevet iszunk, többet és jobban alszunk, ami segít, hogy a bőrünk is kipihentebbnek tűnjön, megelőzhetjük a szem körül a karikák kialakulását.
5. Dió a rosacea ellen
A rosacea nagyon gyakori bőrprobléma. Ha mi is ezzel küzdünk, a bőrgyógyász a dió fogyasztását javasolja. Ez a csonthéjas termés ugyanis nagy mennyiségű növényi omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami hatékony gyulladáscsökkentő. Így segít, hogy a bőr egységesebb legyen és ne pirosodjon. Emellett a rosaceánál gyakori száraz szem tüneteit is csökkenti.
6. Főtt paradicsom a napégés káros hatásainak megelőzésére
A főtt paradicsomban nagy mennyiségű növényi hatóanyag, úgynevezett likopin taláható. Ez erős antioxidáns hatású vegyület, ami segít a napégés káros hatásainak mérséklésében is. A kutatások szerint ha több likopintartalmú ételt eszünk, a bőr károsodásának mértékét csökkenthetjük. „Persze a paradicsom nem váltja ki a megfelelő mennyiségben és gyakorisággal felvitt, 50 faktoros naptej használatát” – figyelmeztetett a bőrgyógyász.
Forrás: Vogue France, fotó: Unsplash