Ezért robbanhat be a bőrünk, ha endometriózissal küzdünk

2023. április 18.
A bőrgyógyászok szerint az endometriózis és a különböző bőrproblémák összefügghetnek. Nem elég tehát, hogy a betegség megkeseríti az endometriózissal küzdő nők életét, munkáját, még a bőrükkel is szenvedést okozhat.
Ezért robbanhat be a bőrünk, ha endometriózissal küzdünk
  • Bár ma már egyre többen tudnak az endometriózis létezéséről, a diagnózis még most is gyakran éveket késik.
  • Az endometriózis női testre gyakorolt hatása bőven túlnyúlik a méhen és a medencénken.
  • A betegség amellett, hogy a belső szerveket érintheti, a bőrre is hatással lehet.

Még mindig sokan azt gondolják, hogy az endometriózis menstruációs probléma. Valójában ez nem igaz. És a női testre gyakorolt hatása bőven túlnyúlik a méhen és a medencénken. Ahogy egyre több klinikai vizsgálatot végeznek az endometriózissal kapcsolatban, lassan de biztosan egyre világosabbá válik, hogy szinte minden szervet érinthet, beleértve a bőrt is. (Van egy altípusa is a betegségnek, amit bőr endometriózisnak neveznek, ilyenkor a méhnyálkahártya sejtjei a bőrön is megjelennek, nem csak a méhben.)

„Három évvel ezelőtt rosaceát állapítottak meg nálam. Egészen pontosan rosacea papulopustulosát, ami a faggyúmirigyek környékének gyulladását jelenti – mondta egy húszas éveiben járó, endometriózisban szenvedő nő. Ez a rosacea altípus azzal jár, hogy csomók jelennek meg az orcákon, állon, orron a klasszikus pirosas gyulladt bőr mellett. Mint gyakorlott krónikus betegségben szenvedő, precízen vezetem a naplót a tüneteimről. Fel is tűnt valami: amikor az endometriózisom fellángol, az arcbőröm tünetei is rosszabbodnak. Kiderült, hogy már az orvostársadalom is felfigyelt az összefüggésre.” De hogyan és miért hat ki az endometriózis a bőrünk állapotára?

Mi az endometriózis?

„A klinikai definíció szerint az endometriózis egy egész szervezetet érintő gyulladásos betegség – mondta Dr. Ken Sorvino, az atlantai Endometriózis Gondozó Központ orvosigazgatója. Az endometriózisban a méhet bélelő kötőszövet, az endometrium megjelenik a méhen kívül is a test más területein, szervein.”

Normál esetben a méhen belüli szövet, ami a méh belsejét borítja, minden hónapban megvastagszik. Ha nem esünk teherbe és nem ágyazódik be megtermékenyített petesejt, ez a szövet leválik és vérzik. Ez a menstruáció. Az endometriózis azt jelenti, hogy ez a szövet a test bármely pontján, a méhen kívül is kifejlődik. 

Az, hogy az endometriózis milyen súlyos és milyen jellegű tüneteket okoz, személyenként változhat. De általánosságban kijelenthető, hogy a fájdalmas havi vérzés, medencetáji fájdalom, szex közben jelentkező fájdalom, bélproblémák, pisilés közben érzett fájdalom, terméketlenség, lábfájás, rendszertelen vérzés, puffadás, krónikus fáradtság, koncentrációs zavarok, hányinger és hátfájás nagyon gyakoriak az endometriózissal küzdőknél. 

„Az endometriózis nagyjából 190 millió nőt és lányt érint világszinten” – jelentette ki Dr. Sorvino. Ennek ellenére roppant kevés kutatást végeztek és végeznek a betegséggel kapcsolatban, így a mai napig nincs gyógymód az endometriózis ellen, nem tudjuk, mi okozza és hogyan képes például a bőrön megjelenni.

Hogyan lehet hatással a bőrre az endometriózis?

Az endometriózis bárhol megjelenhet a testen. Nem meglepő tehát, hogy a bőrt is érintheti. Dr. Ranella Hirsch bőrgyógyász elmondta, hogy „azt gyanítják, az endometriózis többféle módon is hatással lehet a bőrre, többféle problémát is okozhat”. 

„Amikor a betegeid 20-30 százaléka számol be ugyanarról a tünetről, rájössz, hogy ez egy nagyon gyakori megjelenési forma” – értett egyet Dr. Jessica Opoku-Anane, a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának szülész-nőgyógyásza, a New York-i Endometriózis Kezelési Központ igazgatója. Bár nagyon kevés bőrproblémáról állítható, hogy konkrétan az endometriózis váltja ki, az orvosok szerint négy olyan gyakori jelenség van, ami nagy valószínűséggel a betegség számlájára írható.

Felnőttkori hormonális akné

A hormonális aknét nem meglepő módon a hormonszint változásai és ingadozásai okozzák. Ezért olyan gyakori tinédzser korban. Amikor valaki endometriózisban szenved, gyakori, hogy a hormonszintek sem szabályosak. Egy 2014-es kutatásból kiderült, hogy a hormonális akné és az endometriózis között van összefüggés. Azt is megfigyelték, hogy azoknál a tinédzsereknél, akik hormonális aknétól szenvedtek, 20 százalékkal nagyobb az esély az endometriózisra is.

A bőrgyógyászok inkább azt gyanítják, hogy az akné és az endometriózis egy időben történő fellángolása inkább csak egybeesés, amit a menstruáció miatti hormonváltozás okoz. Tehát nem az endometriózis maga az ok a pattanások mögött. 

A szakemberek véleménye az, hogy ha endometriózisban és hormonális akné miatt is szenvedünk, van esély arra, hogy ezek összefüggnek. Ugyanakkor további kutatásokra van szükség, hogy ezt a kapcsolatot még teljesen tisztázzák a tudósok. „Sajnos az endometriózis kutatása terén még sok munka vár ránk” – mondta Dr. Sinervo.

Rosacea és endometriózis

A rosacea és az endometriózis fellángolása között is lehet összefüggés

A rosacea és az endometriózis fellángolása között is lehet összefüggés

Van egy közös pont az endometriózis és sok bőrbetegség között: a gyulladás. A rosacea egyike ezeknek a gyulladásos bőrbetegségeknek. „Én személy szerint úgy érzem, nagyon is van köze az endometriózisomnak a rosaceámhoz – mondta a fiatal nő. – Amikor a hónapon át tartó endometriózis-fellángolásom és a hozzá kapcsolódó fájdalmas vizelés szindrómám jelentkezik, a bőrömön is megjelennek a rosacea tünetei. Fáj, húzódik, forró a tapintása, csomók alakulnak ki. Egyértelmű számomra a kapcsolat, még ha a klinikai vizsgálatok egyelőre ezt nem is bizonyították.”

„Az endometriózis egy krónikus gyulladásos betegség – állítja Dr. Sinervo. – Bár egyelőre nem tudjuk, mi a direkt kapcsolat a rosacea és az endometriózis között, a betegség más egészségügyi problémákkal való összefüggése valós. És abban is biztosak vagyunk, hogy nem csak a lupusszal, gyulladásos bélbetegségekkel, fájdalmas vizelés szindrómával, pajzsmirigybetegséggel társul az endometriózis.”

Ekcéma és csalánkiütés

Sok endometriózisban szenvedő nőnél jelentkezik ekcéma és csalánkiütés. Ez száraz, hámló, fájdalmas, érzékeny foltokkal, kiütésekkel, sőt, a bőr vérzésével is járhat. Egy 2016-os vizsgálatban arra jutottak, hogy az immunrendszer által adott immunválasz válthatja ki a problémát. Ezután egy 2021-es kutatásban jártak utána pontosabban, hogyan függhetnek össze az immunrendszerrel kapcsolatos problémák – köztük az ekcéma és pikkelysömör is – a fiatalabb nőknél az endometriózissal. Megfigyelték, hogy az allergiával küzdőknél 76 százalékkal valószínűbb, hogy endometriózissal diagnosztizálják őket, mint azokkal, akik nem allergiásak. 

„Általánosságban úgy véljük, hogy a gyulladásos bőrbetegségek és az endometriózis között van kapcsolat – mondta Dr. Hirsch. – Ha gyulladásos problémával küzdünk, az egy sor más problémát okozhat. Míg önmagukban ezek a problémák nem feltétlenül kapcsolódnak egymáshoz azon túl, hogy mindegyiket a gyulladás váltotta ki.”

Az endometriózis a bőrünkre megy

Nem csak az endometriózisban, de az endometriózis és a bőr kapcsolatában is még rengeteg dolgot nem értünk. Ám azt minden szakember javasolta, hogy ha bármilyen bőrproblémával küzdünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat endometriózis miatt is. A minél korábbi felismerés sokat javíthat a betegséggel vívott harcban az esélyeinken.

Forrás: Allure, fotó: Unsplash