7 tipp, amivel villámgyorsan elmúlik a száj melletti pattanás

2023. június 17.
A száj szélénél megjelenő apró pattanások gyakran megjelennek. Legtöbbször az étrend, izzadás és a hormonális változások okozzák a kellemetlen kis gyulladásokat. Szerencsére nagyon egyszerű trükkökkel villámgyorsan megszüntethetjük ezeket.
7 tipp, amivel villámgyorsan elmúlik a száj melletti pattanás
  • A száj környékén megjelenő pattanásokat okozhatja a rúzs, izzadtság, nem megfelelő étrend és hormonális változások is. 
  • Fontos, hogy sose nyomjuk ki, dörzsöljük a száj szélénél megjelenő pattanásokat, használjunk inkább szalicilsav-tartalmú készítményeket és meleg pakolást.
  • Ha gyakran megjelennek pattanások a szájnál, mindenképp forduljunk bőrgyógyászhoz, hogy kiderítsük az okokat.

A száj szélén megjelenő pattanás különösen fájdalmas és érzékeny lehet. „Gyakori jelenség, hogy az ajkaknál alakulnak ki pattanások” – mondta Dr. Christine Ko, a Yale Orvostudományi Egyetem bőrgyógyásza is. 

Ahogy a test bármely más pontján, a szájnál is az eltömődött vagy begyulladt pórusok okozzák. „Azért fáj jobban, mert a szájban több mint egymillió idegvégződés található, a bőr viszont vékonyabb és sokkal érzékenyebb, mint más testtájakon” – magyarázta a bőrgyógyász.

Fontos meggyőződnünk róla, hogy nem herpesz alakult-e ki a szánkon, mielőtt kezelni kezdenénk, mert a pattanást és a herpes simplex vírus okozta hólyagos sebet más módon tudjuk gyógyítani. Ha herpeszről van szó, vírus elleni krémre lesz szükségünk a tünetek enyhítésére. 

Mutatjuk, hogy a száj melletti pattanást milyen módszerekkel szüntethetjük meg villámgyorsan.

Hogyan múlik el gyorsan a pattanás a száj széléről?

Ha valóban pattanás alakult ki a szánk környékén, nagyon egyszerű és hatékony trükkökkel szüntethetjük meg gyorsan.

  • Ne nyomkodjuk és dörzsöljük – nehéz ellenállni neki, hogy kinyomjuk a pattanást, viszont így sebhelyet hagyhat maga után.
  • Tisztítsuk gyakrabban az  arcunkat – Használjunk gyengéd arclemosót és cseréljük a törölközőnket gyakrabban. Ez segít eltávolítani a baktériumokat és szennyeződéseket a bőrről, így nem alakulnak ki újabb pattanások.
  • Meleg pakolás – ha már gennyes a pattanás, segíthet, ha meleg vízzel meglocsolt textilt nyomunk az érintett területre 10-15 percre, naponta 3-4 alkalommal.
  • Ne érjünk az arcunkhoz – bármennyire is késztetést érzünk arra, hogy piszkáljuk az arcunkat, szánk környékét, álljunk ellent! Így még több szennyeződést és kórokozót vihetünk fel a bőrünkre, elfertőződhet a pattanás a szánk mellett.
  • Mosakodjunk azonnal, ha megizzadtunk – egy kiadós edzés vagy séta után mossunk arcot, mivel az izzadás ronthat a pattanás állapotán.
  • Használjunk szalicilsav-tartalmú szereket – az eltömődött pórusok megtisztításában és a gyulladás csökkentésében is segít a szalicilsav. Arcmosás után használjunk szérumot vagy krémet, ami tartalmazza.

Mi válthatja ki a száj mellett a pattanások kialakulását?

Mindig mossunk arcot, ha megizzadtunk, mert az izzadtság is kiválthatj a száj szélén megjelenő pattanásokat

Mindig mossunk arcot, ha megizzadtunk, mert az izzadtság is kiválthatja a száj szélén megjelenő pattanásokat

A tüneti kezelés mellett érdemes elgondolkodnunk azon is, miért alakulhatnak ki a szánk mellett pattanások. Különösen, ha ez rendszeres. 

Vannak, akik genetikailag hajlamosabbak az aknéra, ám számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy megjelennek a szánk mellett a fájdalmas gyulladások.

  1. Zsíros ételek – az ételben található zsír eltömheti a pórusokat a száj környékén.
  2. Rúzs – vagy bármely más kozmetikum, amit a szánkra kenünk, szintén beleülhet a pórusokba. De az is hozzájárulhat a pattanások kialakulásához, ha érzékenyek vagyunk egy-egy új rúzsra.
  3. Hormonális változások – a férfi nemi hormonok, azaz androgének hozzájárulhatnak a faggyúmirigyek túltermeléséhez. Főként a pubertás alatt okozhatnak pattanásokat, ám a női menstruációs ciklus során is vannak olyan szakaszok, amikor megemelkedik a szintjük.
  4. Gyógyszerek – a hormontartalmú gyógyszerek, szteroidok és a lítium is okozhat pattanásokat. 
  5. Étrend – az édességek, olajban sült ételek vagy tejtermékek sok embernél vezetnek pattanások kialakulásához a száj körül.
  6. Stressz – a Mayo Klinika szakemberei megfigyelték, hogy a stressz is kiválthatja az apró, fájdalmas pattanások megjelenését a száj szélén.

Mit tehetünk a pattanások ellen a száj mellett?

A szájnál megjelenő pattanások gyakoriak, ám mivel roppant fájdalmasak, célszerű nagyobb hangsúlyt fektetnünk nemcsak a kezelésre, hanem a megelőzésre is. 

Soha ne nyomjuk ki ezeket a pattanásokat sem, és kerüljük az arc érintését. A meleg vizes pakolás, gyengéd arclemosók és a szalicilsav-tartalmú kozmetikumok viszont segíthetnek, hogy gyorsan elmúljanak a száj mellől a fájdalmas gyulladások.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash, Getty Images