Most épp ezzel a szemcseppel kezelik a pattanásokat a TikTokon

2023. július 01.
A bőrgyógyászok óva intenek tőle, hogy a legújabb pattanáskezelő tuti megoldást alkalmazzuk. A szemcsepp ugyanis valójában nem tünteti el a pattanásokat.
Most épp ezzel a szemcseppel kezelik a pattanásokat a TikTok-on
  • Felrobbantotta a közösségi oldalakat az a videó, amiben valaki szemcseppel kezelte a pattanását.
  • A szemvörösség elleni szemcseppek lényege, hogy összehúzzák az ereket, így szüntetik meg a szem pirosságát.
  • A bőrgyógyász szerint a módszer alapvetően nem árt, viszont nem szünteti meg a pattanás kiváltó okát.

Bármennyire is szeretnénk, ha végre feltalálnának egy olyan módszert, amivel pillanatok alatt eltüntethetjük a pont rosszkor megjelenő csúnya, vörös pattanásokat, ilyen még mindig nem létezik. A tapaszoknak is órák – vagy éppen napok – kellenek, hogy megmutatkozzon a hatásuk, az olyan házi praktikák hasznosságát, mint például a fogkrémmel való bekenés, már rég megcáfolták. 

Újabb és újabb trükköket keresnek az emberek, amivel gyorsan eltüntethetik a pattanásokat. Így merülhetett fel, hogy jódos fertőtlenítőt kenjünk a pattanásra, ám ezt a bőrgyógyászok inkább nem javasolják (cikkünkben elolvasható az is, miért nem). Most az új őrület a szemcsepp: ezzel állítólag a pirosság csökkenthető. 

Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház Bőrgyógyászati Osztályának vezetője szerint a szemcseppes módszer a pattanások ellen működhet, ám lehet néhány mellékhatása. Plusz a pattanás kialakulását sem akadályozza meg, vagy szünteti meg magát a gyulladást.

A szemcsepp csak az ereket húzza össze, így csökkenti a pattanás pirosságát

@breebreebby

how to cover up a pimple with literally no makeup #acne #coverpimples

♬ original sound – bree martin

Zeichner elmondta, hogy „a szemvörösség elleni szemcseppek hatóanyagai érösszehúzó hatásúak. Mivel a pattanás körül is vérbőség alakul ki, emiatt égő vörös a színe, így ha rácseppentünk a szemcseppből, valóban átmenetileg halványodik ez a pirosság”.

A bőrgyógyász hozzátette azt is, hogy hasonló aktív hatóanyagok találhatók a receptre kapható rosacea elleni készítményekben, így csökkentik az arc pirosságát és a bőr égető érzését. Ám egy pattanás gyulladtságát ezek sem szüntetik meg.

A szemcseppes pattanás elleni trükk gyors és biztonságos, lehetnek mellékhatások

Valószínűleg gyorsan látszik a hatás, ha cseppentünk a pattanásra a szemcseppből. Ez azonban nem szünteti meg a kiváltó okot vagy gyógyítja meg a gyulladást. Sőt, lehetnek mellékhatásai is annak, ha szemcseppet alkalmazunk a pattanásokon

„A környező területre is hatással lehet a szemcsepp, ha túlterjed a pirosságon. Itt kifehéredhet a bőr – mondta a bőrgyógyász. – Ha Raynaud-szindrómában szenvedünk, kifejezetten ellenjavallt az alkalmazása. Ilyenkor ugyanis a az ujjak erei összehúzódnak hideg hatására, és ez tüneteket okozhat. A szemcsepp is kiválthatja ugyanezt a hatást.”

A benzoil-peroxid tartalmú termékek kezelik a pattanás okát is

A bőrgyógyász megérti, ha valaki azt szeretné, hogy azonnal tűnjön el a pattanás. „A legjobb módja annak, hogy egy piros, gyulladt pattanást minél gyorsabban meggyógyítsunk, ha kifejezetten aknéra való benzoil-peroxid tartalmú krémmel, lemosóval kezeljük – mondta Zeichner. – Ez csökkenti a pattanást okozó baktériumok mennyiségét a bőrön és enyhíti a gyulladást.”

Forrás: Insider, fotó: Unsplash