Jódos fertőtlenítő a pattanásokra: tényleg működik vagy inkább veszélyes?

2023. június 16.
A sebek fertőtlenítésére leggyakrabban használt jódos oldat segít megelőzni a kórokozók elszaporodását, a bőr vagy nyálkahártya sérüléseinek elfertőződését. De mennyire nyugodtan kenhetjük az arcunkra, hogy ezzel kezeljük a pattanásokat? A szakértő elmondta.
Jó oka van annak, hogy a bőrgyógyászok nem a jódos fertőtlenítőt javasolják a pattanások kezelésére.
  • A TikTok szépséginfluenszerei legújabb pattanáskezelési módszerként azt javasolják, jódos fertőtlenítővel kenegessük a pattanásainkat.
  • A legnépszerűbb és leggyakrabban használt sebkezelő oldat hatóanyaga a povidone-jód, ez nagy hatásfokú csíraölő szer, nem véletlenül fertőtlenítik ezzel a kezelendő területet műtétek előtt például.
  • Jó oka van annak, hogy a bőrgyógyászok nem a jódos fertőtlenítőt javasolják a pattanások kezelésére.

Még a legjobbakkal is előfordul, hogy képtelenek megállni, és kinyomnak egy pattanást vagy mitesszert. Pontosan tudjuk persze, hogy a bőrgyógyászok azt javasolják, ne tapogassuk, dörzsöljük, nyomkodjuk a pattanásokat

„A pattanások kinyomása azért rossz, mert miatta a környező bőrfelület is bepirosodhat, begyulladhat, így sokkal hosszabb lesz a gyógyulás – mondta Dr. Jason Chouake, az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia bőrgyógyásza. – Növeli a mélyebb elfertőződés és hegesedés kockázatát is, ami maradandó nyomokat hagy a bőrünkön.”

TikTokról jött az ötlet ismét

Egy Nicole Olsen nevű TikTok-felhasználó úgy oldotta meg az elfertőződés problémáját, hogy povidone-jód tartalmú bőr- és nyálkahártya-fertőtlenítő szerrel kezelte az érintett bőrterületet. Ezt a jódos fertőtlenítőszert használják leggyakrabban a műtéti beavatkozások előtt és sebkezelésre is.

@nicokolsen

Its like rhe windex fron ny big fat greek wedding. It does everything #iodine #pimplehack

♬ original sound –

A TikTok-videóban jól látható, ahogy a barnás-narancsos színű jódos oldatot egy vattakorong segítségével viszi fel a pattanásra. „Már néhány óra után érezhető a javulás, csökken a nyomás és a gyulladás. Általában éjszakára kenem be a jódos fertőtlenítővel a pattanásokat – mondta Olsen. – A gyógyulás nagyon gyors. Nyoma sem marad a pattanásnak, nem hegesedik.”

De nem ő az egyetlen, aki jódos oldattal kenegeti a pattanásait. A TikTokon már több mint 1,2 millióan nézték meg és több ezren kommenteltek a hasonló módszereknél, elmondták, hogyan és mire használják a povidone-jódot a különböző országokban.

A megkérdezett bőrgyógyászok sem lepődtek meg, hogy az emberek felfedezték a jódos fertőtlenítőt a pattanások ellen. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem minden kockázattól mentes az alkalmazása.

A jódos fertőtlenítő csökkenti a baktériumok számát

150 éve használják a jódot a fertőzések megelőzésére. Jódos oldattal találkozhatunk a kórházakban, ahol műtétek előtt ezzel fertőtlenítik a bőrt. De sebek, sérülések esetén is ez a leggyakrabban használt fertőtlenítő oldat. 

A gyógyszertárakban a povidone-jód tartalmú oldat recept nélkül vásárolható, krém vagy folyékony fertőtlenítő formájában is. Otthon a vágott, égett sebeket, horzsolásokat fertőtlenítjük vele. „A povidone-jód, miközben megszárad a bőrünkön, gyorsan és hatékonyan pusztítja el a baktériumokat és más mikroorganizmusokat. Oxidálja a kulcsfontosságú fehérjéket és zsírsavakat, ezáltal elpusztulnak a mikrobák – magyarázta a bőrgyógyász. – Mivel nagyon gyorsan hat, ezért használják a műtétek előtt a fertőzések megelőzésére.”

„Csökkenti a bőrön a baktériumok mennyiségét, így elméletben valóban használható a pattanások ellen” – mondta Dr. Chouake.

Legyünk óvatosak a jóddal a napi szépségrutinunkban

„Bár a povidone-jód alapvetően biztonságos, jobb, ha nem alkalmazzuk rendszeresen a pattanások ellen – figyelmeztetett Dr. Jaishree Sharad bőrgyógyász-kozmetológus. – Sok embernél vált ki allergiás reakciókat, irritációt. Egy-két napig, ha nagyon muszáj és nincs más megoldás, alkalmazzuk, de tényleg csak vészhelyzetben.”

Nem véletlenül nem javasolják a bőrgyógyászok a pattanások jódos oldattal ecsetelését első sorban

Nem véletlenül nem javasolják a bőrgyógyászok a pattanások jódos oldattal ecsetelését elsősorban

Jó, ha tudjuk, hogy a jódos oldat hiperpigmentációt okozhat a bőrön. Az érintett területen a bőr sötétebb színűvé válhat, mint körülötte. Úgy tűnhet, mintha szeplő vagy öregedéssel járó pigmentfolt jelent volna meg a pattanás helyén. Bár segíthet a fertőzött bőrterületen, célszerű előtte bőrpróbát végeznünk. „Nem véletlenül nem tanácsoljuk, hogy a pattanásokat jódos fertőtlenítőszerrel kezeljék – mondta Dr. Chouake. – A povidone-jód nem arra van kitalálva, hogy huzamos ideig a bőrön maradjon. Le kell mosni, különben kontakt dermatitiszt okozhat.”

Az allergiás kontakt dermatitisz az immunrendszer reakciója egy bizonyos anyagra. Akár nagyon kis mennyiség is kiválthatja, ha érzékenyek vagyunk rá. A kontakt dermatitisz piros pöttyökkel, duzzanattal, viszketéssel, bőrszárazsággal jelentkezik. Ezért is csak az adott, pici pattanáson alkalmazzuk a jódos oldatot, ha nagyon muszáj, semmiképp se az arc nagyobb, összefüggő részén. 

„Minden bőrgyógyász találkozott már olyan esettel, amikor a jódos oldat váltott ki allergiás bőrreakciót. Ez nagyon gyakori – magyarázta a bőrgyógyász. – Ezért sem célszerű csak úgy orvosi hatóanyagokat ötletszerűen használnunk, mert valaki a közösségi oldalakon azt mondta.”

„A jódos oldat helyett használjunk inkább benzoil-peroxid (BPO) hatóanyagú, pattanás elleni lemosókat, amiket direkt erre a célra fejlesztettek ki” – javasolta a szakember.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash