Éjszakai szájragasztás: a horkolás megszüntetését ígéri, de életveszélyes is lehet

2023. augusztus 16.
A horkolás gyakori probléma sok alvó körében. Azon túl, hogy bosszantó a horkoló mellett alvó partner számára, például az alvási apnoé tünete is lehet. A közelmúltban a TikTok hihetetlen embertömegeket elérő videói azt állítják, megtalálták a megoldást: a szájragasztást.
A szájragasztást nem támogatja a legtöbb szakember.
  • A TikTokon hatalmasat futnak a szájragasztásról szóló videók. 
  • A szájragasztás hívei azt állítják, a horkolást és más alvási problémákat hatásosan kezeli ez a pofonegyszerű megoldás. 
  • A szakorvosok azonban a trend komoly veszélyeire is felhívják a figyelmet. 

A TikTok-felhasználók a szájragasztás előnyeire esküsznek, és azt állítják, hogy ez a gyakorlat szinte mindenre pozitívan hat, a jobb oxigénellátástól kezdve a kipihent ébredésig. Természetesen a TikTok nem hiteles orvosi forrás, de vajon mit mond a szakértő? 

Mi az a szájragasztás?

A száj leragasztása olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik: ragasztószalaggal lezárják a szájat, általában úgy, hogy egy darab ragasztószalagot a száj közepére helyeznek, hogy alvás közben zárva maradjon. Egyesek edzés vagy futás közben is leragasztják a szájukat, de leggyakrabban mégis alváshoz használják az emberek, így ösztönözve a testüket, hogy megpróbáljanak az orron keresztül lélegezni – mondja Chris Winter neurológus–alvásszakértő.

Ezeken a népszerű sorozatokon alszanak el a legtöbben a tévé előtt

Szájragasztás előnyei

A TikTok tele van olyan felhasználókkal, akik számtalan okból esküsznek a ragasztásra, de „csak néhányat igazolt ténylegesen bármilyen kutatás” – mondja a szakértő. A szájragasztás segíthet enyhe horkolás vagy enyhe obstruktív alvási apnoe esetén, de ezen túlmenően az előnyök nem egyértelműek.

„Bár vannak tanulmányok a szájtapasztással kapcsolatban, a kutatások nagyon kevés beteget vontak be – a legtöbb tanulmány nem jól sikerült” – magyarázza Ulysses Magalang, az Ohio Állami Orvostudományi Egyetem alvászavarokkal foglalkozó programjának igazgatója.

Nyilvánvaló, hogy a szájragasztás nem mindenkinél működik, és előfordulhat, hogy nálunk sem. Egy 10 alvási apnoéban szenvedő ember bevonásával végzett tanulmány azt találta, hogy néhányan továbbra is a szájukon keresztül próbáltak lélegezni, még akkor is, ha az le volt ragasztva.

Veszélyes a szájragasztás?

Lehet. A legkevésbé súlyos következmény az, hogy a száj ragasztására használt ragasztószalag irritálhatja a bőrt. Dr. Winter azonban felhívja a figyelmet arra, hogy sokkal komolyabb következményei is lehetnek a szájragasztásnak. Például fennáll az aspiráció kockázata (vagyis olyasmi belélegzése, amit nem szabadna), és hogy a szájragasztás miatt komolyabb alvási problémák elrejtésre kerülnek. A száj összeragasztása szorongást is okozhat, sőt, akár meg is fulladhat miatta az ember. „Ha leragasztjuk a szánkat, és elzáródás van az orrban, nem tudjuk, mi lesz a végkimenetel” – mondja Dr. Magalang.

„Általában nem ajánlom” – mondja Dr. Winter. „Úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki fontolgatja, hogy kipróbálja ezt a gyakorlatot, inkább egy komolyabb, alvásklinikus által végzett alvásvizsgálatot kellene felkeresnie.”

Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images