Elmúltál 30? Ez a gyakorlat hason fekvésben a lapos has titka!

2023. július 15.
Sőt, nemcsak a mély hasizmokat dolgoztatja ez a nagyon egyszerű gyakorlat, de a hátfájás ellen is roppant hatékony.
Hasizomgyakorlat hasonfekvésben 30 felett a lapos has titka
  • Úgy tűnhet, mintha azt a légzőgyakorlatot végeznénk, amikor beszívjuk a hasunkat, ám itt teljesen más a mozdulat, csak látszólag hasonlít.
  • Ez a gyakorlat az úgynevezett transzverzális hasizmokat dolgoztatja, amit neveznek hatos izomnak is.
  • Nem feltétlenül kell hasra feküdni ehhez a hasizomgyakorlathoz, de a padló segíthet, hogy érezzük, helyesen végezzük-e.

Harminc felett kezdjük érezni a testünket. A hát- és derékfájás gyakran a sok ülés és gyenge hasizmok miatt ér utol minket. Amikor már gyűlnek az úszógumik a hason, intő jel, hogy ideje elkezdenünk foglalkozni ezzel a területtel. Ugyanis nagyon gyakran ez azt jelenti, hogy nem kívül, hanem a szövetek között halmozódik fel az úgynevezett viszcerális zsírszövet, ami viszont már az egészségünket veszélyezteti.

A törzs egyik legnagyobb izomcsoportját, a transzverzális hasizmot (amit nevezünk hatos izomnak vagy hereemelő izomnak) dolgoztatja meg az az egyszerű, mégis roppant hatékony gyakorlat, amit harminc felett mindennap célszerű elvégeznünk. Nemcsak azért, hogy kockás hasunk legyen, hanem azért is, hogy megelőzzük a hátfájást.

Hogyan végezzük a hasizomgyakorlatot?

Nem feltétlenül kell hasra feküdni ehhez a hasizomgyakorlathoz, de a padló segíthet, hogy érezzük, helyesen végezzük-e.

  1. Feküdjünk hasra, nyújtsuk előre a karokat, a lábakkal nyújtózzunk hátra.
  2. Feszítsük meg a hasizmunkat és érezzük, ahogy eltávolodik a padlótól.
  3. Tartsuk meg, majd lassan engedjük vissza. 
  4. Ismételjük 10-szer, tartsunk egy kis szünetet, majd végezzünk még három sorozatot a hasizomgyakorlatból.

Ez a hasizomgyakorlat a mély hasizmokat dolgoztatja. Ezek sokkal fontosabbak, mint gondolnánk. Segítik a gerinc stabilizálását és támaszt jelentenek a belső szerveinknek. Ha a sok ülés miatt gyakran fáj a hátunk, 30 éves kor felett a rendszeres gyakorlása ennek az egyszerű mozdulatnak segíthet, hogy minél ritkábban jelentkezzenek a panaszok. 

Gyakori kifogások a hasizomgyakorlattal szemben (és miért nem igazak)

Amennyire lelkes tud lenni az ember, annyira hajlamos a kifogások keresésére is a hasizomgyakorlatokkal szemben. Mutatjuk, miért nem állják meg a helyüket ezek a szólamok.

Nem kifogás az sem, hogy nem tudunk hason feküdni, a hasizomgyakorlat háton fekve is elvégezhető, csak jobban kell koncentrálnunk ebben az esetben

Nem kifogás az sem, hogy nem tudunk hason feküdni, a hasizomgyakorlat háton fekve is elvégezhető, csak jobban kell koncentrálnunk ebben az esetben

  1. A hasam túl nagy ehhez a gyakorlathoz. Mivel a mélyhasizmokat dolgoztatjuk, így teljesen mindegy, mekkora kívülről a hasunk, vagy elemelkedik-e teljesen a talajtól. Ha érezzük, hogy a hatos izom dolgozik, jók vagyunk.
  2. Ha lefekszem a földre, nem tudok felkelni. Szerencsére ez a gyakorlat háton fekve vagy az ágyon fekve is remekül végezhető. A lényeg, hogy koncentráljunk a transzverzális hasizomra és ezt dolgoztassuk.
  3. Hogyan lélegzünk közben? Behúzzuk a hasat? Normálisan, természetes módon lélegzünk, egyszerűen megfeszítjük a transzverzális hasizmot, nem behúzzuk. Ha nem sikerül elsőre megtalálnunk, hogyan aktiváljuk a célzott izomcsoportot, a has beszívásával járó légzőgyakorlat segíthet, hogy izoláljuk. Utána normális légzéssel folytathatjuk. 

Fotó: Unsplash, Getty Images