Ezzel a gyakorlattal lesz kockás a hasad 40 felett is

2023. március 24.
Amikor 35 éves kor felett elkezdődik a klimax, a legtöbb nő még csak nem is sejti, hogy ez okozza a fura változásokat a testén. Az egyik legbosszantóbb ezek közül, hogy egyre nehezebb megtartani a korábbi derékbőséget vagy éppen hasról fogyni. Szerencsére nem lehetetlen megtartani vagy elérni a kockás hasat 40 felett sem. Mutatjuk a legjobb gyakorlatokat!
Így lehet kockás a hasunk 40 felett is
  • Három dolog kell ahhoz, hogy 40 felett is kockás hasunk legyen: megfelelő étrend, rendszeres és megfelelő testmozgás, valamint a stressz lehető legkisebbre csökkentése.
  • A hasi zsírtól való megszabadulás nem is a szépségünk, hanem az egészségünk miatt fontos igazán.
  • A stressz csökkentése azért nagyon fontos a kockás has eléréséhez, mert a stresszhormonok hatására hízhatunk.

Ha addig nem, 40 felett biztosan érzi minden nő: valami megváltozott. Már nem úgy működik a teste, mint korábban. Egyre nehezebb megtartani az egészséges testsúlyt, derékbőséget. A menopauza után, sőt, már a klimax idején is, a női testnek szüksége van a több zsírra. Mivel az ösztrogén termelése csökken ebben az életszakaszban a szervezetünkben, a zsírsejtekben tárolódik a női nemi hormon, amit a testünk még fel tud használni. Amire viszont nincs szükségünk, a hasi zsír.

Miért veszélyes a hasi zsír?

A hasi zsír nem csak szépségprobléma. Sőt, elsősorban egészségügyi probléma, mivel ez nem csak kívülről mutatkozik meg abban, hogy nem látszanak a kockák a hasunkon. Ha a hasi zsír mennyisége megnő, nagy valószínűséggel a belső szerveinket is körbeveszi a zsír.

A szervek és szövetek között felhalmozódó zsír megváltoztatja, akadályozhatja a szerveink megfelelő működését, így rengeteg egészségügyi problémát, krónikus betegséget okozhat. 

Hogyan kerülhetjük el a hasi zsír felhalmozódását?

Az étrendünk segíthet abban, hogy minél kevesebb zsír rakódjon a hasunkra. Ha fogyni szeretnénk a hasunkról, akkor is a leveles zöldek és a minél élénkebb színű gyümölcsök fogyasztása az, ami hozzájárulhat a célunk eléréséhez. 

Nagyon fontos az izomtömeg növelése is. Ehhez 40 felett nem a magas intenzitású edzés a megfelelő, hanem az erősítő, súlyzós edzés. A több izom ugyanis több zsírt éget.

A harmadik és talán legfontosabb dolog a stressz minél hatékonyabb mérséklése az életünkben a kockás has eléréséhez. Azokban az életszakaszokban, amikor krónikus stressznek vagyunk kitéve, megemelkedik a kortizol és az inzulin szintje is a szervezetünkben. Ez az agyunkat arra készteti, hogy kiadja a parancsot a testünknek: raktározzunk több zsírt! 

Milyen gyakorlatok a legjobbak 40 felett a kockás has eléréséhez?

Szerencsére van néhány olyan gyakorlat, amivel sokat tehetünk a hasi zsír eltüntetéséért és azért, hogy 40 felett is kockás hasunk legyen.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kerri Verna (@beachyogagirl)

 

  1. Helyezkedjünk el négykézláb. Az egyik kezünket tegyük egy pilates-labdára, a könyökünket fordítsuk kifelé. A másik karunk legyen alkartámaszban. Azt az oldali lábat, amelyik oldalon a kezünk a labdán van, fordítsuk kifelé és nyújtsuk felfelé a lábat, majd húzzuk vissza. Ismételjük mindkét oldalra 20-szor. 
  2. Maradjunk négykézláb, mindkét kéz nyújtva. Az egyik térdünk alá tegyük a labdát. A másik lábunkat fordítsuk kifelé úgy, hogy a térd hajlítva marad derékszögben. Ismételjük mindkét oldalra 20-szor.
  3. A kiindulási helyzet ugyanúgy négykézláb. Ezúttal hátrafelé nyújtsuk azt a lábat, amelyik alatt nincs a labda. Körözzünk a kinyújtott lábbal, míg 30-ig számolunk lassan. Ismételjük mindkét oldalra.
  4. Térdeljünk fel. Emelkedjünk el a sarkakról. A labdát szorítsuk a térdek közé. Billentsük a medencét előre-hátra, míg harmincig számolunk lassan.
  5. Ereszkedjünk térdelőtámaszba. A karok nyújtva. Emeljük el a térdeket a matracról. Szorítsuk a labdát a térdek közé és pumpáljuk a labdát fél percig a térdek között.

Fotó: Unsplash