3 dolog, amivel megfoghatod a pénzt az iskolakezdésnél a pénzügyi szakértő szerint

2023. augusztus 24.
A szakember elárulta azt is, hogy milyen kiadásokkal felejtenek el számolni a szülők a szeptemberi iskolakezdés kapcsán. Ezeket is fontos belekalkulálni a költségvetésünkbe, ha spórolni akarunk a tanév elején.
Így fogjuk meg a pénzt a tanévben iskolakezdéskor
  • Az idei Európa-bajnok infláció mellett fontos tisztában lennünk vele, hol foghatjuk meg a pénzt az iskolakezdéskor.
  • Vannak olyan évfolyamok, például a végzős év, ami a többinél is jobban fájhat a szülők pénztárcájának.
  • Sokszor kifelejtik a tanév során jelentkező költségek közül a menza vagy a különórák díját a szülők.

A legtöbb szülő az iskolatáskán, tornacipőn és a ruházaton igyekszik spórolni a tanév kezdetén. Ugyanakkor érdemes az augusztuson túlra is tekinteni az iskolával kapcsolatos kiadásoknál, figyelmeztetett James Allen pénzügyi tanácsadó. „Amit a szülők általában figyelmen kívül hagynak a tanévvel kapcsolatos költségek közül, általában az, ami végül összességében a legmagasabbra rúg – mondta Allen. – Osztálypénz, kirándulások, adománygyűjtések, iskolai fotózás, iskola utáni elfoglaltságok. Nem tűnnek soknak külön-külön, ám együtt már jelentős részét kitehetik az iskolára szánt költségvetésünknek.”

Megkerülhetetlennek tűnik ezek kifizetése a szülők számára. A pénzügyi szakember azonban segít, hogyan tervezzük úgy a tanév költségvetését, hogy megfogjuk a pénzt és spórolhassunk. Még ilyen árak mellett is.

Rugalmas költségvetés és vésztartalék az iskolai kiadásokra

Lehetetlen minden kiadással kalkulálnunk. Ha focival tervezünk, biztos, hogy a gyerek úgy dönt, inkább valamilyen hangszeren játszik vagy drágább sportot választ, például vívást. ​​„Nagyon nehéz úgy tervezni a kiadásokat és spórolni, amikor pontosan nem tudjuk, mennyire lesz szükségünk egy hónapban, hiszen menet közben is merülnek fel újabb és újabb kifizetnivalók – értett egyet Kari Lorz pénzügyi szakértő, aki ezt saját gyerekeinél is pontosan tapasztalja. 

Lorz azt javasolja, ne is akarjuk előre belőni, mennyi kiadásunk lesz a tanévben, mert csak stresszesek leszünk, amikor látszik, hogy nem tartható a költségkeret. Inkább különítsünk el egy vészalapot az iskolai kiadásokra. Ezt a meglévő megtakarításaink mellett konkrét célokra gyűjtögessük, ebben az esetben az iskolával kapcsolatos költségekre. Nem kell nagy összegeket beletennünk, 2-5 ezer forintot minden hónap elején különítsünk el erre, így képezhetünk egy kis pénzügyi mozgásteret magunknak. Ehhez nyúlhatunk, ha valami nem várt iskolai kiadás merül fel. Ideális esetben ez a vésztartalék egyre növekszik, és idővel annyit spórolunk év közben, hogy aztán minden iskolai költséget ebből fizethetünk a tanévben.

Nem minden tanév kerül ugyanannyiba, az 5., 8. és 12. osztály általában a legdrágább

Nem minden tanév kerül ugyanannyiba, az 5., 8. és 12. osztály általában a legdrágább

Legyünk tudatában, ha a szokásosnál is drágább tanévhez érünk

Nem minden tanév kerül ugyanannyiba. „Sok szülőt hideg zuhanyként ér, amikor rájönnek, mennyivel drágább a végzős év, akár az általános, akár a középiskolában” – mondta Lauren Tingley tanár. Fotózás, a nyílt napokra utazgatás a lehetséges egyetemekre, főiskolákra, bankettek – ezek mind rengeteg pénzbe kerülnek.

Ám nem csak a 8. és 12. évfolyamon van szükség arra, hogy megfogjuk a pénzt már a tanévkezdéskor. Az 5. osztály is többe kerül, mint az alsó tagozat. Sokkal több kirándulás, összejövetel és hasonló kiadás várható, mint amit korábban megszokhattunk.

Az egész tanévre készüljünk fejben, ne csak a szeptemberre

Jó kezdés, ha a tanszereken megfogjuk a pénzt egy kicsit a tanév elején. De nem csak ezekre a kiadásokra kell fókuszálni a szülőknek. Kalkuláljunk az iskola utáni elfoglaltságokkal is, különórákkal. Ezt egész évre számítsuk. Sőt, a vésztartalékunkban már szeptemberben érdemes a következő évi nyári táborokra is készülni a pénzügyi szakértő szerint.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash