12 árulkodó jel, hogy hajlamos vagy mindent túlgondolni

2024. május 04.
Ha most is azt kérdezed, hogy vajon rád illik-e valamelyik pont, akkor van egy rossz hírünk...
túlgondolás túlagyalás jel

Az életben mindannyian találkozunk helyzetekkel, amikor elakadunk a döntéshozatallal, vagy azzal, hogy miként kezeljünk egy adott helyzetet. Van azonban egy csoport, akik hajlamosak túlzottan belemerülni a gondolatokba és minden apró részletet átgondolni, ami csak még bonyolultabbá teheti a helyzetet.

Ha azt érzed, hogy néha túl sokat agyalsz egy-egy döntésen, vagy folyton azon gondolkozol, hogy mit tehettél volna jobban, akkor valószínűleg te is túlagyalsz mindent. Előfordul, hogy épp valamit szeretnél tenni, amikor… várjunk csak! Tényleg azt kellene tenned, vagy esetleg valami mást? Vagy te vagy az, aki képes a szupermarket közepén állva vitába keveredni valami olyan lényegtelen dolgon, mint egy doboz rizs? Akkor ez a cikk neked szól.

Íme 12 jel, amelyek arra utalnak, hogy túlzottan belemerülsz a gondolataidba:

1. Állandóan azt hallod: „válassz már végre!”

Ha te is túlagyalsz mindent, akkor ezt a mondatot már milliószor hallottad. Az emberek úgy tesznek, mintha olyan egyszerű lenne dönteni. És persze, néha tényleg az, például ha Brad Pitt vagy a férjed között kell választanod. (Nyilván egyszerű a döntés, nemde?) Amikor túlagyalsz mindent, akkor a döntés meghozatala – legyen bármennyire banális a dolog – egyszerűen kínzás.

2. Nem tudsz aludni, ha „rosszul” döntesz

Tudjuk, mennyire fontos a megfelelő sampon, süti, parkolóhely, barát, barátnő vagy zokni kiválasztása. Minden döntés egyformán lényegesnek tűnik. Hiszen biztosan valami rossz fog történni, ha a „rossz” edzőruhát veszed meg, ugye?

Persze, semmi sem történik, és a világ sem dől össze, ha azt a leggingset veszed meg, kivéve, hogy éjszakákon át azon rágódsz, hogy jól döntöttél-e vagy sem.

3. A döntés szerinted nem fekete-fehér

Egy túlagyaló számára semmilyen döntés sem fekete vagy fehér (Fotó: Getty Images)

Egy túlagyaló számára semmilyen döntés sem fekete vagy fehér (Fotó: Getty Images)

Nyilván semmi sem olyan egyszerű. Minden éremnek minimum két oldala van. A világ tele van lehetőségekkel, és egy túlagyaló képes átlátni ezek teljes spektrumát. Sokan úgy tekintenek a túlagyalásra, mint egy bosszantó dologra, miközben a valóság az, hogy ez egy áldás is egyben. 

4. Mindenki tőled kér tanácsot

Egy túlagyaló sosem lepődik meg, amikor valaki a tanácsot kér tőle. Tudod jól, miért fordulnak hozzád mások a szerelmi gondjaikkal és családi drámáikkal – mert te kibontod a helyzetet, és minden lehetséges szempontot figyelembe veszel.

Az emberek pedig szeretik ezt. Fontosnak érzik magukat, míg te, mint túlagyaló, ülsz és tanakodsz a dilemmáikon. Segítesz nekik olyan szempontokat látni, amelyekre maguktól nem voltak nyitottak. Szóval légy büszke magadra, értékes barát vagy!

5. Hagyod, hogy mások döntsenek helyetted

Egy túlagyaló tudja, hogy a választás lehetősége néha túl sok, még akkor is, ha mások szerint ez „csak” egy ebéd. Néha szeretnéd, ha valaki más választana helyetted, hogy ne kelljen végigjárnod fejben az összes lehetőséget (ami egyébként teljesen kimerítő feladat).

Örömmel fogadod, ha valaki eldönti azt, hogy mit egyél – akármi is legyen, biztosan jobban fogsz örülni, mintha órákig kellett volna nézned a menüt vagy a recepteket böngészned.

6. Könnyen döntesz nagy horderejű dolgokban

Furcsa módon a túlagyaló sokat mélázhat azon, hogy Xboxot vagy PlayStationt vegyen, de két másodperc alatt el tudja dönteni, hogy elhagyja-e a munkahelyét, és teljesen új karriert válasszon. Ezért van az, hogy egyik nap még az is nehezedre esik, hogy kiválaszd, milyen színű felsőben menj dolgozni, másnap viszont már vigyorogva a világ végére utazol, hogy egy banánültetvényen dolgozz.

A nagy döntések izgalmasak és erőteljesek, a kis döntések azonban aggasztóak és szorongáshoz vezetnek a túlagyalóknál.

7. Folyton megbánsz mindent

Természetes, hogy miután meghoztad azt a nagy döntést, amit újra és újra átgondoltál, ülsz és vitatkozol magaddal, hogy biztosan túl hirtelen és ösztönösen cselekedtél vagy hogy okos döntést hoztál-e egyáltalán. Néha mély bánatot érzel, és kétségbe vonod az ösztöneidet is.

8. Mindig mindent meg kell magyaráznod

Csak egy túlagyaló érti azt, hogy még akkor is, amikor valami fantasztikus történik velünk, szeretünk elgondolkodni azon, hogy hogyan történhetett mindez a jó dolog, hogy vajon újra megtörténik-e, és hogy egyáltalán megérdemeltük-e. Megnyerheted akár a Nobel-díjat is, mindig az jár majd a fejedben, hogy vajon jogosan kaptam meg mindezt? 

9. Folyamatos csata dúl az elmédben

Az ösztöneid ugyanolyan jól működnek, mint bárki másnak, mégis hajlamos vagy elnyomni, és folyton észérveket keresni (és találni) mindenre. A probléma az, hogy sem az agyadban, sem pedig a megérzéseidben nem bízol, hanem ezek folyton csatároznak benned. 

10. Tudod, hogy a döntésképtelenséged idegesítő

Tudod, hogy idegesítő, amikor nem tudsz dönteni, melyik szekrényt vásárold meg, vagy milyen ízű fagyit válassz, de nem tudsz mit tenni. Valójában néha, amikor mások könnyen döntenek, magadban azt kívánod, bárcsak te is ilyen lennél. Mert legyen szó egy cipőről, vagy hogy milyen üdítőt igyál, a belső hang rögtön rákezdi: „Rossz választás, csajszi!”

11. Tudod, miért jó megfontoltnak lenni

Sokszor megmentett már az egy kellemetlen helyzettől, hogy ezerszer átgondoltad, hogy felvedd-e azt a csúnya blúzt, vagy randizz azzal a sráccal, akiről kiderült, hogy valódi rémálom lett volna. Nem szabad hát leírni a túlagyalókat, mert gyakran ők azok, amikor beüt a krach, akkor megfogják a kezed, és azt mondják: „Tudom, milyen érzés.”

12. Utálod, amikor túl sok a lehetőség

Amikor egy boltban az eladó azt mondja, hogy még rengeteg lehetőség van – na, ez egy igazi rémálom egy túlagyaló számára. Egy tökéletes, kettő még elmegy, na de a harmadiknál már kezdesz kiborulni. Ezért is kerülsz minden olyan kereskedést, amikor meg akarnak szólítani, vagy neked kell választani a felkínált opciók közül. Miért nem mondja meg valaki, hogy mit kell választani?!

Forrás: Your Tango Fotó: Getty Images