- Egyre népszerűbb és elterjedtebb a természetet otthonunkba minél több szálon beépítő biofil tervezés és lakberendezés.
- A növényi formákkal játszó edények nem a ‘70-es, ‘80-as évek találmányai, ennél sokkal korábban vált népszerűvé.
- Mutatjuk, 2023-ban milyen csavarral tér vissza a kukorica kancsó!
Valószínűleg mindenkinek volt otthon a ‘80-as években egy kukorica kancsó a hozzá tartozó pohárkészlettel. De nem csak ez a forma, bármilyen zöldséget, gyümölcsöt formázó tálka, tálalóedény és csésze népszerű volt a retró korszakban. A gyökerei a növényi formákkal játszó edényeknek azonban ennél sokkal régebbre nyúlnak.
Mióta imádjuk a növényi formákat az edényekben?
Az 1500-as évek elején egy francia reneszánsz fazekas, Bernard Palissy készítette el először agyagból, amit látott a természetben. Olyan népszerűek lettek alkotásai, hogy stílust teremtett.
A késő barokk korszakban, 250 évvel később aztán a manierizmus nevű stílusirányzat hozta vissza a dúsan burjánzó növényi ornamentikát. Ekkor egy portugál városban, Caldas da Rainhában alkotta meg világhírűvé vált káposztalevél tálkáit Raphael Bordallo Pinheiro. Olyannyira túlélte őt művészete, hogy fazekasműhelye még ma is működik és készítik a roppant részletesen kidolgozott gyümölcs, zöldség és növény formájú edényeket.
Több természetet akarunk a lakberendezésbe
Az utóbbi években egyre erősödik a lakberendezésnek az az ága, amely minél több természetes elemet, növényi motívumot akar becsempészni otthonunkba. A biofil tervezés nem csak a látványról szól. Tudományosan bizonyított, hogy nem csak a zöld, élő növények, de a növényi minták, formák és természetes anyagok is jótékony hatással bírnak az egészségünkre.
A gombamotívum már évek óta egyre népszerűbb, de most visszatér nagyanyáink kukorica kancsója is, vagy éppen az eper bögre a ‘90-es évekből. Mutatjuk, melyek a leglátványosabb gyümölcsös-zöldséges edények, amikkel feldobhatjuk a konyhánkat!
Klasszikus káposztalevél készlet
Ha a hagyományos növényes kerámiáknál akarunk maradni, a káposztalevél tálkákat nekünk találták ki. A mélyzöld mázas porcelánokon elegánsan tálalhatjuk a fagylalttól a salátáig bármit.
Citrom és szőlő alakú kancsó
Nem csak azért szerettük a kukorica formájú kancsót, mert érdekes volt az ötlet abból önteni a vizet például. A textúrája, az apró kukoricaszemek kidudorodása is hozzáadott az élményhez. Ugyanez a helyzet a citrom vagy szőlő formájú kancsóval is.
Articsóka tálka
Már a növény formája is nagyon izgalmas, megragadja a figyelmet. Az apró kis articsóka tálkában cukrot, sót vagy éppen olvasztott vajat is tárolhatunk. Utóbbival különösen finom az articsóka is.
Forrás: Apartment Therapy, fotó: Fortepan/Főfotó, Etsy, Galéria Savaria, Wayfair