Meglepő módszerrel számolhatsz le a szájszaggal a fogorvos szerint

2023. augusztus 30.
A rossz lehelet meglehetősen kellemetlen tud lenni és számos ok állhat mögötte – épp ezért a rendszeres fogmosáson túl is érdemes lehet bevetni néhány trükköt ellene.

A kellemetlen szájszag gyakori probléma, a mögötte álló okok azonban bőven túlmutathatnak a nem megfelelő szájhigiénia problémáján. Bár alapvetően a fogak és a nyelv területén megszaporodó baktériumok okoznak rossz leheletet, bizonyos gyógyszerek mellékhatása vagy akár súlyos betegségek jele is lehet a szájszag. Ugyanígy úgynevezett acetonos leheletet okozhat, ha nem megfelelően hidratált a szervezetünk, de néha egészen kézenfekvő okok – például bizonyos ételek – miatt lesz kellemetlen szagú a leheletünk.

Amikor csak lehetőségünk van rá, érdemes fogkefével és fogkrémmel alaposan megtisztítani a fogakat és figyelni a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekre is – hiszen a szuvas fogak is vezethetnek rossz lehelethez –, de szerencsére a fogorvosoknak van néhány hasznos tippjük olyan helyzetekre is, amikor nincs lehetőségünk a fogmosásra!

1. Jó a rágó, de nem mindegy, milyen

Gyakori praktikus gyorssegélyt jelentenek a különböző mentolos cukorkák és rágógumik. Ezekkel nincs is semmi gond, de mindenképpen figyeljünk rá, hogy cukormentes terméket válasszunk, a cukor ugyanis a baktériumok kedvenc csemegéje! A mentolos cukorkák és rágók nagy előnye, hogy segítenek fokozni a nyáltermelődést, így jók lehetnek a napközbeni frissítésre – de természetesen nem helyettesíthetik a gondos fogápolást.

2. Szájszagűző finomságok

A rossz leheletet többnyire a szájban dolgozó baktériumok által felszabadított kéntartalmú anyagok okozzák. Ezek hatását tudják semlegesíteni bizonyos gyümölcsök, mint például az alma, de a joghurt is segíthet orvosolni a problémát. Ha tehát nem férünk hozzá fogkefénkhez, jó ötlet lehet egy ropogós, piros almával megoldani a kínos helyzetet.

3. Igyál rá!

Ahogyan azt korábban is említettük, a nem megfelelően hidratált szervezet, a száraz száj jele is lehet a rossz lehelet. Épp ezért sokat segíthet, ha iszunk egy nagy adag vizet! A vízzel ráadásul kimoshatjuk szánkból az ott maradt ételmaradékokat, így a szájszagot okozó baktériumok egy részét is elűzhetjük.

4. Végy egy kanalat

Ha nincs nálunk fogkefe, de akad a kezünk ügyében egy kanál, nyert ügyünk van! A TikTokon óriási népszerűségre szert tett nyelvkaparókhoz hasonlóan egy kanál is alkalmas lehet rá, hogy óvatosan eltávolítsuk vele a nyelvünk felületén megtelepedett baktériumokat. Persze jegyezzük meg, ez – akárcsak a többi módszer – inkább vészhelyzet esetén alkalmazható félmegoldás, mint valódi, hosszú távú válasz a problémára. Ha tehát a rossz lehelet rendszeresen és tartósan fennáll, mindenképpen kérjük egy szakember segítségét!

Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images