Így válthatod ki a ruhák gőzölésével a vasalást

2023. szeptember 05.
Eleged van a gyűrött ruhákból, de utálsz vasalni? A gőzölés lehet a barátod! Viszont ahhoz, hogy valóban kiváltsa a vasalást, érdemes néhány jótanácsot megfogadnunk a ruhagőzölő használatával kapcsolatban.
Ruha gőzölés vasalás helyett
  • A gőzölésnek még egészségügyi előnyei is vannak a vasalással szemben!
  • Ha nagyon utáljuk a vasalást, érdemes lehet elgondolkodnunk, hogy inkább gőzöljük a gyűrődésre hajlamos ruháinkat.
  • A kézi ruhagőzölővel időt és energiát is spórolhatunk, de néhány szabályt érdemes betartanunk.

Mutatjuk, mit kell mindenképp tudnunk a ruhagőzölőről, ha szeretnénk kiváltani vele a vasalást. Nem csak azért lehet jobb, mert nem kell vasalnunk (bár már ez is nagy előny!), de például egészségügyi haszna is van a gőzölésnek.

Miért jobb a ruhagőzölő, mint a vasaló?

A gőzölés nem csak kisimítja a ráncokat a ruhákon. Megöli a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat, frissen tartja a ruhát két mosás között. Tökéletes eszköz tehát a kézi ruhagőzölő azokban az esetekben, amikor egy ruhát nem tudunk vagy nem szabad túl gyakran mosni, esetleg csak vegytisztítani lehetne.

Ami még nagy előnye a kézi ruhagőzölőnek, hogy függönyöknél, matracoknál, párnánál, szőnyegnél is remekül működik. Simáva teszi a textileket, megöli a baktériumokat, poratkákat anélkül, hogy bármilyen vegyszert kellene használnunk. 

  • A gőzölő tökéletes a gyapjúhoz, gyapjúkeverékhez, szintetikus gyapjúszerű anyagokhoz, kasmírhoz, selyemhez, selyemkeverékhez és más finom textíliákhoz.
  • Ne használjunk kézi gőzölőt nubukbőrnél, bőrnél, műbőrnél, viaszosvászonnál és bármilyen olyan szintetikus anyagnál, ami megolvadhat.
  • Mindig felülről lefelé haladjunk a gőzöléssel.
  • Ne gőzöljük soha magunkon vagy bárki máson a ruhát, mindig vállfára akasztott vagy felcsíptetett textilnél használjuk.

Hogyan gőzöljük a ruhákat lépésről lépésre?

Egyszerűnek tűnik és logikusnak a kézi gőzölő használata, ám nem árt néhány tippet megfogadnunk, hogy valóban kiváltsa a vasalást és simák legyenek a ruháink.

  1. Használjuk desztillált vízzel a gőzölőt, így nem vízkövesedik és nem hagy foltot a textilen.
  2. Mindig tegyük rá a megfelelő kiegészítő fejet, amit az eszköz a finom textilekhez javasol.
  3. Várjuk meg, míg az eszköz teljesen felmelegszik és eléri az üzemi hőfokoz.
  4. Ne csak lógjon a ruha, miközben gőzöljük. A másik kezünkkel húzzuk ki feszesre az alját. Ehhez érdemes hőálló kesztyűt használnunk.
  5. Nagyjából 2,5-3 centiméterre tartsuk a kézi ruhagőzölőt a felülettől, felülről lefelé haladjunk.
  6. Hagyjuk felakasztva megszáradni a gőzölés után a ruháinkat, mielőtt a szekrénybe tennénk.

Amikor mégis szükség lehet vasalóra

Nem mindenható a kézi ruhagőzölő sem, van olyan eset, amikor megkerülhetetlen a vasaló. Ilyen például, ha azt szeretnénk, hogy ropogósak legyenek a sima ruhák. Fontos tudnunk, hogy a gőzzel sosem érhetjük el azt a kemény, szinte roppanós simaságot, mint egy vasalóval. Így ha az ágyneműknél azt szeretjük, ha ropog a tiszta paplan, mikor befekszünk, érdemes a vasalóval átmennünk rajta a gőzölő helyett.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash