Majonéz, kenyér és más meglepő ételek, amikkel kitakaríthatjuk a lakást

2023. január 06.
A ház, lakás tisztán tartása takarítószerek és -eszközök egész arzenálját igényli. Ám ha természetes, vegyszermentes, környezetbarát módon akarunk tisztaságot teremteni otthonunkban, nem kell messzebb mennünk a saját konyhánknál vagy kamránknál.
  • A citromlé, ecet vagy szódabikarbóna tisztító hatását mindenki ismeri.
  • Ennél sokkal több étellel takaríthatjuk azonban otthonunk különböző pontjait.
  • Teljesen más módon látjuk majd a bevásárlólistánkat, ha meghalljuk a takarítási tippeket.

A zsír és kosz eltávolítására már a legtöbben használjuk az ecetet, citromot vagy szódabikarbónát, ám a konyhánkban és kamránkban ennél sokkal többféle dolgot találhatunk, amikkel tisztára súrolhatjuk, moshatjuk a lakást. Jill Koch és Caroline Solomon professzionális takarítók és rendszerezők árulták el, melyek azok a kevésbé ismert trükkök, melyekkel tisztaságot varázsolhatunk otthonunkba.

Kenyér, a koszmágnes

Kenyérrel még az üvegszilánkot is felszedhetjük

Kenyérrel még az üvegszilánkot is felszedhetjük

Mivel szivacsos és jó nedvszívó, a kenyérrel felitathatjuk a nedvességcseppeket, mielőtt túl mélyen beivódnának a konyharuhába. Remekül működik olaj, szószok, bor és szinte minden folyadék esetében. A Country Living magyarázta el egy cikkében, hogy a kenyérben található glutén mágnesként vonzza a koszt. Ha rejtélyes eredetű szennyeződéseket találunk a falon, szekrényben vagy ajtókereten, egy gombóccá gyúrt fehér- vagy rozskenyér természetes radírként használható. Tépjük ki a bélt a héjból, gyúrjuk össze, és dörzsöljük meg vele a koszos területet. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne radírozzunk túl erősen a kenyérbéllel, mert akkor szétmorzsálódik.

A kenyér akkor is nagyon hasznos, ha összetörtünk valamilyen üvegedényt. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy minden apró szilánkot felszedtünk, csak nyomkodjuk meg a felületet egy szelet kenyérrel, így felszedi az összes üvegdarabkát.

Rizs, az üvegmosó

A rizs tökéletes üvegmosónak

A rizs tökéletes üvegmosónak

A keményítős, szemcsés fehér rizs nemcsak köretnek kiváló, de az olajos szennyeződések feltisztítására és a régi kávédaráló belsejének megtisztítására is. Mielőtt más fűszerek őrlésére használnánk a kávédarálót, tegyünk nyers rizst az őrlőbe (annyit, hogy pont befedje a vágólapokat), majd indítsuk be és járassuk a darálót nagyjából egy percig. Öntsük ki belőle a porrá őrölt rizst, töröljük át egy nedves ruhával. Ha nincs kéznél rizs, használhatunk helyette kenyeret is.

Az üvegmosó kefét is helyettesíthetjük rizzsel. Tegyünk egy kis nyers rizst az edénybe, engedjünk rá egy negyed csésze vizet, csepegtessünk bele egy kis mosogatószert, annyit, hogy ne lepje el a rizst, majd rázogassuk körbe-körbe körülbelül egy percig. Ezután öblítsük ki az üveget. 

Majonéz, a rágóeltávolító

A majonéz nem csak a szendvicsünkre jó. Segíthet például eltávolítani a vizespohár nyomait a fabútorokról. Először próbáljuk ki egy kevésbé látható felületen: kenjük be majonézzel, majd hagyjuk rajta egy éjszakát. A majonézben található olaj pótolja a nedvességet a fában, így eltűnik a pohár nyoma. (A növényi olaj önmagában azért nem feltétlenül működik ilyen esetben, mert túl gyorsan megszárad.)

Reggel töröljük le a majonézt egy száraz ruhával. Ha még nem tűnt el maradéktalanul a folt a fabútorról, ráteríthetünk egy textilt, és meleg vasalóval meggőzölhetjük. Néhány másodperc után a folt eltűnik. 

Majonézzel még a rágógumit is eltávolíthatjuk

Majonézzel még a rágógumit is eltávolíthatjuk

A Woman’s Worldben megjelent módszer szerint a majonéz arra is nagyon hasznos a takarításban, hogy eltüntesse a ragasztónyomokat: leszedhetjük vele az üvegek címkéit, matricákat az edények aljáról vagy a díszítő ragacsokat az üvegekről. Még a cipő talpára ragadt rágóguminál is segíthet. Nyomjunk a rágóra majonézt, hagyjuk rajta 20 percig (még jobb, ha kicsit tovább), majd töröljük le egy nedves ruhával. 

Elvileg a mogyoróvaj is hasonló eredményhez vezet, mint a majonéz, ám kicsit több zsírt hagy maga után.

Tea, a folttisztító

A teában található tanninok eltávolítják a zsíros szennyeződéseket és természetes módon fényesítik a felületeket. Mielőtt kidobnánk a használt teafiltereket, főzzünk még egy gyenge teát belőle, amit szórófejes flakonba töltve bármikor használhatunk kosz és ujjlenyomatok eltávolítására az üvegfelületekről. Spriccelhetünk tükörre, ablakra, üvegasztalra is, majd mikroszálas törlőkendővel áttörölve ismét ragyognak majd.

A teánál keresve sem találnánk jobb padlóápolót

A teánál keresve sem találnánk jobb padlóápolót

A keményfa padló is hálás lesz érte, ha egy erősebb teafőzettel töröljük át. Sőt, ha a teafiltereket a vécébe lógatjuk és hagyjuk ázni tíz percig, utána a vécékagylót is ragyogóra súrolhatjuk. 

Leszámítva azt, amit a vécé tisztítására használtunk, a teafiltert még azután sem kell kidobnunk, hogy tisztítószert készítettünk belőle. Ha kiszárítva egy tálban a hűtőbe tesszük, segít a szagok megkötésében, hasonlóan a szódabikarbónához.

Só, a legerősebb súrolószer

A só nagyon erős súrolószer. Könnyedén megbirkózik például az öntöttvas edényeken előforduló rozsdával vagy a ráégett ételmaradványokkal. Miután letöröltük a zsírt az edényről, egy fél csésze sóval szórjuk be, majd súroljuk le. De a sütőt is remekül kitakaríthatjuk sóval. 

A só nagyon erős súrolószer

A só nagyon erős súrolószer

A vágódeszkákat is alaposan megtisztítja, ha sóval dörzsöljük át, még azokból az apró résekből is eltávolítja a szennyeződést, amiket késsel ejtünk rajta. A vízkő eltávolítására sem találunk hatékonyabb súrolószert a kamránkban a sónál, a kávéfőzőnk gyönyörűen ragyog, ha átsúroljuk vele. 

Gumikesztyű, az állatszőr összeszedője

A gumikesztyűnél semmi sem szedi jobban össze a kisállatok elhullott szőrét

A gumikesztyűnél semmi sem szedi jobban össze a kisállatok elhullott szőrét

Kakukktojás, hiszen technikailag nem étel, ám mégis megtalálható a legtöbb háztartásban a gumikesztyű. Amellett, hogy megóvja a kezünket a vegyszerektől, mosogatástól, nagyszerű eszköz a kedvenceink szőrének összegyűjtésére. Vizezzük be a gumikesztyűs kezünket a csap alatt, majd simítsuk végig vele a kanapét, fotelt, ahol a leggyakrabban tanyázik a macskánk, kutyánk. Miután a gumikesztyű felszedte a szőrt, egyszerűen összefoghatjuk és kidobhatjuk a szemétbe.

Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images, Unsplash