Így szabadulj meg a cipők kellemetlen szagától

2022. szeptember 07.
Most, hogy újra nyakunkon a zárt cipők időszaka, jó, ha van kéznél néhány lábszagűző praktika. Igaz, néha még a nyitott lábbelikkel is megesik, hogy kellemetlen szagot árasztanak. Mutatjuk, mit csinálj, ha így jársz!

Az, hogy a ruháidat rendszeresen bedobod a mosógépe, teljesen kézenfekvő, a cipők mosása (legyen szó gépi vagy kézi mosásról), nem mindenkinek evidens. A kellemetlen szagok elűzéséhez nagyban hozzájárul a megfelelő tisztítás, de a mosás mellett más is segíthet. A sportcipőkkel és sneakersekkel viszonylag egyszerű a dolgod, a bőrből készült lábbeliknél más módszerek válhatnak be.

Így szabadulj meg a cipők kellemetlen szagától

Érdemes az elején leszögezni: vannak olyan, kevésbé jó minőségű anyagokból készült vagy a láb szellőzését akadályozó kialakítású cipők, amikben nagyon kellemetlen szagúvá válhat a láb, és ezen a rendszeres mosás vagy a szagtalanító hatásáról híres szódabikarbóna sem segít túl sokat. Van, akinél a baj forrása a műszálas zokni vagy a nejlonharisnya, ezek ugyanis fokozzák a láb izzadását.

Ha pamutzoknira váltasz, hintőporozod a lábad vagy kipróbálod a különféle cipőszagtalanító spray-ket, sikerrel járhatsz. Segíthet az is, ha a lábbelibe egy éjszakára szódabikarbónát vagy szagsemlegesítő sütőport szórsz, majd reggel kiporszívózod a cipőből. Ha maga a cipő nem alkalmas arra, hogy betedd a mosógépbe vagy kézzel kimosd, megmenthet a kínos pillanatoktól, ha a kivehető talpbetétet mosod ki gyakran, vagy izzadás elleni, antibakteriális talpbetétet simítasz a cipőd belsejébe.

Ha kézzel mosod

Tudtad, hogy általában a fűzők a legpiszkosabbak egy cipőn? Emiatt mindenképpen érdemes kifűzni azokat a cipőkből, és külön megtisztítani. Ha nem nagyon szennyezett, akkor elég lehet egy alapos szappanos átdörzsölés, de akkor sem reménytelen a helyzet, ha makacsabb kosszal állsz szemben. Ilyenkor érdemes langyos, 1-2 evőkanál szódabikarbónával elkevert langyos vízbe áztatni, majd körömkefével jól átdörzsölni.

A sportcipő belső részét sokszor szennyezik foltok, és többnyire az illata sem túlzottan bizalomgerjesztő. Ha olyan cipőt viselsz, aminek kivehető a talpbetétje, élj a lehetőséggel, és alaposan tisztítsd meg meleg vízzel és szappannal. Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor áztasd szódabikarbónás vízbe, mielőtt kimosnád!

Ezután jöhet a fő attrakció! Langyos vízzel alaposan mosd át kívül is a cipőt, hogy eltávolíthasd a rajta lévő piszkot. Különösen fontos ez akkor, ha szabad téren viseled a lábbelit! Ezt követően menj át rajta még egyszer szappanos vízzel, mosogatószivaccsal vagy körömkefével. Erőteljes mozdulatokkal a makacsabb szennyeződések is eltávolíthatók.

A cipőtisztítás utolsó, ám egyáltalán nem elhanyagolható mozzanata az öblítés és a szárítás. Addig tartsd folyó víz alá a topánt, amíg teljesen eltűnik róla az összes hab! Ezután alaposan csavard ki a nyelvét, és ha lehet, szabad levegőn szárítsd. Télen egyszerűbb, ha a földre terítesz egy törölközőt, és azon helyezed el a frissen mosott sportcipőt, a fűtőtest közelében. A szárítógép nem mindig jó ötlet! A fűzőt csak akkor bújtasd vissza, ha a cipőd teljesen megszáradt!

Így szabadulj meg a cipők kellemetlen szagától

Ha géppel mosod

Gépi mosás előtt is érdemes első lépésként eltávolítanod a cipőfűzőt, mert így alaposabban megtisztulhat a csukád – és a fűzője is. Aranyszabály, hogy mielőtt beteszed a gépbe a cipődet, ellenőrizd a benne lévő címkén, hány fokon mosható! Ha kültéren használtad a cipőt és a talpában sárdarabok, kavicsok éktelenkednének, sikáld át a talpát egy kiszuperált fogkefével, mielőtt betennéd a mosógépbe.

Hogy kíméletesebben moshasd a cipőt, tedd bele egy régi párnahuzatba és gombold össze. Ha még biztosabbra mennél, néhány törölközőt is tegyél a mosógép dobjába a párnahuzat mellé, így nem csapódik olyan nagy erővel a mosógép belsejének a lábbelid. Legjobb, ha kímélő programot választasz és alacsony hőfokon mosod, ha nem akarod, hogy a sportcipőd úgy végezze, mint Vilmos herceg ciki edzőcipője.

Ha nem lennél elégedett a végeredménnyel a gépi mosást követően, fogj egy használaton kívüli fogkefét, mártsd meleg, szappanos vízbe, és dörzsöld át vele a makacsabb foltokat. Ha a talpon vagy bőrből, műbőrből készült részeken lennének kifogásaid, fuss át rajta párszor puha radírral. A legjobb, ha szabad levegőn szárítod a cipődet, de ha az időjárás nem engedi, tedd a fűtőtest közelébe, hogy mielőbb felvehesd!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?