Pipáld ki a rezsicsökkentő lista minden pontját még a téli hideg előtt!

2023. szeptember 19.
Amikor a nyár után beköszönt a lehűlés, elérkezik az idő, hogy elkezdjünk gondolkodni az otthon téliesítésén. Még ha most meleg is van, a Trónok harca című sorozat óta tudjuk: Közeleg a tél!

Ráadásul fontos, hogy néhány dolgot még a hideg beköszönte előtt elkezdjünk! Az otthon felkészítse a következő szezonra segít megtakarítani némi energiaköltséget és az esetleges későbbi vészhelyzetek extra kiadásaitól is megkímélhet minket.  

1. Energetikai audit

Az energiaaudit során egy szakember felméri a házat, hogy azonosítsa azokat a területeket, ahol fölösleges energia veszik el. Egy ilyen felméréssel hosszú távon rengeteg pénzt spórolhatunk és az otthonunk kényelmi foka is nőhet.

2. Ablak- és ajtószigetelés

Az időjárásálló szigetelés az ablakok réseinek tömítését jelenti, mely megakadályozza, hogy a levegő bejusson az otthonunkba, amikor azok zárva vannak. Emellett távol tarthatja a szennyező anyagokat és a nedvességet, valamint a kártevőket is.

3. Nehéz sötétítő függönyök

A nehéz drapériák nem csak pompásan néznek ki az ablakon, de ha megfelelő anyagút választunk, akkor extra szigetelést is adhatnak. Télen bent tarthatják a meleg levegőt, a hideg levegőt pedig kint – nyáron pedig fordítva.

4. A padlásszigetelés javítása

A padlás megfelelő szigetelése fokozza az otthon energiahatékonyságát. A mennyezeti gerendák közötti terek, a csatornák és vezetékek átvezetései, a padlásfeljáró mind-mind energiavesztést okozhat. 

5. Fűtőrendszer karbantartása 

A rendszeres fűtőrendszer-karbantartás megvédi a rendszert a korróziótól, így meghosszabbítja az élettartalmat, növeli a hőleadási képességet és biztonságosabbá is teszi az otthont. 

Tél előtt biztosítanunk kell a kültéri növények biztonságát is.

Tél előtt biztosítanunk kell a kültéri növények biztonságát is

6. Ereszcsatornák tisztítása

Az eldugult ereszcsatornák megakadályozhatják, hogy a jég és a hóolvadás elhagyja a tető felületét. Ha az ereszcsatornákban levél és törmelék marad, az olvadékvíz felgyülemlik az ereszcsatorna vályújában, és jégtorlaszokká alakulhat, és kárt okozhat a tetőben.

7. Tetőjavítás 

A téliesítés részeként elengedhetetlen, hogy a tető csúcsformában legyen, mert a hó és a jég felhalmozódása téli tetőszivárgást okozhat. Emellett károsíthatja a tetőfedő anyagokat, penész vagy penészgomba kialakulását okozhatja a padláson, és akár részleges vagy teljes tetőbeomlást is okozhat, ami tetőcseréhez vezethet.

8. Kültéri növények védelme

A kültéri növényeket mulcsréteggel kell ellátni ahhoz, hogy az időjárás viszontagságai megvédjék őket. Ha vannak a kertben érzékeny fák, azokat stabilizálással és törzsük bebugyolálásával védhetjük télen.

9. Kültéri berendezések szervizeltetése

Mielőtt a fészerbe elrakjuk a kültéri felszereléseket, például a fűnyírót, a gyomirtót, a láncfűrészt stb., érdemes szervizeltetni őket, és eltávolítani az eszközökből a régi olajat és benzint, hogy ne okozzon tüzet vagy szivárgást.

Forrás: ApartmentTherapy, Fotó: Getty Images