5 lakásdekorációs trend, amivel rengeteget spórolhatsz idén télen

2023. január 10.
Ha szeretnénk kicsit átalakítani a lakásunkat, átrendeznénk, feldobnánk néhány kiegészítővel, érdemes azokba a lakásdekorációs trendekbe fektetni, melyekkel úgy lehet trendi az otthonunk, hogy közben rengeteget spórolunk nekik köszönhetően.
  • A fűtés- és gázszámla az infláció szárnyalásával párhuzamosan központi téma idén télen, így minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy spóroljunk rajta.
  • A plédek, szőnyegek és akár a függöny is segíthet, hogy bent tartsuk a meleget az otthonunkban.
  • A lakberendező azt is elárulta, hogyan állíthatjuk a lakásdekorációt a spórolás szolgálatába.

Az idei tél legnagyobb lakásdekorációs trendjei mind azt segítik, hogy minél többet spóroljunk a fűtésszámlán. Szerencsére nem kell lemondanunk a stílusos lakásról azért, hogy meleg is legyen otthonunkban. Mutatjuk, a lakberendezők szerint melyek azok a lakásdekorációs trendek, melyekbe érdemes idén télen fektetnünk, hogy spórolhassunk.

A műszőrme takarók felérnek egy kazánnal

Kész fűtőtest egy műszőrme pléd vagy takaró

Kész fűtőtest egy műszőrme pléd vagy takaró

Nemcsak luxust és eleganciát árasztanak, de meleget is. Még a leghidegebb napon sem fázunk, ha bekuckózhatunk egy puha és selymes műszőrme plédbe. „A legtöbb műszőrme takarót több méretben is lehet kapni, mindig a lehető legnagyobbat válasszuk, mert ha jól becsavarjuk magunkat, egy rövidebb nem biztos, hogy elég lesz” – figyelmeztetett Malka Helft lakberendező. 

A kandalló melegséget áraszt akkor is, ha nem működik

A kandalló is jó eszköz a spórolásra amellett, hogy szép is

A kandalló is jó eszköz a spórolásra amellett, hogy szép is

Vannak olyan szerencsések, akiknek otthonában működő kandalló van. Ám akkor sem kell elkeserednünk, ha nálunk legfeljebb látványkandalló található, mivel a hőérzetünkhöz már az is hozzájárul, ha tele rakjuk gyertyákkal egy szép üvegben vagy fényfüzérrel dekoráljuk. Csak arra vigyázzunk mindig, hogy a tüzet valóban eloltjuk, ha kimegyünk a szobából, akár gyertyákat gyújtottunk, akár fát a kandallóban.

Rétegezzük a szőnyegeket

A szőnyegek rétegzése szerencsére még mindig nagyon trendi a lakásdekorációban

A szőnyegek rétegzése szerencsére még mindig nagyon trendi a lakásdekorációban

A szőnyegek egymásra terítése, rétegzése továbbra is nagyon népszerű a lakásdekorációban, szerencsére. Mivel ettől nemcsak stílusosabb lehet egy helyiség, hanem melegebb is. „Sokat segíthet, hogy a padló melegebb legyen, otthonosabbak lesznek a terek tőle. Minél többféle textúra kerül egymásra, annál jobb!” – jelentette ki Kaitlin Kingrey belsőépítész.

A vastag, szövött szőnyegek színt és mintát vihetnek egy-egy helyiségbe, amit párosíthatunk puha, semleges színű darabokkal. Nagyon hasznosak lehetnek a szőnyegek az ágy mellett, így mindig meleg padlóra léphetünk ki az ágyból ébredés után, akkor is, ha a fűtés nem kapcsol be korábban.

Tegyünk faliszőnyeget a falra

Már a szofisztikált nappalikban is megjelentek a faliszőnyegek

Már a szofisztikált nappalikban is megjelentek a faliszőnyegek

Reneszánszukat élik a faliszőnyegek, a szofisztikált nappalikban is egyre gyakrabban tűnnek fel. Ám nem csak jól néznek ki! „A faliszőnyeg különlegessége, hogy azonnal megváltoztatja egy helyiség hangulatát, új személyiséggel ruházza fel, felöltözteti a falakat – magyarázta Kingrey. – Ám nem csak ezért jó! Ha van helyünk és nagy, szabad falfelület, érdemes egy egészen nagy szőnyeget akasztani rá, hogy így segítsen melegen tartani a falakat. Rengeteget spórolhatunk a fűtésen, és akár egy régi szőnyegünk is új életet kaphat.”

A sötétítő is segít bent tartani a meleget

Egy jó függönnyel rengeteget spórolhatunk

Egy jó függönnyel rengeteget spórolhatunk

A hideg általában az ablakokon szökik be az otthonunkba. A jól szigetelt, modern ablakokkal jelentősen kevesebb lehet a fűtésszámlánk. Ám ha egyelőre régi nyílászáróink vannak, a függöny jó barátunk lehet a meleg bent tartására. 

A sötétítő függönyök általában vastagabb anyagból készülnek, így sokkal kevésbé engedik át a huzatot, nem szökik ki mögöttük a meleg. Érdemes úgy elhelyezni a függönyt, hogy a radiátor vagy fűtőtest ne a függöny mögé kerüljön, csak olyan hosszú legyen a függönyünk, ami fedi az ablakokat, így még hatékonyabban szolgálhatja a hőszigetelést a hidegebb hónapokban.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images, Unsplash

Olvass tovább!