Kövérség és várandósság – Marianna története

2023. augusztus 28.
Mélyen és őszintén vallott arról a 35 éves Marianna, milyen a várandósság egy olyan nő számára, aki világéletében túlsúlyos volt. Mára egy 20 hónapos gyönyörű kislány édesanyja.
Kövérség, terhesség, fogyás
  • A várandósság nem könnyű, különösen nem, ha még a testsúly miatti előítéletekkel is meg kell küzdenie valakinek.
  • Marianna világéletében túlsúlyos volt.
  • Mára nem csak egy 20 hónapos kislány édesanyja, de megértette, hogy a kövérség az étellel és evéssel való egészségtelen viszonyának következménye volt.

„Mindig – mondjuk úgy – testes nő voltam. 180 centi magas vagyok és soha nem voltam kevesebb felnőttként 100 kilónál – mondta a 35 éves Marianna, aki egy 20 hónapos kislány édesanya és korábban elhízottnak számított. – Endometriózisban szenvedek, abortuszom is volt, de a várandósság alatt minden rendben ment, köszönhetően a dietetikusomnak, csak négy kilót gyarapodtam. A szoptatás alatt viszont felszaladt rám 16 kiló, amivel olyan magasságokba emelkedett a testsúlyom, amennyi sose voltam még” – folytatta Marianna a történetét. 

Muszáj fogyni, mert az egészség lehet az ára a testsúlynak

„Az elhízásom legfőbb oka az étellel való nem megfelelő viszonyom és az életmódomból adódó túlzott kalóriabevitel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokat ettem és keveset mozogtam. Nagyon keveset. A kalóriatöbblet szépen gyarapodott rajtam túlsúlyként. Az elhízás már magas vérnyomást és metabolikus szindrómát okozott.

Marianna a várandósság alatt csak 4 kilót hízott, viszont a szoptatással feljött még 16 kiló, ami már az egészségét is komolyan veszélyeztette

Marianna a várandósság alatt csak 4 kilót hízott, viszont a szoptatással feljött még 16 kiló, ami már az egészségét is komolyan veszélyeztette

Az orvosok vázolták a lehetőségeimet. A gyógyuláshoz két dolog kellett. Egyrészt változtatnom kellett az étrendemen, csökkenteni az elfogyasztott kalóriák mennyiségét. Muszáj volt elkezdenem mozogni, legalább hetente két-három órát. Nem kerülhettem el a gyomorballon behelyezését sem. Szerencsére ehhez nem kell altatás se, így a kislányomat sem kellett huzamosabb ideig másra bíznom, ugyanúgy tudtam szoptatni is. Ehhez azonban a testtömegindexemnek lejjebb kellett menni. A ballonnal sikerült elérnem újra a terhesség és szoptatás előtti testsúlyomat, így sokkal tevékenyebb lehettem a kislányom mellett.

Hozzátáplálás anyának és babának

„Elvileg a ballont csak le kell nyelni, mint egy tablettát, de nekem nem ment. Úgyhogy endoszkóppal helyezték a gyomromba. Ez olyan, mint egy gyomortükrözés. Nem volt kellemes, de kibírható. A hányinger ellen adtak gyógyszereket. 

A ballon behelyezése utáni első három hétben csak folyadékokat fogyaszthattam, majd jöhettek a pépes ételek, újabb hónap múlva a szilárd ételek. Nagyon vicces volt, hogy a kislányom is nagyjából ekkor kezdte a hozzátáplálást, így tulajdonképpen én is bébiételeket ehettem vele együtt. 

Nagyjából heti egy kilót fogytam. 16 hét alatt ment le a szoptatással feljött 16 kiló. Amikor a ballon leeresztett, természetes módon távozott a gyomromból. Azt vettem csak észre, hogy nincs már az az enyhe feszítő érzés, nyomás a gyomromban.”

Forrás: Marie Claire Italy, fotó: Unsplash