Mikor gyújtunk gyertyát halottak napján a hagyomány szerint?

2023. október 31.
Sokak fejében zavaros, hogy október utolsó és november első napjaiban pontosan mikor mit ünneplünk, mikor érdemes gyertyát gyújtani. Ugyan mindhárom ünnep átalakulóban van, elmagyarázzuk, a hagyomány szerint melyik nap miről szól.
Sokan keverik mindenszentek és halottak napja ünnepét.
  • Hajlamosak vagyunk összekeverni, mit ünneplünk október 31-én, illetve november első és második napján. 
  • Egyre többen ünneplik itthon a halloweent, amivel kapcsolatban gyakori félreértés, hogy egy amerikai eredetű ünnepről van szó. 
  • A gyertyagyújtás mindhárom ünnepen szokás, fontos szimbolikája van az égő gyertya lángjának a hagyomány szerint. 

Halloween – október 31. 

Halloween október 31-én van, ami idén egy keddi nap lesz. A halloween egy ősi kelta ünnep, amit a bevándorlók vittek magukkal Európából Amerikába. Azonban mostanában ismét ünnepelni kezdték az Öreg Kontinensen is. Az egykori kelták október 31-én samhain ünnepét ülték, mely a nyár és egyben az év végének ünnepe. Egyfajta utolsó vigadalomként tekintettek rá a tél, hó és sötétség beköszönte előtt. 

A kelta hiedelem alapján ezen a napon a szellemek képesek visszatérni a földre, éppen ezért jelmezekbe bújtak, hogy elűzzék a gonoszt és kigúnyolják a halált. A hagyomány szerint ezen az éjszakán tüzet is gyújtottak és gyertyákat is égettek. A magyar kultúrkörben azonban hagyományosan nem ezen az estén gyújtjuk meg a gyertyákat. 

Tökfaragó program nélkül nincs halloween

Mindenszentek – november 1. 

A halloween utáni nap, november 1-je munkaszüneti nap Magyarországon. Aznap mindenszentek napját ünnepeljük. A festum omnium sanctorum, azaz a mindenszentek napja ma már az elhunytakról való emlékezés általános napja. Egykor azonban fontos egyházi ünnep volt, az összes üdvözült, tehát az örök életet, a mennyországot elért lélek emléknapjaként tartották számon. 

Hagyományosan ezen a napon teszik rendbe a sírokat a temetőben, visznek friss virágot és gyújtanak gyertyát a halottak lelki üdvéért a hozzátartozók. A gyertyaláng ugyanis a keresztény kultúrkörben az örök élet, az örök világosság szimbóluma. 

Halottak napja –november 2. 

November 2-a a keresztény egyház ünneprendje szerint a mindenszentek főünnepet követő másnap, halottak napja. November második napján azokért a halottakért imádkoznak a katolikusok, akik a tisztítótűzben (purgatóriumban) vannak és még nem nyerték el az örök üdvösséget. 

A hagyomány szerint ezen a napon is égnek a temetőben a gyertyák, a gyászolók pedig halottak napján imádkoznak elhunyt rokonaikért, ismerőseikért. 

Halloween, mindenszentek vagy halottak napja – mi a különbség?

Forrás: Múlt-kor, Katolikus Lexikon