Utálod a koriandert? Nem kell megenned, elég, ha szagolod!

2023. október 31.
Ezért a két jótékony egészségügyi hatásért még azoknak is érdemes megfontolni, hogy gyakrabban egyenek koriandert, akik utálják.
Koriander jótékony hatás
  • A Cornell Egyetem kutatói derítették ki, hogy genetikai oka van annak, hogy sokan utálják a koriandert.
  • Az emberek 10-14 százaléka undorodik a zöld fűszernövénytől.
  • Érdemes gyakrabban fogyasztanunk, mivel a koriandernek két nagyon jótékony hatása is van az egészségünkre.

Valószínűleg nincs megosztóbb fűszernövény, mint a koriander. Mára tudományosan is bebizonyították, hogy aki zsigeri ellenérzéseket táplál iránta, a genetikának köszönheti. Az emberek 10-14 százaléka undorodik emiatt a koriandertől

Érdemes azonban mégis megbarátkoznunk vele, mert a koriander roppant egészséges. Mutatjuk, a szakember szerint milyen jótékony hatásai vannak.

Kicsi a koriander, de tele van tápanyaggal

Nem csoda, hogy olyan karakteres, erős íze van a koriandernek. Ezt is a nagy mennyiségű tápanyagtartalomnak köszönheti. Mutatjuk, milyen tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe egy teáskanálnyi korianderrel:

  • Kalcium: 3 mg
  • Magnézium: 1 mg
  • C-vitamin: 1 mg
  • K-vitamin: 12 mkg

Miért érdemes gyakrabban ennünk koriandert?

Ha nagyon utáljuk, nem muszáj megennünk a koriandert a jótékony hatások eléréséhez, elég, ha szagoljuk

Ha nagyon utáljuk, nem muszáj megennünk a koriandert a jótékony hatások eléréséhez, elég, ha szagoljuk

Minél több zöld növényt fogyasztunk, annál jobb. Ebbe beletartozik a koriander is. „Nagy mennyiségű növényi hatóanyagot, úgynevezett flavonoidokat tartalmaz – magyarázta Dr. Carrie Gabriel dietetikus. – Ezek gyulladáscsökkentő hatásúak, segítenek a krónikus betegségek megelőzésében, arról nem is beszélve, hogy a karakteres koriander íz mellett kevesebb sóra vagy cukorra van szükség az ételekben.”

A már felsorolt tápanyagok mellett a koriander rengeteg mást is tartalmaz: kalciumot, vasat, folsavat.  Mivel remek lutein- és zeaxantinforrás, így a szem egészségét is támogatja. A rendszeres korianderfogyasztás például hozzájárul a makuladegeneráció kockázatnak csökkentéséhez a kutatások szerint.

Ha nem szeretjük enni a koriandert, már az is jótékony hatású lehet, ha megszagoljuk. A linalol nevű összetevő, ami megtalálható a korianderben is, egy friss kutatás eredményei szerint ugyanis csökkenti a szorongásos panaszokat.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash