Ez az igazság a borsmenta teával kapcsolatban

2023. november 02.
Tényleg olyan egészséges, mint amilyennek mondják? A tudomány szerint igen. A dietetikus azt is részletesen elmagyarázta, mikor és hogyan érdemes fogyasztanunk a borsmenta teát.
Borsmenta tea
  • Victoria Beckham egyik kedvence a borsmenta tea.
  • Leggyakrabban emésztési problémák és légúti panaszok esetén kerül elő a kamrából a borsmenta tea.
  • De tényleg olyan hatásos, mint amilyennek mondják?

A borsmenta tea valójában nem is igazi tea, hiszen nem teacserje leveléből, hanem gyógynövényből készül. Így inkább növényi forrázat a pontos megfogalmazás. Ám ez mit sem változtat azon, hogy reneszánszát éli. Rengeteg híresség – köztük Victoria Beckham – fogyasztja lelkesen a borsmenta teát.

De van tudományos alapja a népszerűségnek? Tényleg olyan hatásos a borsmenta tea, mint ahogy mondják?

1. Borsmenta tea és emésztés

A borsmenta tea egyik legismertebb hatása az emésztés javítása. Csökkenti a hányingert, puffadást, nyugtatja a gyomor izmait és szabályozza az emésztést. Ezért is tökéletes ital a dietetikus szerint egy kiadós evés után. 

Egy friss tanulmány szerint a borsmenta hatásosabb az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítésére is, sőt, azt is kimutatták, hogy műtétek, például császármetszés, vagy kemoterápia után is hatásos lehet a hányinger enyhítésére.

2. Csökkentheti a fejfájást is a borsmenta tea

A borsmentában található illóolaj nem csak külsőleg használva, de forrázatként is hatékony izomlazító. Ennek köszönhetően csökkentheti a fejfájást is a kutatások szerint. A borsmenta tea fogyasztása fokozza a vérkeringést, ezáltal az izmok feszességét is, így különösen a tenziós fejfájás ellen lehet hatásos.

3. Segít a megfázás tünetein

A borsmenta természetes módon tartalmaz mentolt. Ez nem csak arra jó, hogy frissebb legyen a leheletünk. Amikor náthásak vagyunk és eldugult az orrunk, a mentatea inhalálása (és fogyasztása) segíthet abban, hogy elmúljon a kellemetlen tünet és ismét kapjunk levegőt.

A borsmenta tea azért is nagyon jó, ha náthásak vagyunk, mert rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz:

  • B-vitamin
  • kálium
  • kalcium

is található benne, így támogatja az immunrendszert a kórokozók legyőzésében. Nyákoldó hatása miatt a köhögést és torokfájást is enyhíti, főleg, ha néhány csepp mézzel édesítjük.

4. A borsmenta tea enyhíti a menstruációs görcsöket

A borsmenta tea a menstruációs görcsök ellen is hatásos lehet

A borsmenta tea a menstruációs görcsök ellen is hatásos lehet

A kutatások szerint a borsmenta hatóanyaga nagyon hatásos görcsoldó, így segíthet a menstruációs fájdalmak enyhítésében is. Ugyanez a hatóanyag az, ami a hányinger vagy szorulás esetén is jól jöhet.

5. A borsmenta teától ragyogó lesz a bőrünk

Ha rendszeresen fogyasztunk borsmenta teát, nem lesz többé szükségünk mindenféle ragyogást fokozó filterekre a közösségi oldalakon. A borsmentában található gyulladáscsökkentő, vérkeringést fokozó és a sejtek regenerációját segítő hatóanyagok, valamint a nagy mennyiségű E-vitaminnak hála, csodaszép lesz a bőrünk.

Forrás: Women’s Health, fotó: Unsplash