6 lépés, amivel megelőzheted az ágyi poloskák invázióját

2023. október 18.
Párizs és London már elesett. Vajon melyik európai várost veszik be legközelebb az ágyi poloskák? Érdemes jobban odafigyelni ezekre a parazitákra és megtenni a szükséges óvintézkedéseket, nehogy a mi ágyunkba költözzenek be legközelebb!
Ágyi poloska megelőzés
  • Jó, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az ágyi poloskák beköltözését otthonunkba.
  • Iszonyatosan szapora rovarok az ágyi poloskák, ezért is olyan nehéz ellenük a védekezés.
  • Ha nem vesszük észre időben, elég nagy problémát okozhatnak.

Egészen lenyűgöző, bár kétségkívül hátborzongató is valahol, mennyire ragaszkodó élőlények az ágyi poloskák. Ha valahova beköltöztek, nem akarnak távozni. A nőstény rovarok két hónap alatt akár 200-500 petét is raknak, így nagyon gyorsan kell cselekednünk, ha felfedezzük: elért minket is az ágyipoloska-invázió.

Bár a nevükből erre következtetnénk, az ágyi poloska nem csak az ágyat kedveli. Szétszóródnak az egész lakásban, hogy rejtekhelyeket találjanak. Nagyon szeretnek az ember közelében lenni, bár egy darabig remekül elélnek nélkülünk is. „Gazdatest nélkül is hetekig, hónapokig képesek életben maradni, inaktív állapotban várják, hogy megtalálják azt, akiből táplálkozhatnak” – mondta Natasha Kulinski rovarirtó.

Viszont jó, ha tudjuk, tehetünk azért, hogy megelőzzük az ágyi poloskák invázióját otthonunkban. Ez még mindig a könnyebb út, mintha kiirtanunk kellene őket.

1. Védjük a matracot az ágyi poloskától

Bár azt nem előzhetjük meg egy cipzáros matracvédő huzattal, hogy az ágyi poloska az ágyunkba kerüljön, azt viszont igen, hogy elérjen a matracig és befészkelje magát. Még ha be is jutnak hozzánk a rovarok, sokkal könnyebb a külső huzatot levenni és megsemmisíteni, mintha már matracon belülre kerültek volna az ágyi poloskák.

2. Alkohol spray

Az alkoholos spray kiszárítja az ágyi poloskákat

Az alkoholos spray kiszárítja az ágyi poloskákat

Ahogy a legtöbb élőlény, az ágyi poloska teste is nagyrészt vízből épül fel. Az alkoholos spray elvonja a vizet az élő szervezetből, így kiszárítja a kártevőket. Ám nem csak akkor érdemes végigspriccelnünk az ágyunkat és matracokat, ha már megfertőzték az ágyi poloskák. Megelőzésképpen is fontos lehet, főleg, ha már egy-két példányt láttunk felbukkanni.

3. Ha utazunk, védjük a csomagunkat az ágyi poloskától

Érdemes egy hatásos védelmi vonalat kialakítanunk a csomagunkon belül, hogy ne vigyünk haza szuvenírként ágyi poloskát. Még ha egy hely tisztának tűnik is, lehetnek észrevétlenül megbújva rovarok. A ruháinkat, cipőinket lezárható zacskóban tegyük a bőröndünkbe. Tartsuk mindig becipzárazva a táskákat, és lehetőleg a fürdőszobában, hogy minél kisebb eséllyel másszanak bele ágyi poloskák.

4. A kovaföld elpusztítja az ágyi poloskát

Természetes megoldás az ágyi poloskák ellen a kovaföld. A hegyes szemcsék megsebzik a rovarokat, amik így kiszáradnak. Érdemes stratégiailag jól meghatározott helyeken kiszórni a kovaföldet olyan helyen az otthonunkban, ahol számíthatunk az ágyi poloska felbukkanására.

5. Illóolajok, amiket nem szeretnek az ágyi poloskák

A borsmenta olajat kifejezetten utálják az ágyi poloskák

A borsmenta olajat kifejezetten utálják az ágyi poloskák

Amikor utazunk, érdemes levendula- és borsmentaolajjal bespriccelnük a csomagunkat. Vigyünk magunkkal egy kis flakonban is az oldatból, mert ha rendszeresen ismételjük a befújást, távol tarthatjuk az ágyi poloskákat. Ezeket az illóolajokat ugyanis kifejezetten utálják ezek a vérszívók.

6. Bútorcsapda ágyi poloska ellen

Pofonegyszerű megoldás: már az ágy lábánál csaljuk csapdába az ágyi poloskát, hogy esélye se legyen felmászni az ágyunkba. Helyezzünk a lábon álló, puha ülő- vagy fekvőfelületű bútoraink, a kanapék, ágyak lába alá apró rovarcsapdát, így azok abba még bemásznak, de ki már nem tudnak.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash