Ötlépcsős vészterv a nátha elűzésére

2020. október 02.
Valószínűleg minden eddiginél elszántabban veszik fel a harcot idén a szülők a náthával, hiszen már egy kis orrfolyás is azt jelenti, hogy a gyerekek nem mehetnek közösségbe. Az óvoda második évére jó eséllyel minden családban megvannak a bevett szokások arra, hogyan kezelik a náthát, köhögést, de az ember mindig nyitott az új, esetleg még hatékonyabb ötletekre.

Amikor beköszönt az igazi őszi idő, a kisgyerekes családokban elkezdődik a versenyfutás a vírusokkal. Idén ez még ádázabb küzdelmet jelent, mivel a koronavírus-járvány miatt már szimpla orrfolyással sem mehet óvodába, iskolába a gyerek. (Itt most nem a zöldes, sűrű orrváladékról beszélünk és a hurutos vagy éppen ugató köhögésről, amivel soha, semmilyen körülmények között nem ajánlott közösségbe vinni a gyerekeket, hiszen súlyos szövődmények alakulhatnak ki belőle, ha nem piheni és kezeli ki otthon a gyermek betegségét a szülő.)

Mindenkinek megvannak a jól bejáratott taktikái, amiket a nátha megfelelő fázisában bevet a helyzet romlásának megakadályozására, a tünetek megszüntetésére, ám ahogy mindenben, a légúti fertőzések kezelésében is mindig van új a nap alatt, folyton lehet tanulni másoktól.

1. Arcüregmosás sóoldattal

Valószínűleg minden náthamegelőzési és kezelési módszer közül ez az, ami a leghevesebb indulatokat és legelemibb ellenkezést váltja ki az emberből. „Amikor a fül-orr-gégész szakorvos az arcüregmosást javasolta a négyéves lányomnak makacs nátha és arcüreggyulladás gyanúja miatt, eléggé megrémültem” – mesélte Klári, akiknél az azóta eltelt négy évben viszont a reggeli rutin része lett nemcsak a gyerekeknél, de a szülőknél is a sóoldattal való orrátmosás. A nátha sokkal ritkább vendég lett náluk, a lefolyása gyorsabb, és ritkábban húzódik le az alsó légutakra a betegség, nem alakul ki köhögés, mióta rendszeresen használják az arcüregöblítőt.

A tudományos tények is alátámasztják a módszer hatásosságát. Egy 2016-os kanadai vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a jól ismert meleg gőzzel való inhalálásnál sokkal hatékonyabb a sóoldatos arcüregátmosás a nátha tüneteinek enyhítésére. Ugyanez a kutatás alátámasztotta a hosszú távú hatásokat is: az egyik csoportba tartozók hat hónapon át minden nap kimosták az arcüregüket, míg a másik csoportban inhaláltak. Az előbbiek sokkal kevesebb náthás megbetegedésről számoltak be, mint azok, akiknek inhalálniuk kellett, ráadásul tüneteik is enyhébbek voltak.

2. Jótékony meleg

A fülgyulladás esetén gyakran használt infralámpát vagy meleg borogatást a nátha esetén is bevethetjük. Segít csökkenteni a fájdalmat, lazítja a váladékot és megnyitja az orrjáratot. Bár tudományos kutatások nem támasztják alá a módszer hatásosságát, ám „ha valaki jobban érzi magát a melegtől, mindenképp javít a közérzeten, ami szintén segíti a gyógyulást”, mutatott rá dr. Ralph Abi Hachem a Duke Orvosi Egyetem fej- és nyaksebész professzora.

Olvastad már?

3. Légzéskönnyítő illóolajos balzsamok

A nátha egyik legnehezebben elviselhető tünete az orrdugulás. A gyógynövények hatóanyagai viszont segíthetnek az enyhítésében, így javítva az éjszakai alvás minőségén. „Az a legrosszabb abban, amikor náthásak a gyerekek, hogy az orrdugulás miatt borzalmasak az éjszakáink. Az orrcsepptől, orrspray-től félek, nem akarom, hogy hozzászokjanak, így csak nagyon végső esetben használok ilyet. Nekünk a növényi olajokat tartalmazó balzsamok váltak be leginkább. Ezek a mellkasra, hátra kenve a köhögést is enyhítik, az orr alá téve pedig szinte azonnal elmúlik a dugulás” – avatott be az orrdugulás elleni praktikáiba a kétgyerekes Linda.

A gyógynövények párnatöltettől a párologtatón át a krémekig rengeteg formában alkalmazhatók, ez tényleg azon múlik, kinek melyik megoldás válik be legjobban. A tudományos kutatások szerint az eukaliptusz, teafa, majoránna, kakukkfű, oregánó és borsmenta a leghatásosabbak a nátha és az orrdugulás kezelésében, így érdemes olyan krémeket keresni, amelyek ezeket tartalmazzák. 

4. Hidegpárásító

Nagyon fontos nátha esetén a levegő páratartalma. Ha túl száraz egy szoba levegője, azaz 30 százalék alatti a páratartalom, az ronthat a betegségen. A szakember szerint a hidegpárásító használata és a megfelelően nedves levegő segít csökkenteni a gyulladást, és megnyitja a légutakat, így csökkenti az orrdugulást is. Fontos, hogy olyan közel helyezzük magunkhoz a párásítót, amilyen közel csak lehet. 

5. Inhalálás: hideg vagy meleg?

A párásítóhoz hasonlóan a Salvus-vízzel vagy sóoldattal történő inhalálás segít a nyálkahártya állapotának javításában, a nyák oldásában, ezért a fül-orr-gégész szakorvosok este, lefekvés előtt javasolják a használatát. Ám akár naponta négyszer is inhalálhatunk 10-15 percet, ha a náthánk súlyossága úgy kívánja. A meleg inhalálást inkább felnőtteknek javasolják, mivel az égési sérülések elkerülésére ügyelni kell, így a kicsik számára a maszkkal vagy csutorával történő hideg inhalálás az optimálisabb a köhögés enyhítésére.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash