Ezt jelenti az első gyertya az adventi koszorún

2023. december 03.
Ma sokan gyújtják meg az első gyertyát az adventi koszorún, ám csak kevesen tudják, mi a jelentése valójában. Te tudod, mi a mondanivalója advent első vasárnapjának és a koszorú első gyertyájának?
Első adventi gyertya jelentése
  • Az adventi koszorú négy gyertyája közül mindegyiknek megvan a saját jelentése.
  • Tudjuk, mit jelent az első gyertya az adventi koszorún?
  • Idén 2023. december 3-án gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún.

Advent első vasárnapján – ami 2023-ban a mai napra, december 3-ra esik – gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Több millió családnál lobban fel az első gyertya lángja a világon, ám csak kevesen tudják, mi a jelentése valójában az adventi koszorú első gyertyájának

Négy gyertya, négy jelentés

Mivel a 21. századra az adventi koszorú már nem annyira kötődik a valláshoz, így egyre kevesebben tudják, hogy a négy adventi gyertyának – sőt, egyes helyeken öt gyertyának – mind saját jelentése van. 

A katolikus vallásban hagyományosan négy adventi gyertyát gyújtunk: három lilát és egy rózsaszínt. Arra nincs külön előírás, milyen sorrendben kell elhelyeznünk ezeket a gyertyákat a koszorún, akár egy sorba is rakhatjuk. Azt sem határozza meg az egyház, milyen sorrendben kell haladnunk az adventi gyertyák meggyújtásával, elindulhatunk az óra járásával megegyező vagy ellentétes irányba is. 

Ám az adventi gyertyák jelentése mind sajátos a vallásos kultúrkörben. Amikor ma meggyújtjuk az első gyertyát, gondoljunk arra, mit szimbolizál a fellobbanó láng.

Az első gyertya jelentése az adventi koszorún

Az első adventi gyertya jelentése a hit

Az első adventi gyertya jelentése a hit

Advent első vasárnapján az adventi koszorún egy lila gyertyát kell meggyújtanunk. Ennek az első adventi gyertyának a jelentése a hit. Ádámot és Évát szimbolizálja. Isten ugyanis nekik ígérte meg először a megváltást, a Megváltó eljövetelét, és nekik adott tökéleteshez közelítő életet a Paradicsomban. Ezért öltözik advent első vasárnapján, amikor meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún, lila miseruhába a pap az ünnepi szentmisén, és az oltárt is lila ruhába öltöztetik advent első vasárnapján.

Fotó: Unsplash