Megindító jelentése van a harmadik adventi gyertyának

2023. december 17.
Advent harmadik vasárnapja kicsit más, mint a többi. Ezt mutatja az is, hogy a katolikus vallásban az adventi koszorú harmadik gyertyája nem lila, hanem rózsaszín. De tudjuk, miért és mit jelent?
Harmadik adventi gyertya jelentése
  • 2023-ben advent harmadik vasárnapja december 17-re esik.
  • Az adventi koszorú négy gyertyájának különböző jelentése van. Ráadásul a harmadik gyertya más színű a katolikus vallásban, mint a másik három.
  • Mit jelent a harmadik adventi gyertya?

Ma már nem feltétlenül tudja mindenki, hogy az adventi koszorú négy gyertyájának mind megvan a saját jelentése, ahogy a keresztény világban magának a koszorúnak is. Míg maga az adventi koszorú Isten örök szeretetét jelképezi, az első gyertya jelentése a hit. Az adventi koszorú második gyertyája a reményt szimbolizálja.

Miért rózsaszín a harmadik adventi gyertya?

A harmadik adventi gyertya rózsaszín, és az örömöt jelenti

A harmadik adventi gyertya rózsaszín, és az örömöt jelenti

Különösen a katolikus vallásban szembetűnő, hogy a harmadik adventi gyertya eltér a többitől. Bár arra nincsenek vallási előírások, milyen sorrendben kell elhelyeznünk a gyertyákat az adventi koszorún, és az is csak rajtunk múlik, milyen irányban kezdjük el meggyújtani a Jézus eljövetelét és fényességet szimbolizáló lángokat, a harmadik gyertya színét meghatározza a katolikus vallás. 

A katolikus családoknál az adventi gyertyák lila színűek, kivétel a harmadikat: ez a rózsaszín. (A többi keresztény vallásban általában mind a négy gyertya piros, csak az ötödik, úgynevezett Krisztus-gyertya, amit karácsony napján gyújtanak meg, fehér.) Ez a harmadik gyertya azért rózsaszín az adventi koszorún, mert azt mutatja, hogy valami örömteli dologra várakozunk a böjti adventi időszakban.

Mit jelent az adventi koszorú harmadik gyertyája?

A harmadik, rózsaszín adventi gyertya tehát az örömöt jelenti. Szűz Máriát szimbolizálja a harmadik adventi gyertya, aki megszülte Jézust az emberiség örömére, akire várunk. Ezért lett tehát az öröm jelképe a harmadik gyertya, és ezért olyan különleges, hogy más színű gyertyát helyeznek a harmadik hétvégére az adventi koszorúra.

Fotó: Getty Images