Retró rajzfilm kvíz: hány mesét ismersz fel a tízből?

2023. november 11.
Csak a legszakavatottabb rajzfilmrajongóknak sikerül három hibánál kevesebbet ejteniük a legújabb retró rajzfilm kvízben! Tedd próbára magad, vajon mennyire emlékszel gyermekkorunk kedvenc meséire!
Retró rajzfilm kvíz 2
  • Mézga család, Pom Pom vagy A nagy ho-ho-ho-horgász volt a kedvencünk gyerekkorunkban?
  • Ezúttal nem egy képkocka alapján kell felismernünk a retró rajzfilmeket a kvízben, hanem egy híres idézet, szállóige vezet nyomra!
  • Hány mesét találunk el jól a retró rajzfilm kvízben a tízből?

Bár nem voltak mesecsatornák, Netflix vagy YouTube, a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes években sem unatkoztak mesék nélkül a gyerekek. Aki akkoriban nőtt fel, ma már saját gyerekének mutatja meg a retró rajzfilmeket, és nosztalgiázva nézi velük. De vajon emlékszünk annyira ezekre a mesékre, hogy hibátlanul kitöltsünk egy retró rajzfilm kvízt?

Aki a 80-as években volt gyerek, annak ellenére sok rajzfilmmel találkozhatott, hogy csak heti hat napon át volt műsor a tévében, és a rajzfilmek egy csatornán osztoztak a híradóval és a filmekkel, sportközvetítésekkel. 

Mik voltak a kedvenc külföldi retró rajzfilmek?

Bár a kvízben nem találkozunk most vele, de például a csehszlovák Kisvakond hatalmas népszerűségnek örvendett. Sőt, igazi kultusz alakult ki körülötte, mely a mai napig töretlen!

A cseh Zdeněk Miler rajzoló-animátor készítette a Kisvakond című rajzfilmsorozatot, miután azt a feladatot kapta, hogy készítsen oktató-nevelő célzatú kisfilmeket gyermekek számára, mégpedig a textiliparról és a ruhagyártásról. Nem könnyű feladat, a többi pedig már (rajzfilm)történelem.

Egy másik nagy kedvenc retró rajzfilmünk volt a lengyel Varázsceruza. Ebben a mesében egy kisfiú és kutyája kalandjait izgulhattuk végig. A két főhős mindig a varázsceruza segítségével másznak ki a bajból, hiszen amit azzal rajzolnak, megelevenedik.

Ma is imádjuk ezeket a retró magyar rajzfilmeket

Tudtuk például, hogy kilencvennél is több országban mutatták be annak idején A kockásfülű nyulat? Az aprócska zöld nyúl különleges képessége volt, hogy propellerként használta füleit és repült. A magyar rajzfilmsorozat hatalmas sikert aratott, a főhősről mintázott plüssfigura ma is kapható.

Természetesen nincs retró rajzfilm összeállítás Pom Pom meséi nélkül, ahogy a retró rajzfilm kvízből sem maradhat ki! A hetvenes évek végén indult hódító útjára Pom-Pom, az alakváltó szőrgombóc, aki egy kislánnyal, Picurral járt iskolába.

Dargay Attila és Sajdik Ferenc rajzfilmsorozatának főszereplője így mutatja be magát: „ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt”. És akkor Gombóc Artúrról még nem is beszéltünk. De vajon a kvízben eltaláljuk majd, melyik idézet tartozik a máig népszerű retró rajzfilmhez?

Indulhat a retró rajzfilm kvíz? 

Ha kinosztalgiáztuk magunkat a retró rajzfilmeket felemlegetve, ideje, hogy belevágjunk a kvíz kitöltésébe! A feladat nagyon egyszerű: a kvíz kérdéseinél egy híres idézetet, szállóigét találunk egy-egy retró rajzfilmből, és a három válasz közül ki kell választanunk a helyeset. Vajon hány kvízkérdésre válaszolunk helyesen?

Felismered a retró rajzfilmeket egy idézet alapján?

Retró rajzfilm kvíz pom pom meséi

Ha úgy gondoljuk, egyetlen egy mesét sem felejtettünk gyerekkorunk óta, tegyük próbára magunka! Töltsük ki azt a kvízt, amiből kiderül, kitaláljuk-e egyetlen híres, jellemző idézet alapján, melyik retró magyar rajzfilmre gondoltunk. Indulhat a kvíz?

Fotó: Port.hu, Unsplash