Ez a jelentése a második gyertyának az adventi koszorún

2023. december 10.
Ma van advent második vasárnapja, meggyújtjuk a második gyertyát is az adventi koszorún. De vajon tudjuk, mi a jelentése a ma este fellobbanó gyertyalángnak?
Második adventi gyertya jelentése 2
  • Az adventi gyertyák mélyebb jelentést hordoznak, nem csak a karácsony dekorációs kellékei.
  • Idén az adventi koszorú második gyertyáját 2023. december 10-én gyújtjuk meg.
  • Mutatjuk, mi a jelentése az adventi koszorú második gyertyájának.

Ahogy az adventi koszorú első gyertyájának is saját jelentése van, úgy a második gyertyaláng is fontos szimbólum a kereszténységben. Bár valóban szép karácsonyi szokás, otthonos és meghitt hangulatot teremtő hagyomány, az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása ennél sokkal több.

Az adventi koszorú gyertyái

Az adventi koszorú gyökerei az ősi pogány hitvilágig nyúlnak vissza. Azonban a kereszténység által vált világszerte a karácsony előtti négy hét, az ünnepekre való felkészülés fontos elemévé. Mára az adventi koszorú már elszakadt a vallásos 19. századi gyökereitől, ezért a legtöbben is tudják, milyen jelentést hordoznak az adventi koszorú gyertyái.

A katolikus vallásban az adventi gyertyák színe meghatározott: három lila és egy rózsaszín, a keresztyén egyházakban piros gyertyákat gyújtanak, és gyakran egy ötödik, fehér gyertya is található a koszorún. Ez a Krisztus-gyertya, amit karácsony napján gyújtanak meg.

Nincs vallás által előírt szabály, milyen sorrendben kell meggyújtanunk vagy hogyan kell elhelyeznünk a négy adventi gyertyát a koszorún

Nincs vallás által előírt szabály, milyen sorrendben kell meggyújtanunk vagy hogyan kell elhelyeznünk a négy adventi gyertyát a koszorún

Az adventi koszorú négy gyertyájának elhelyezésére nincsenek vallási előírások. Akár egy sorba is rendezhetjük, ha nekünk úgy tetszik. De azt sem határozza meg az egyház, milyen sorrendben kell meggyújtanunk (kivétel a rózsaszín adventi gyertyát, mert ez advent harmadik hétvégéjéhez kapcsolódik).

Mit jelent az adventi koszorú második gyertyája?

Az első adventi gyertya jelentése – ahogy a korábbi cikkünkben is írtuk – maga a hit. A második adventi gyertya jelentése a zsidó nép és a bennük élő remény. Isten zsidó népnek tett ígéretét szimbolizálja az adventi koszorú második gyertyája. Ebben az Úr azt ígérte meg a kiválasztott népének, hogy közülük származik majd a Megváltó, az emberiség reménye. A második adventi gyertya erre az örömteli reményre utal.

Ha kíváncsiak vagyunk rá, vajon mennyit tudunk az adventről és a karácsony előtti időszakról, töltsük ki az adventi kvízt! Sok izgalmas tényt és információt megtudhatunk belőle az ünneppel kapcsolatban!

Fotó: Unsplash