Váratlan dolgok történnek a fülünkkel 40 felett

2023. december 12.
Nem csak illúzió, tényleg nagyobb lesz a fülünk a kor előrehaladtával. A gravitáció nem kíméli ezt a testrészünket sem, ám jobb, ha megbarátkozunk vele, mert nem sokat tehetünk úgysem ellene.
Fül méret 40 felett
  • A gravitáció úgyis erősebb nálunk, kár ellene harcolnunk.
  • Bár mi lehet, hogy egyre kisebbek leszünk a kor előrehaladtával, a fülünk viszont tényleg úgy tűnhet, növekszik.
  • Dr. Nina Shapiro fül-orr-gégész szakorvos magyarázta el, mi történik a fülünkkel 40 felett.

Először is nyugodjunk meg, valójában nem növekszik a fülünk 40 felett. „Ahogy az arc más kötőszövetei, az áll és az orcák, a fül szerkezete is nyúlik az idővel – magyarázta Dr. Nina Shapiro fül-orr-gégész szakorvos. – Ami valójában változik tehát, a kötőszöveti állomány. Ez a porcos állománytól a fülcimpáig az egész külső fület érinti.”

A korral csökken a szervezet kollagénszintje. Ez adja a bőr és a porcos állomány tömörségét. Emiatt ezek a szövetek megnyúlnak. Ez nem érinti a fülnek azt a részét, amellyel hallunk. A belső fül szerkezetét és a csontokat.”

A genetika és az ékszerek is ronthatnak a fül állományán

A fül-orr-gégész felvázolt néhány lehetséges magyarázatot is arra, miért van az, hogy vannak, akiknek a füle nagyobbnak látszik a kor előrehaladtával, míg másoké nem.

  1. A fül mérete és alakja örökletes. Ha mi is olyan géneket kaptunk a nagyszüleinktől, szüleinktől, nagyobb eséllyel tapasztalunk látványosabb megnyúlást idősebb korunkra. Pont, ahogy a nagypapánknál vagy anyukánknál is alakult.
  2. Az ékszerek is hozzájárulhatnak a fül méretének változásához. A nehezebb, nagyobb fülbevaló, ami lehúzza a fülcimpát, felerősíti a gravitáció hatását. Sokat ront a helyzeten az is, ha alváshoz sem vesszük ki a nagyobb fülbevalókat. 
A nagy, súlyos fülbevalók felerősítik a gravitáció hatását és fokozhatják a fül méretének növekedését 40 felett

A nagy, súlyos fülbevalók felerősítik a gravitáció hatását és fokozhatják a fül méretének növekedését 40 felett

Teljesen normális, hogy nagyobb lesz a fül

Ha kétségbe esnénk, hogy az utóbbi években milyen nagy lett a fülünk, mennyit nyúlt, jusson eszünkbe, hogy bizonyos kultúrákban kifejezetten kívánatos a nagy fül. Ez a hosszú élet vagy éppen a gazdagság jele.

Egy 1995-ös tudományos kutatásban meg is nézték, van-e szerepe a nagyobb fülnek a hosszú életben, különös tekintettel a nőkre. Az eredmény nem hozott egyértelmű sikert, de az kiderült, hogy nőket és férfiakat egyaránt érint a fül kötőszöveteinek változása a kor előrehaladtával.

Szerencsére a fül megnyúlása nem jelent egészségügyi problémát és nem jár fájdalommal sem. „Az egyetlen dolog, amikor a fül külső megjelenése egészségügyi problémára utalhat, az a fülcimpán megjelenő mélyedés – mondta Dr. Shapiro. – Ez nem az oka a problémának, de a kutatások szerint akkor jelenik meg, ha magas a szívbetegségek kockázata valakinél.”

Minden más esetben próbáljuk inkább megszeretni a korral járó változásokat a fülünk esetében is.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash