Ha így sétálsz, tovább fogsz élni – Ezt a szabályt tartsd be az egészséged érdekében

2023. augusztus 18.
A European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban megjelent kutatás szerint nem a napi 10 000 lépés a jó egészség feltétele.
Ha így sétálsz, tovább fogsz élni - Ezt a szabályt tartsd be az egészséged érdekében

Jó hír azoknak, akik számára kihívást jelent a napi 10000 lépés megtétele! Egy 17 tanulmányból és 226 889 ember adataiból álló vizsgálat megállapította, hogy a gyaloglás nagyon fontos. A szerzők rájöttek, hogy a napi 3967 vagy több lépés megtétele csökkenti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő korai halálozás kockázatát, beleértve a sztrókot is.

A kutatók azt is felfedezték, hogy napi 1000 vagy több lépéssel 15%-kal csökken a korai halálozás kockázata, a napi minimum 500 lépés pedig 7%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás esélyét.

Az eredmény viszont nem azt jelenti, hogy a napi 10 000 lépésre vonatkozó ajánlás téves, csak bizonyosságot ad arról, hogy a mérsékelt aktivitás is jobb, mint a semmi. Valójában minél többet sétálunk, annál jobb a közérzetünk.

A felmérés azt is kimutatta, hogy azoknál a személyeknél volt a legalacsonyabb az idő előtti halál kockázata, akik naponta 20 000 lépést vagy annál többet gyalogoltak. Különösen a 60 év felettiek számára lenne fontos, hogy aktívak maradjanak, ha sokáig szeretnék megőrizni az egészségüket.

Forrás: Huffpost, Fotó: Getty Images