Egyszemélyes háztartásban élsz? Így spórolhatsz!

2022. november 14.
Egyedül élni bizonyos szempontból nehezebb, más szempontól könnyebb, mint másokkal osztozni az otthonunkon. Pénzügyi szakértő és coach ad támpontokat ahhoz, hogyan spórolhatunk egy egyszemélyes háztartásban.

Az egy évtizeddel ezelőtti adatokhoz képest kétszer annyi egyszemélyes háztartást tartanak ma nyilván világszerte. Két évvel ezelőtt ezek a háztartások a világ összes háztartásának a 18 százalékát tették ki – Európában 13 százaléka a lakosságnak, míg az Egyesült Államokban 27 százalékra becsülik –, és ez a szám egyre csak növekedni látszik. A kontinensünkön Svédország vezet az egyedül élők „versenyében”, míg Magyarország a középmezőnyben szerepel – derül ki a KSH tavalyi felméréséből.

egyszemelyes-haztartas-sporolas-megtakaritas

Az előrejelzések szerint 2040-re minden tizedik háztartás egyszemélyes lesz a világon, amely összefüggésbe hozható a jövedelemszint javulásával és a népesség elöregedésével. De vajon könnyebb vagy nehezebb fenntartani az egyszemélyes háztartásokat? „Egy egyedülálló esetében egy jövedelemre ugyanazok a standard háztartási kiadások esnek, mint bármely más, hasonló lakhatással rendelkező családra – kezdi Kocsis Istvánné Katalin pénzügyi szakértő. –  A rezsi költsége lehet alacsonyabb, mint máshol az egy főre eső kiadás, viszont aki egyedül van, kevésbé tud spórolni, mert minden állandó kiadást neki kell állni. Fiataloknál jelentős teher lehet az albérleti díj, egyedülállóként legtöbben csak szülői segítséggel tudnak külön élni. Nyugdíjasok esetében a rezsi mellett jelentős költségek az orvosi kiadások, gyógyszerek, és akkor a rejtett költségekről, mint például egy hirtelen jött szemüvegkészítés, redőnyjavítás, csaptelepcsere, még nem is beszéltünk.”

Kis lépésekben

Nyilvánvaló, hogy a spóroláson sok minden múlik, de hogyan lehet hatékonyan visszaszorítani a költségeket?  Az első lépés mindig a költségvetés felállítása, hiszen minden keresett forinttal el kell számolni: ha átlátjuk, hova megy el a pénz, akkor világossá válik, hogy hol csökkenthetjük a kiadásokat. Ha nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá, töltsünk le egy költségvetés-tervező alkalmazást (például innen: templates.office.com), amellyel tisztább képet kaphatunk az anyagiakról. A következő lépés egy sürgősségi alap összespórolása, amelyhez csak akkor szabad nyúlni, ha vészhelyzet adódik. Optimális esetben ez a bevételünk húsz százaléka havonta, de ha csak a fele jön össze, már az is óriási segítség lehet, ha kis időre kiesünk a munkából, vagy hirtelen ki kell fizetni egy nagyobb összeget.

Spórolni és lemondani

A pénzügyi szakértő szerint az akciós élelmiszerek vásárlása csak abban az esetben hatékony, ha rendszeresen figyelemmel kísérjük a különböző boltok kínálatait, és elég időt tudunk szakítani arra, hogy több üzletből szerezzük be a szükséges termékeket. „Egy-két napra nézve természetesen nem kiugró a különbség, de egy hónap tekintetében már jó pár ezer forint spórolást jelenthet – teszi hozzá Katalin. – Ez nagy mértékben attól függ attól is, hogy szükségünk van-e speciális (laktóz-, cukor- és gluténmentes, vegán) élelmiszerekre, amelyek sokkal többe kerülnek és kevesebb helyen elérhetőek. Vidéken lehetséges, hogy nyáron a kertből ki tudjuk egészíteni az éléskamrát, egy panelház lakóinak ilyen szempontból csak az ajándékba kapott termékek jelenthetnek egy kis spórolási lehetőséget. Sajnos sokszor azokról az igényekről is le kell mondani, amelyek nem létszükségletek, de nagy mértékben hozzájárulnak a közérzet vagy a mentális állapot javításához. Gondolok itt arra, hogy valaki szívesen venne egy új szőnyeget a régi, kopott helyett, de elérhetetlen számára, vagy nem tudja kigazdálkodni a fodrászt, a manikűrt, a strandbelépőt, pedig nagyon vágyik rá.”

A psziché védelmében

Pedig a mentális jóllét ugyanannyira fontos, mint az anyagi biztonság, ráadásul ezek egymásra is hatnak. Dr. Darida Ágnes life coach úgy gondolja, fontos különbséget tenni aközött, hogy szabad akaratunkból, egyéni döntés alapján élünk-e egyedül, vagy egy kényszerhelyzet miatt, ami könnyen vezethet beszűküléshez, elszigetelődéshez, magányhoz, sőt akár depresszióhoz is. Ha valaki tudatosan választja az egyedül élést, vagy úgy dönt, hogy a legjobbat szeretné kihozni a szingliségből, akkor jól működő, kiegyensúlyozott életet élhet. „Az egyedül élés nagyszerű lehetőség arra, hogy többet törődjünk magunkkal. Jó, ha megtaláljuk a saját egyensúlyunkat és a balanszot az egyedüllét és társasági élet között. Ma már rengeteg lehetőség áll az egyedül élők rendelkezésére, hogy másokkal programokat szervezzenek vagy közös érdeklődés alapján új ismerősöket találjanak – akár a személyesen, akár az online térben. Sok csoport szerveződik a Facebookon (gyakran különböző korcsoportoknak), amelyek találkozhatnak közös eseményeken, vagy lehetnek ismerősök csak virtuálisan. Egyedülállóknak szóló programokat kínál országszerte például a miitt.hu.

Szöveg: Sinkó Edit Fotó: Getty Images

A cikk folytatását elolvashatod a friss Marie Claire-ben!